Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Damian Słomski
Damian Słomski
|
aktualizacja

Zakłady Mięsne Henryk Kania wegetują. Generują już tylko koszty

250
Podziel się:

Marka Henryk Kania była kiedyś jedną z najbardziej rozpoznawalnych w branży wędlin. Teraz zakłady wegetują. Nie generują już żadnych przychodów, a jedynie koszty. Spółka w raporcie przyznaje, że to koniec.

Znana marka wędlin kończy źle.
Znana marka wędlin kończy źle. (prnt scr henrykkania.pl)

Zakłady Mięsne Henryk Kania w ubiegłym roku popadły w ogromne problemy i wszystko wskazuje na to, że nie ma dla firmy ratunku. W najnowszym raporcie po raz pierwszy widać, że spółka wegetuje. Sprzedaż produktów wynosi okrągłe zero.

W zasadzie ZM Henryk Kania generują już tylko koszty. W efekcie po pierwszych trzech miesiącach tego roku straty były na poziomie prawie 1,9 mln zł. Wartość aktywów spółki wynosi zaledwie 230 mln zł wobec 1,2 mld rok wcześniej.

O tym, że nie ma ratunku dla firmy, świadczy fakt, że w samym sprawozdaniu finansowym, z którego pochodzą najnowsze dane, czytamy, że: "zostało ono sporządzone przy założeniu braku kontynuowania podstawowej działalności gospodarczej przez spółkę w dającej się przewidzieć przyszłości".

Zobacz także: Rząd nie wyklucza stworzenia państwowej sieci sklepów. "Warzywniak plus"

Na dzień zatwierdzenia tego sprawozdania finansowego postępowanie restrukturyzacyjne, które toczyło się wobec ZM Henryk Kania jest prawomocnie umorzone. Toczy się zaś postępowanie w przedmiocie ogłoszenia jego upadłości.

Do niedawno chęć przejęcia zakładów produkcyjnych ZM Henryk Kania wyrażała spółka Cedrob,, oferując 82 mln zł. Do tej pory nie ma w tej sprawie rozstrzygnięć.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go nam na #dziejesie

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(250)
asa
4 lata temu
Myślę, że ludzie tak jak i ja przestali kupować wędliny i szynki, brak tam mięsa, nie mówię że we wszystkich, ale ludzie zaczęli czytać skład i liczyć pieniądze. Ja wolę sobie kupić kawałek mięsa i upiec, udusić, albo ugotować, Lepiej jak by było mniej nazw a lepsza jakość. Piszę to ogólnie o firmach masarskich.
Gal anonim
4 lata temu
Pierwsza firma do nowego polskiego holdingu żywnościowego za grosze dla kupienia przez skarb państwa na wyciągnięcie ręki
Rafał
4 lata temu
Biorę do ręki. Czytam skład. Odkładam na półkę. Niech upada.
Moj nick
4 lata temu
Go Vegan. 42000 litrow wody by wyprodukowac 1km miesa z krowy. Ponad 10kg paszy (roslin) by wyprudukowac 1kg krowy.
konsument
4 lata temu
Same azotany w ich miesie i wedlinach. Truja Polakow.
...
Następna strona