Gastronomia będzie mogła być otwarta ponownie od 18 maja. Warunkiem będzie jednak, by na 4 metry kwadratowe powierzchni lokalu znajdowała się nie więcej niż jednak osoba - z wyłączeniem obsługi.
Dozwolone będzie przyjmowanie klientów zarówno wewnątrz lokalu, jak i w ogródkach piwnych.
Opublikowane na rządowych stronach rozporządzenie dopuszcza też wznowienie działalności kasyn - tam jednak jeden klient ma przypadać na 10 metrów kwadratowych powierzchni.
Wcześniej opublikowane wytyczne dla lokali i ich klientów były jednak dużo bardziej restrykcyjne. "Przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym" - czytamy w wytycznych dla restauratorów na rządowej stronie gov.pl. Zapis na ten temat ostatecznie jednak do rozporządzenia nie trafił.
Przedsiębiorcy podkreślali jednak, że trzymanie się zasad będzie trudne. W rozmowie z WP Finanse wielu właścicieli lokali zwracało uwagę, że nie mogą przecież legitymować swoich klientów ani w żaden inny sposób sprawdzać, czy stanowią rodzinę lub czy żyją razem.
W specjalnym programie Newsroom WP o to, czy się wybiera do restauracji, został zapytany minister zdrowia Łukasz Szumowski. - Zamarzył mi się sympatyczny obiad, chętnie bym wyszedł z żoną do restauracji, ale na razie nie - odpowiedział.
- Odległość między klientami, stolikami, dezynfekcja powierzchni, limit klientów - to elementy, które - mam nadzieję - spowodują, że będzie bezpiecznie. Ale proszę pamiętać, że i nasza mentalność się też zmieniła - dodał minister.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Masz newsa, zdjęcie, filmik? Wyślij go nam na #dziejesie