Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
KKG
|

Inspektorzy przewodnika Michelin ocenią restauracje w Polsce. Na pierwszy ogień te miasta

Podziel się:

Polskie miasta trafią do czerwonego przewodnika Michelin. W pierwszej kolejności kulinarni eksperci podczas anonimowych inspekcji ocenią restauracje z Warszawy, Krakowa i Poznania oraz ich okolic.

Inspektorzy przewodnika Michelin ocenią restauracje w Polsce. Na pierwszy ogień te miasta
Pierwszą gwiazdkę Michelin w Polsce otrzymała restauracja Atelier Amaro, której szefem jest Wojciech Modest Amaro (East News, Bartosz Krupa)

Jak przekazała Polska Organizacja Turystyczna (POT), zgodnie z podpisanym z Michelin Guide porozumieniem w pierwszej kolejności w przewodniku uwzględnione zostaną Warszawa, Kraków i Poznań oraz okolice tych miast, a inne regiony - w następnych latach. Inspektorzy weryfikują i oceniają obecnie polskie restauracje - dodano.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Zatrudnię kelnera". Restauracje szukają ludzi. Ile płacą?

- W pierwszym etapie w prestiżowym zestawieniu pojawią się trzy polskie regiony, a kolejne dołączą do nich w następnych latach. Z punktu widzenia sektora HoReCa (łączne określenie sektora hotelarskiego oraz gastronomicznego) to ogromna szansa, ale i motywacja do wprowadzenia turystyki gastronomicznej na jeszcze wyższy poziom, między innymi dzięki szkoleniom podnoszącym kwalifikacje i umiejętności szefów kuchni – uważa prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej Maciej Dobrzyniecki.

W drugim, planowanym na czerwiec etapie współpracy dokonane zostanie podsumowanie i uhonorowanie najlepszych lokali odznaczeniami: Gwiazdkami Michelin oraz Bib Gourmand.

Według Polskiej Organizacji Turystycznej współpraca z Michelin może przynieść wiele korzyści, m.in.: rozwój infrastruktury oraz transportu, promocję regionalnych tradycji kulinarnych i lokalnego rynku spożywczego, przyciągnięcie inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej, wzrost jakości świadczonych usług oraz prestiżu polskich miast na całym świecie, a także zwiększone zainteresowanie turystów zagranicznych.

Wiąże się ona także z możliwością organizacji w Polsce największych wydarzeń kulinarnych o zasięgu międzynarodowym, jak na przykład eliminacje do Bocuse d'Or czy Global Chefs Challenge.

Anonimowe inspekcje w restauracjach

Jak podała POT, czerwony przewodnik Michelin ukazuje się od 1900 r. i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Oparty jest o rozbudowany system symboli opisujących każdy lokal. Przy restauracjach oznaczonych gwiazdką umieszcza się wykaz trzech ich specjalności kulinarnych.

Przy tworzeniu przewodników Michelin stosuje anonimowe inspekcje. Nie pobiera opłat za umieszczenie obiektu na liście, ale rości sobie prawo do jego wizytacji średnio raz na 18 miesięcy w celu aktualizacji oceny – zaznaczono.

W obecnej edycji Michelin Guide obejmuje swym zasięgiem 62 regiony i miasta świata, z czego 30 znajduje się w Europie. Pierwszą gwiazdkę Michelin w Polsce przyznano w 2013 r. Otrzymała ją restauracja Atelier Amaro w Warszawie, której szefem jest Wojciech Modest Amaro.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP