Trwa ładowanie...
Notowania

Branża Gastronomiczna – Wszystkie wiadomości

Wirtualna Polska inwestuje 20 mln zł w rozwój firmy Restaumatic
27.04.2022 10:34

INWESTYCJE
 / 
Wirtualna Polska inwestuje 20 mln zł w rozwój firmy Restaumatic

Wysokie wsparcie finansowe ze strony Wirtualnej Polski ma wpłynąć nie tylko na rozwój oferowanych usług, ale także rozpropagować markę Restaumatic wśród restauratorów. Czy może się ona stać konkurencją dla Pyszne.pl i Uber Eats?

Pizza będzie albo droższa, albo mniejsza. Knajpy ostrzegają przed podwyżkami
1.5K
13.09.2021 18:53

GASTRONOMIA
 / 
Pizza będzie albo droższa, albo mniejsza. Knajpy ostrzegają przed podwyżkami

Jeśli gastronomii nie zniszczyły lockdowny, cios mogą jej zadać kolejne podwyżki. Bary, kawiarnie i restauracje albo podniosą ceny, albo padną. - Boję się przyszłości - mówi money.pl pani Ania, właścicielka kawiarni.

Ziemniak musi mieć papiery. Popłoch wśród restauratorów
102
16.07.2021 13:45

KONTROLE PRZEDSIĘBIORCÓW
 / 
Ziemniak musi mieć papiery. Popłoch wśród restauratorów

Okazuje się, że każdy ziemniak sprzedawany w restauracji czy barze musi mieć udowodnione pochodzenie. Za sprawdzanie kartoflanych certyfikatów zabrał się specjalny urząd. Brak informacji o pochodzeniu ziemniaka będzie karany.

Gastronomia na celowniku UOKiK. W daniach ser Fawita zamiast fety
28
09.07.2021 9:41

UOKIK
 / 
Gastronomia na celowniku UOKiK. W daniach ser Fawita zamiast fety

Inspekcja Handlowa ruszyła w teren i skontrolowała 58 punktów gastronomicznych w kurortach turystycznych w Polsce. Wnioski nie napawają optymizmem: w większości z nich kontrolerzy stwierdzili nieprawidłowości. Posypały się mandaty, postępowania administracyjne, a w kilku przypadkach nawet wnioski do sądów.

Drink tylko dla zaszczepionych. Specjalna oferta w poznańskim barze
189
16.06.2021 10:03

GASTRONOMIA
 / 
Drink tylko dla zaszczepionych. Specjalna oferta w poznańskim barze

W jednym z lokalów sieci restauracji Orzo klient otrzyma darmowego drinka. Warunek? Dodatek można dostać przy dowolnym zamówieniu oraz trzeba być zaszczepionym. Oferta dotyczy koktajlu z alkoholem oraz napoju bezalkoholowego.

Ogródki restauracyjne otwarte od połowy maja. "Jesteśmy dwa tygodnie w plecy"
2
28.04.2021 16:56

GASTRONOMIA
 / 
Ogródki restauracyjne otwarte od połowy maja. "Jesteśmy dwa tygodnie w plecy"

Premier Morawiecki zdradził długo wyczekiwaną przez przedsiębiorców datę otwarcia branży gastronomicznej. Jest radość, ale wśród restauratorów padają też słowa rozgoryczenia. "Nie ma możliwości, aby odrobić starty z ostatnich miesięcy" - mówi właściciel lokalu w Gdańsku.

Bon gastronomiczny. Wejdzie w życie? Kościński: Oni potrzebują żywej gotówki
32
31.03.2021 11:09

GASTRONOMIA
 / 
Bon gastronomiczny. Wejdzie w życie? Kościński: Oni potrzebują żywej gotówki

Rząd rozważa wprowadzenie bonu gastronomicznego. Wzorem bonu turystycznego, miałby pomóc jednej z najbardziej dotkniętych pandemią branż. - Kolejny lockdown to ogromny problem nie tylko dla gospodarki, ale i dla przedsiębiorców, ich rodzin, klientów. Trzecia fala uderzyła dużo mocniej niż poprzednie. Mam też duże nadzieje, że tak szybko i mocno jak przyszła, tak szybko i mocno odejdzie. Jeśli chodzi o bon gastronomiczny, jak najbardziej jestem dużym fanem takiego rozwiązania, ale tylko, jeśli będzie można go wykorzystywać wyłącznie w restauracjach w Polsce - powiedział w programie "Money. To się liczy" Tadeusz Kościński, minister finansów. - To jest pomysł, to nie jest coś, co możemy uruchomić od razu. A te restauracje są zamknięte dzisiaj i dzisiaj potrzebują pomocy, by przeżyć tę burzę. Jeśli taki bon będzie to najszybciej pod koniec roku, żeby wzmocnić ich, jak już będą działać. Oni potrzebują żywej gotówki w tym momencie - dodał.

