Ogródki restauracyjne otwarte od połowy maja. "Jesteśmy dwa tygodnie w plecy"

Premier Morawiecki zdradził długo wyczekiwaną przez przedsiębiorców datę otwarcia branży gastronomicznej. Jest radość, ale wśród restauratorów padają też słowa rozgoryczenia. "Nie ma możliwości, aby odrobić starty z ostatnich miesięcy" - mówi właściciel lokalu w Gdańsku.

ogródekogródek
Źródło zdjęć: © WP | Mateusz Madejski
Natalia Kurpiewska

W środę padła długo wyczekiwana data przez pracowników branży gastronomicznej. Od 15 maja rozpocznie się odmrażanie zamkniętych restauracji. Najpierw otwarte zostaną ogródki restauracyjne, a pod koniec miesiąca klienci skorzystają i z wnętrz w lokalach.

- Najważniejsze, że możemy w końcu działać. Jednak tych strat z ostatnich kilku miesięcy nie uda nam się nadrobić. Przez te kilka miesięcy nie zarabialiśmy i nie ma teraz możliwości, by jakoś wyrównać te straty - ocenia Dariusz Sobolewski, właściciel gdańskiej restauracji Zagroda Rybacka.

Gorzka radość

Wśród restauratorów emocje są skrajne. Cieszą się, bo po 7 miesiącach mogą wrócić do normalnej działalności. Natomiast niektórzy liczyli na szybsze otwarcie. Jak słyszymy od Katarzyny Wichy-Gajek, event menadżer warszawskiej restauracji Na cyplu, nadzieje na odmrożenie ogródków wiązały się z weekendem majowym.

Nowa pomoc rządu. Właściciele galerii handlowych oburzeni. Najemcy odpowiadają

- Jesteśmy otwarci przez cały rok, ale ponieważ mamy duże zaplecze na świeżym powietrzu, sezon letni to dla nas żniwa. W przypadku obiektów sezonowych majówka jest tak naprawdę rozpoczęciem sezonu letniego i szansą na odbicie się po zimie. Każdy kolejny tydzień zwłoki dla całej gastronomii jest stratą potencjalnych możliwości - ocenia rozmówczyni.

- Przez otwarcie 15 maja tak naprawdę jesteśmy już dwa weekendy w plecy. Natomiast nie ma co ukrywać - cieszymy się z każdej decyzji, która dotyczy w jakimś stopniu odmrożenia gastronomii - dodaje Wicha-Gaja.

W ostatnich miesiącach w restauracji można było skorzystać z możliwości dostawy jedzenia. Jednak lokalizacja miejsca skłaniała klientów do odbierania posiłków na miejscu. Lokal położony jest przy samej Wiśle, w sąsiedztwie mostu Łazienkowskiego. - Przy ładnej pogodzie klienci korzystali z leżaczków nad wodą - słyszymy.

"Nie ma co się nastawiać na tłumy"

Natomiast na północy kraju restauratorzy, choć zniecierpliwieni, przychylniej mówią o dacie 15 maja. Zdaniem menadżerki jednej z gdyńskich restauracji "decyzja o otwarciu w połowie maja jest nawet lepsza" niż od razu po weekendzie majowym.

Jak tłumaczy - chodzi o przygotowanie lokalu do działania na pełnych obrotach. Gdyby ogródki zostały otwarte 4 maja, mogliby po prostu nie zdążyć.

- W naszym przypadku decyzja o otwarciu ogródków gastronomicznych w połowie maja jest nawet lepsza. Gdyby restauracje otwarto na majówkę lub po niej, nie mielibyśmy czasu tak naprawdę dobrze się do tego przygotować. Do tego trzeba zamówić większą ilość produktów - słyszymy od rozmówczyni.

Dlatego - jak sama przyznaje - decyzja o otwarciu 15 maja jest "o dziwo zaskakująca", ale najwyraźniej w pozytywnym tego słowa brzmieniu.

Z kolei Dariusz Sobolewski po prostu nie spodziewa się tłumów w najbliższych tygodniach. Jak mówi - w majówkę jest tłok, ale poza jednym weekendem jest raczej spokojnie.

- Sądzę, że w maju już nie ma co się nastawiać na tłumy. Dopiero na początku czerwca, w weekend gdy wypada Boże Ciało, większość dostępnych miejsc zostanie zapełniona - dodaje Sobolewski.

Wszystkie ręce na pokład

Lokal znajduje się przy samej plaży. Od października restauracja była zamknięta, co - zdaniem naszego rozmówcy - najbardziej uderzyło w pracowników punktu.

- Najbardziej istotni są tutaj ludzie. Od zamknięcia restauracji nasi pracownicy nie mogli zarabiać i to był dla nich najgorszy okres. Nie wiem jeszcze, ilu z nich zdecyduje się teraz wrócić - dodaje. Restaurator póki co kompletuje zespół. Przed zamknięciem branży gastronomicznej w lokalu pracowało 15 kelnerów.

Sam ogródek restauracyjny jest w stanie pomieścić ponad sto osób. Zanim zostanie jednak otwarty, w restauracji po kilku miesiącach wróci możliwość zamawiania jedzenia. Wszystko małymi krokami, bo najpierw będzie można odebrać posiłki na wynos.

- Decyzja o otwarciu branży padła o wiele za późno. Mam jednak nadzieję że teraz już wszystko wróci do normy i będziemy mogli normalnie funkcjonować i zarabiać - dodaje.

Wybrane dla Ciebie
Bunt w NBP: zarząd kontra Glapiński. Prezes przerwał posiedzenie
Bunt w NBP: zarząd kontra Glapiński. Prezes przerwał posiedzenie
Rozpętał wojnę na cła, teraz gasi pożar. Trump ogłasza wielki pakiet pomocowy
Rozpętał wojnę na cła, teraz gasi pożar. Trump ogłasza wielki pakiet pomocowy
Ważny dokument. Ogranicza możliwość wycofania sił USA z Europy
Ważny dokument. Ogranicza możliwość wycofania sił USA z Europy
Rosyjskie drewno zalewa Polskę i UE mimo sankcji. Ujawnili skalę procederu
Rosyjskie drewno zalewa Polskę i UE mimo sankcji. Ujawnili skalę procederu
Andrzej Duda pochwalił się przelewem. Politycy już komentują
Andrzej Duda pochwalił się przelewem. Politycy już komentują
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 8.12.2025
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
"Musimy wprowadzić korektę opłat". Podwyższają stawki za śmieci o ok. 25 proc.
"Musimy wprowadzić korektę opłat". Podwyższają stawki za śmieci o ok. 25 proc.
Dobre wieści z Brukseli dla Polski ws. Mercosur
Dobre wieści z Brukseli dla Polski ws. Mercosur
Wymagania CPK budzą kontrowersje. Firmy już reagują
Wymagania CPK budzą kontrowersje. Firmy już reagują