Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Paweł Orlikowski
|
aktualizacja

Mięso zdrożeje jeszcze bardziej? Nawet 20 zł na kilogramie

311
Podziel się:

Unia Europejska rozważa wprowadzenie nowego podatku. Ceny żywności, głównie mięsa, mogą pójść w górę jeszcze bardziej niż obecnie. W środę w unijnym parlamencie odbędzie się debata na ten temat.

Unia rozważa nowy podatek. Mięso zdrożeje
Unia rozważa nowy podatek. Mięso zdrożeje (East News)

Ceny żywności - głównie mięsa i wędlin - mogą drastycznie wzrosnąć. Unia Europejska rozważa bowiem wprowadzenie nowego podatku. Może on doprowadzić nawet do podwojenia cen wieprzowiny, której to statystyczny Polak zjada ok. 40 kg rocznie - podaje next.gazeta.pl.

Jeśli propozycje unijnych ekspertów wejdą w życie w obecnie proponowanym kształcie, ceny za kilogram wołowiny pójdą w górę o 20 zł , wieprzowiny o 15 zł, a kurczaka o ponad 7 zł za kilogram - wylicza Forbes. Najtańsza wieprzowina kosztowałaby więc w sklepie co najmniej 30 zł, a filety z kurczaka ok. 25 zł za kg.

Mięsny podatek, będący elementem nowego "Zielonego Ładu", jednego z najważniejszych środowiskowych projektów Unii, swoją ideą nawiązuje do opłat uiszczanych przez producentów prądu za emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Bo to właśnie emisja CO2 przez branżę mięsną jest głównym pretekstem do wprowadzenia nowej opłaty.

Zobacz także: Obejrzyj: Jak prawidłowo rozmrozić mięso?

Jak podaje next.gazeta.pl, unijni urzędnicy obliczyli, że z dopłat, które obciążą producentów - a pośrednio również i konsumentów - uzyskają 32 mld euro rocznie, co stanowi równowartość 137 mld zł. Te środki miałyby być przeznaczone na dotacje dla rolników, którzy mieliby wprowadzać bardziej zrównoważone uprawy i hodowle. Eksperci liczą też, że spożycie mięsa spadnie.

Średnie spożycie mięsa w Polsce sięga ok. 80 kg na osobę rocznie. 60 proc. przypada na wieprzowinę - ok. 40 kg, drób to ok. 27 kg. Spożycie ryb jest najniższe i wynosi ok. 12 kg rocznie. Badania branżowe przewidują, że w latach 2021-2022 nastąpi zdecydowane zwiększenie spożycia mięsa i wędlin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(311)
kinol
4 lata temu
No pewnie. Przecież ta banda złodziei z Unii musi z czegoś żyć. Anglicy to mądry naród. Pokazali środkowy palec głupkom z Unii Europejskiej.
w całej Europ...
4 lata temu
wcałej europie mamy wysokie ceny miesa aby chronic ich miesa przed naszym chca podwyższyć podatek dla nas bo unich juz jest 18%
Ob
4 lata temu
To możliwe pod warunkiem, że te np. +20 zł będzie dołożone w całości do warzyw i owoców inaczej to zwykły przekręt a nie zawsze jest możliwość jak u nas patrzeć władzy na ręce.
XXX
4 lata temu
80kg mięsa rocznie, na dorosłego mężczyznę to wcale nie jest dużo. 80/365~0.22 więc 220g mięsa, zakładam, że przed obróbką (gotowaniem) to jest jedna pierś z kurczaka dziennie. Szkoda tylko, że nikt nie pochyla się nad jakością tego mięsa bo płacenie więcej za to dziadostwo ze sklepu mija się z celem. Jeśli za podwyżką będzie szło podwyższenie standardów to ok. Ale przecież nie chodzi o to, żeby było lepiej tylko żeby wyciągnąć kasę ludziom z kieszeni, bo przecież wszyscy mają za dużo.
Lidka
4 lata temu
Dlaczego mięso miało by nie zdrożeć skoro rolnicy producenci chcieli by na mięsie więcej zarabiać?
...
Następna strona