Apele nie pomogły. Polacy rzadko zamawiają jedzenie z restauracji
70
09.03.2021 9:15

GASTRONOMIA
 / 
Apele nie pomogły. Polacy rzadko zamawiają jedzenie z restauracji

Co dziesiąta restauracja upadła, co czwarta zawiesiła działalność. Polacy zamawiają jedzenie częściej, niż przez pandemią, ale to i tak za mało, by ocalić branżę. Statystyczny Polak zamawia jedzenie z dostawą raz na półtora miesiąca.

Kiepskie wieści dla gastronomii. Nadchodzące tygodnie mogą być decydujące dla wielu biznesów
43
07.03.2021 9:13

GASTRONOMIA
 / 
Kiepskie wieści dla gastronomii. Nadchodzące tygodnie mogą być decydujące dla wielu biznesów

Polacy zaczęli oszczędzać na zakupach, a także – na razie delikatnie – na jedzeniu na wynos. Gastronomia jeszcze tego trendu nie odczuła, ale obawy są spore. Spadek zamówień może być dla wielu biznesów z tej branży bolesnym ciosem.

Luzowanie obostrzeń. Restauracje do otwarcia? Ekspert: jestem za
19
06.02.2021 10:25

RESTAURACJE
 / 
Luzowanie obostrzeń. Restauracje do otwarcia? Ekspert: jestem za

Doradca premiera jest za otwieraniem restauracji w reżimie sanitarnym, ale sprzeciwia się otwieraniu pubów. "Te powinniśmy zostawić na sam koniec" - powiedział prof. Robert Flisiak.

Lockdown. Będzie pozew zbiorowy gastronomii polskiej przeciw państwu
45
28.01.2021 18:42

GASTRONOMIA
 / 
Lockdown. Będzie pozew zbiorowy gastronomii polskiej przeciw państwu

31 marca do sądu trafi pozew zbiorowy gastronomii polskiej przeciw Skarbowi Państwa - poinformowała Izba Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP). To reakcja na czwartkową konferencję ministra zdrowia Adama Niedzielskiego, który zapowiedział podtrzymanie obostrzeń dla gastronomii.

Konferencja ws. obostrzeń. Restauracje nadal zamknięte. "Rząd niczego nie rozumie"
41
28.01.2021 17:39

LOCKDOWN
 / 
Konferencja ws. obostrzeń. Restauracje nadal zamknięte. "Rząd niczego nie rozumie"

Lockdown potrwa co najmniej do 14 lutego, ale branża gastronomiczna nawet nie liczy, że wtedy zostanie otwarta. Właściciele mają już dość. "Skoro rządzący są tacy solidarni, to niech solidarnie przestaną pobierać pensje i żyją tak przez pół roku" - mówi nam jeden z restauratorów.

Bunt przedsiębiorców. Ponad setka naruszeń obostrzeń od połowy stycznia
13
26.01.2021 17:35

KORONAWIRUS
 / 
Bunt przedsiębiorców. Ponad setka naruszeń obostrzeń od połowy stycznia

Ponad 100 naruszeń obostrzeń odnotował Główny Inspektorat Sanitarny od 15 stycznia. Zdecydowana większość z nich dotyczyła branży gastronomicznej. Sanepid nałożył kilka kar o łącznej kwocie przekraczającej 150 tys. złotych.

"Rozmowy z rządem nic nie dają, dorobek życia leży w gruzach". Przedsiębiorcy są rozgoryczeni
3
12.01.2021 12:07

RZĄD
 / 
"Rozmowy z rządem nic nie dają, dorobek życia leży w gruzach". Przedsiębiorcy są rozgoryczeni

Biznes nadal zamknięty, czy przedsiębiorcy proponują jakąś datę otwarcia? - Terminu nie proponowaliśmy, nie jesteśmy ekspertami od epidemii, przyjmujemy, że oni wiedzą lepiej. My, czyli związek pracodawców HoReCa, nie mówimy "otwierajcie nas", nie wychodzimy na ulice, staramy się rozmawiać z władzami, ale te rozmowy nic nie dają. Widać, że rozgoryczenie narasta - powiedział w programie "Money. To się liczy" Adam Ringer, prezes Green Caffe Nero. - Ostatnie spotkanie z rządem było burzliwe. Ludzie mówili: dorobek całego życia leży w gruzach. W związku pracodawców HoReCa są poważne firmy, które nie będą okupowały ministerstwa rozwoju czy Sejmu, ale widać, że jest olbrzymia rozpacz. Nastroje w branży są absolutnie wisielcze, głównie dlatego, że nie ma wsparcia - dodał Ringer w rozmowie z money.pl.

