Trwa ładowanie...
bEBXpJsl
Notowania

Restauracje – Wszystkie wiadomości

Rozmowy przy stole Her Impact x Restaurant Week! Rezerwuj wyjątkowe kolacje!
15.09.2021 10:52

RESTAURACJE
 / 
Rozmowy przy stole Her Impact x Restaurant Week! Rezerwuj wyjątkowe kolacje!

Zastanawiasz się jak założyć własny biznes, jak zbudować markę osobistą lub jak motywować zespół do działania? W ramach trwającej edycji Restaurant Week, organizatorzy Festiwalu we współpracy z HER Impact organizują cykl unikalnych spotkań "Rozmowy przy stole HER Impact x Restaurant Week" z przedstawicielami i Ekspertami Restaurant Club oraz Her Impact. Kolacje będą się odbywać do końca września w dwóch warszawskich restauracjach Pam Pam i InAzia.

Ceny na Podhalu zaskoczyły. Turyści rezygnowali z restauracji
255
26.08.2021 18:41

TURYSTYKA
 / 
Ceny na Podhalu zaskoczyły. Turyści rezygnowali z restauracji

- Handlarze jednoznacznie przyznają, że "cenoczułość" gości na Podhalu bardzo wzrosła. Goście na Krupówkach niechętnie stołowali się w restauracjach na rzecz fast foodów - mówił Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej.

Robert Lewandowski otwiera restaurację. Płaci grosze? Wspólnik odpowiada
835
05.08.2021 6:15

PŁACE
 / 
Robert Lewandowski otwiera restaurację. Płaci grosze? Wspólnik odpowiada

Kucharz zarobi tyle, ile pomoc kuchenna u innych. Barman i kelner, choć po pandemii bardzo poszukiwani i wysoko opłacani, w knajpie, w której udziały ma Robert Lewandowski, zarobią niewielką podstawę. Restauracja zatrudnia pracowników. Przedstawiciele tego środowiska kpią, że jest to "patogastronomia". Money.pl rozmawiał ze współwłaścicielem restauracji, który odpiera te zarzuty: "stawiamy na rozwój, będą premie".

Operator KFC i Pizza Hut podał wyniki. Kurs wystrzelił
2
04.08.2021 19:55

AMREST
 / 
Operator KFC i Pizza Hut podał wyniki. Kurs wystrzelił

AmRest, zarządzający w Polsce i wielu innych krajach sieciami KFC, Pizza Hut czy Starbucks, pokazał wyniki za drugi kwartał 2021. W porównaniu z analogicznym kwartałem rok temu przychody wzrosły aż o 70 proc. i wyniosły 464 mln euro.

Mniej zapłacisz za posiłki na wynos. Ważny wyrok NSA
5
31.07.2021 13:54

WIADOMOŚCI
 / 
Mniej zapłacisz za posiłki na wynos. Ważny wyrok NSA

NSA uznał, że prawo dotyczące sprzedaży na wynos i innych usług restauracji naruszają zasadę neutralności podatku VAT. Może to oznaczać oszczędności w naszych portfelach.

bEBXpJsn
"Wstęp tylko dla zaszczepionych". Rząd zbyt się boi, biznes sam wprowadzi ograniczenia i selekcję
766
26.07.2021 13:53

SZCZEPIENIE
 / 
"Wstęp tylko dla zaszczepionych". Rząd zbyt się boi, biznes sam wprowadzi ograniczenia i selekcję

Emocje wokół szczepień są gigantyczne, ale odgórnego zamykania kin czy restauracji u nas nie będzie. Robią to już jednak niektórzy przedsiębiorcy. - Którego rozwiązania byśmy nie wybrali, zawsze będą niezadowoleni - tłumaczą. Przyznają jednak, że taka "selekcja" budzi hejt.

Restauracje i kina dla zaszczepionych? Nie w Polsce. Rząd boi się buntu
205
26.07.2021 11:30

GOSPODARKA
 / 
Restauracje i kina dla zaszczepionych? Nie w Polsce. Rząd boi się buntu

Jak ustalili nieoficjalnie dziennikarze RMF FM, polska gastronomia, kina i inne usługi nie będą otwarte tylko dla zaszczepionych. Politycy boją się protestów.

Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście
60
24.07.2021 17:16

GASTRONOMIA
 / 
Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście

Restauracja zaapelowała do klientów: złóż zamówienie osobiście i pomóż nam unikać wysokich prowizji. O co chodzi? O procent, który portale pośredniczące w zamawianiu jedzenia pobierają. Stawki zaczynają się od kilkunastu, a kończą nawet na poziomie kilkudziesięciu procent.

Wakacje 2021. UOKiK kontroluje bary i restauracje. Walka z paragonami grozy
50
23.07.2021 15:55

WAKACJE
 / 
Wakacje 2021. UOKiK kontroluje bary i restauracje. Walka z paragonami grozy

UOKiK kontroluje sprzedawców w wakacyjnych kurortach. - Na bieżąco prowadzimy kontrole, w tym okresie są one wzmożone, co do legalności prowadzonej działalności czy prawidłowości uwidaczniania cen. To tylko wybrane elementy, ale one są istotne z punktu widzenia uczciwości wobec klientów - powiedział w programie "Newsroom WP" Tomasz Chróstny, prezes UOKiK. Był też pytany o paragony grozy. - To element, który weryfikujemy w toku kontroli. To, co wspomniałem, czyli prawidłowe uwidacznianie cen. By klient wiedział, jakie są cenniki, za co płaci, za jaką gramaturę. Te informacje są niezwykle ważne - odpowiedział Chróstny. - Przede wszystkim mówimy tu o uczciwości prowadzenia działalności gospodarczej. Nie chciałbym generalizować, skalę problemu będziemy w stanie określić po wynikach kontroli. Dziś widzimy, że problem jest znaczący. Wysokość rachunku powinniśmy móc oszacować jeszcze przed złożeniem zamówienia. Wyraźnie powinno być to wskazane, czy jest to cena jednostkowa, czy za 100 gramów. A jeśli ta druga opcja, to powinniśmy usłyszeć, jaka jest przeciętna waga po przygotowaniu potrawy. Zachęcamy konsumentów do informowania inspekcji handlowej, gdy widzą nieprawidłowości - dodał.

