Gigant uległ Trumpowi. Odmieniona coca-cola na półkach w USA
Koncern Coca-Cola zaczął sprzedawać w USA napoje słodzone cukrem trzcinowym, a nie syropem glukozowo-fruktozowym - informuje CNN. Latem zaapelował o to prezydent Donald Trump.
W lipcu prezydent Trump ogłosił, że koncern "zgodził się" po rozmowie z nim na wykorzystywanie cukru trzcinowego w coca-coli oferowanej w USA. Koncern początkowo nie potwierdzał tych doniesień. Później zapowiedział wejście na rynek takich napojów. Rzecznik koncernu potwierdził w rozmowie z CNN, że nowa wersja trafia już do wybranych miast i sklepów.
Coca-cola produkowana na rynek amerykański jest zazwyczaj słodzona syropem glukozowo-fruktozowym, ale w niektórych innych krajach w tym celu wykorzystywany jest cukier trzcinowy. Firma stosuje już cukier trzcinowy w kilku innych napojach sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych, w tym w lemoniadzie Simply, mrożonej herbacie Gold Peak i kawie w puszkach Costa. Już wcześniej oferowała też na amerykańskim rynku coca-colę słodzoną cukrem trzcinowym w szklanych butelkach, importowaną z Meksyku.
"To psuje politykę". Buzek wskazuje na konieczne zmiany
Sam Donald Trump jest fanem dietetycznej coli. Ma nawet na biurku w Gabinecie Owalnym specjalny przycisk, którym zamawia colę. W 2018 r. "New York Times" napisał, że prezydent wypija nawet kilkanaście tych napojów dziennie. Dietetyczna cola jest słodzona aspartamem.
Jak zaznaczył Reuters, administracja Trumpa naciska na koncerny spożywcze, by zmieniły składniki wytwarzanych przez nie produktów i pozbywały się np. sztucznych barwników.
Tani środek słodzący
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, stosowany w amerykańskiej coca-coli, jest składnikiem, przeciwko któremu agresywnie występuje sekretarz ds. zdrowia i usług społecznych w administracji Trumpa, Robert F. Kennedy Jr. Jest powszechnie stosowanym i tanim środkiem słodzącym, dlatego The Coca-Cola Company wiele lat temu zdecydowała się na jego stosowanie - tłumaczy CNN.
Robert F. Kennedy jr. zajmuje krytyczne stanowisko nie tylko ws. słodzonej kukurydzianym syropem coca-coli, a też względem ilości cukru obecnej w całej amerykańskiej diecie. Zapowiedział, że w zaktualizowanych wytycznych będzie zalecał Amerykanom, by stawiali na żywność nieprzetworzoną. Eksperci podkreślają, że słodzone napoje, niezależnie od tego, czy wykorzystywany jest do tego syrop glukuzowo-fruktozowy, czy cukier trzcinowy, nie są zdrowe.