Rząd zapomniał o studentach i uderzył tym w przedsiębiorców. Właściciel sieci kawiarni wytyka błędy
43
12.01.2021 11:05

KRYZYS
 / 
Rząd zapomniał o studentach i uderzył tym w przedsiębiorców. Właściciel sieci kawiarni wytyka błędy

Rząd chwali się miliardami przekazanymi na wsparcie biznesu w kryzysie, jednak do wielu przedsiębiorców pomoc nie dotarła. - Obserwuję, co przedstawiciele rządu mówią na konferencjach prasowych, a nawet na spotkaniach z nami. Nowy lockdown jest od 24 października, minister Gowin mówił wtedy, że nikt nie pozostanie bez pomocy, pieniądze będą na kontach już w listopadzie. Jest styczeń, a nikt nic nie otrzymał - powiedział w programie "Money. To się liczy" Adam Ringer, prezes Green Caffe Nero. - Poza tym zapisy w tarczy 6.0 to może szczegóły, ale są rozstrzygające. Dam przykład - wspomaganie wynagrodzeń pracowników. Nagle pojawił się zapis, że to tylko ozusowane wynagrodzenia mogą być wspomagane. Wyeliminowano tym grupę studentów, których nawet nie można zarejestrować w ZUS-ie, bo takie są polskie przepisy. Przez to nie ma żadnego dofinansowania do ich wynagrodzeń. Na spotkaniu z minister Semeniuk powiedziała, że studenci nic nie dostaną, bo to jest za drogie. Za drogie? Dla kogo? Dla tych młodych ludzi, którzy pracują w kawiarniach, żeby sfinansować studia, czy dla przedsiębiorstw, które wypłacają im pensje bez wsparcia? W naszym przypadku to jest 70 proc. pracowników - podkreślił Ringer w rozmowie z money.pl.

Lockdown nawet do kwietnia. Przedsiębiorcy usłyszeli to na spotkaniu z minister
277
12.01.2021 10:21

GASTRONOMIA
 / 
Lockdown nawet do kwietnia. Przedsiębiorcy usłyszeli to na spotkaniu z minister

Biznes nadal zamknięty, rząd ogłosił wydłużenie obostrzeń. - Nie byłem tym zaskoczony, bo już byliśmy informowani na rozmowach z wiceminister Semeniuk, że raczej przed marcem, czy nawet przed końcem marca wielkiego odmrożenia nie będzie. To nie było nawet "raczej", tylko na zasadzie, że nie ma na co liczyć, że "raczej nie oczekujcie" - powiedział w programie "Money. To się liczy" Adam Ringer, prezes Green Caffe Nero. - Przyzwyczajamy się. Od 10 miesięcy, czyli od marca, nie prowadzimy normalnej działalności, z czego już 5 miesięcy jest w zamknięciu. Nie wolno nam przyjmować gości w lokalach, obroty spadły o 65-70 proc. Mamy tylko ułamek tego, co było, a zostajemy z prawie pełnymi kosztami - dodał.

Branża gastronomiczna o decyzji rządu. "Zostaliśmy napiętnowani"
7
27.10.2020 12:00

GASTRONOMIA
 / 
Branża gastronomiczna o decyzji rządu. "Zostaliśmy napiętnowani"

Restauracje zamknięte, a inne zakłady działają. Branża gastronomiczna czuje się oszukana? - Nie chciałbym operować takimi kategoriami, nie mam badań, czy gastronomia jest bardziej czy mniej bezpieczna. Mogę powiedzieć tylko tyle, że w mojej firmie nie zdarzył się ani jeden przypadek kwarantanny - powiedział w programie "Money. To się liczy" Sylwester Cacek, prezes Sfinks Polska. - My akurat wprowadziliśmy przegrody, mamy audyt wewnętrzny. Być może pilnujemy bezpieczeństwa klientów na wyższym poziomie niż w innych restauracjach, decyzje podejmowane są na podstawie jakichś danych, które są dostępne dla decydentów, dla nas niekoniecznie. Nie mogę się czuć oszukany, ale na pewno przez ten lockdown utrudni się nam powrót. Będzie powolniejszy i kosztowniejszy, bo w głowach gości pojawi się poczucie zagrożenia. Nie tyle uważam, że straty będą największe przy krótkim lockdownie, największe straty mogą być przy powolnym i długotrwałym powrocie klientów, nasza branża została napiętnowana - dodał.

Sfinks chce układu z wierzycielami. Duża sieć restauracji mówi o dramatycznej sytuacji
31
27.10.2020 10:33

KRYZYS
 / 
Sfinks chce układu z wierzycielami. Duża sieć restauracji mówi o dramatycznej sytuacji

- W najśmielszych przewidywaniach nie zakładaliśmy aż tak trudnej sytuacji epidemicznej. Zostaliśmy znów niemal całkowicie pozbawieni przychodów - mówi prezes Sfinksa. Narzeka na brak zrozumienia ze strony wynajmujących lokale i zapowiada restrukturyzację.