bEBXpJst
Dorsz z przyłowu, mimo zakazu. Ekspertka: Nie można tego jeść
13
22.07.2021 17:00

RYBY
 / 
Dorsz z przyłowu, mimo zakazu. Ekspertka: Nie można tego jeść

Mimo zakazu połowu dorsza w Polsce, niektórzy sprzedawcy oferują polskie dorsze. Mówią, że został złowiony w ramach przyłowu, czyli złowienia dorsza podczas połowu innych ryb. Czy taką rybę można zamówić w restauracji? - Nie, ponieważ tworzy się tak rynek do tego, by ten przyłów się pojawiał. A najbardziej ekologiczne zasady mówią, że powinniśmy łowić to, po co wychodzimy w morze, a nie to, co się pojawia w przyłowie - powiedziała w programie "Money. To się liczy" Anna Dębicka, dyrektor MSC Polska. - Rybak wie, czy dana stornia występuje w morzu w towarzystwie dorsza, czy nie. Ten przyłów może wynosić jeden procent, albo kilkadziesiąt procent. Kupując rybę, z którą jest źle, można wręcz powiedzieć, że jest w tej chwili najmniej zdrową rybą, tworzymy rynek dla czegoś, czego prawie nie mamy. Jeśli dalej będziemy go jeść, to nasze dzieci już na pewno tego dorsza nie będą miały. Musimy dać dorszowi odpocząć i korzystać z gatunków, które nie mają negatywnego wpływu na dorsza - dodała.

Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret
2
22.07.2021 13:05

RYBY
 / 
Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret

Smażalnie oferują wiele ryb, ale które są najlepsze? - Flądra to całkiem niezły wybór. W najlepszym stanie na Bałtyku w tej chwili jest szprot, jego mamy całkiem sporo. Wędzone szprotki to przysmak, który dopiero od niedawna jest szeroko dostępny. To polecamy, jeśli chodzi o rybę lokalną nad Morzem Bałtyckim - powiedziała w programie "Money. To się liczy" Anna Dębicka, dyrektor MSC Polska. - Jeśli chodzi o cały szereg pozycji z menu, to są głównie ryby zagraniczne. Też nie należy się ich bać, wiele ryb jest sprowadzonych z Morza Północnego lub Atlantyku. One przechodzą etap mrożenia. Chciałabym odczarować temat mrożenia, ryby są dzikie, dobrze jest je przemrozić tuż po połowach. Jeśli one są dobrze przechowywane, a następnie dobrze poddawane obróbce cieplnej, to jest to bardzo zdrowa i wartościowa ryba - dodała.

Restauratorzy mają dość. Idą do sądu, by walczyć o pieniądze z tarcz
6
13.07.2021 7:13

POLSKI FUNDUSZ ROZWOJU
 / 
Restauratorzy mają dość. Idą do sądu, by walczyć o pieniądze z tarcz

Chodzi o niewypłacenie nawet kilkuset tysięcy złotych dotacji z tarczy 2.0. Kilku restauratorów już złożyło wniosek.

Nie tylko paragony grozy. Na to też trzeba uważać w restauracjach
8
09.07.2021 13:15

OSZUSTWO
 / 
Nie tylko paragony grozy. Na to też trzeba uważać w restauracjach

Wakacje 2021 zaskoczyły nas paragonami grozy, ale to nie wszystko, co może skutecznie odstraszać od kurortów. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skontrolował lokale gastronomiczne, co wykazała kontrola? - Nieprawidłowości wykazano w 57 proc. lokali, to grubo ponad połowa. One dotyczyły cenników, nieprawidłowego wymiaru, doliczania pewnych pozycji na rachunku, dlatego powinniśmy zachować czujność, ale też nie bójmy się. Jeśli potrawa nie spełniła wymogów, dostaliśmy niepełną porcję, mamy prawo domagać się uzupełnienia lub wymiany - powiedział w programie "Money. To się liczy" Tomasz Chróstny, prezes UOKiK. Jak dodał, w wyniku kontroli posypały się mandaty. - W zależności od nieprawidłowości były to mandaty wystawiane na miejscu, albo procedura administracyjna polegająca na nałożeniu sankcji finansowej. A jeśli coś wykracza poza kompetencje Izby Handlowej, powiadamiane są odpowiednie organy. Dopiero zaczęliśmy kontrole, bo mamy okres wakacyjny, one są intensywnie prowadzone, żeby konsumenci nie byli narażeni na te nieprawidłowości - powiedział.

bEBXpJsu
UOKiK prześwietlił restauracje. W ponad połowie lokali miał się do czego przyczepić
6
09.07.2021 12:20

WAKACJE
 / 
UOKiK prześwietlił restauracje. W ponad połowie lokali miał się do czego przyczepić

Sezon wakacyjny w pełni, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skontrolował bary i restauracje. Na czym najczęściej nacinają klientów? - Widzimy, że dochodzi do istotnych błędów po stronie przedsiębiorców, w przypadku 2/3 skontrolowanych lokali wystąpiły nieprawidłowości związane z brakiem oznakowania cen, brakiem cenników, więc konsument nie ma możliwości oszacowania rachunku, jaki będzie musiał zapłacić - powiedział w programie "Money. To się liczy" Tomasz Chróstny, prezes UOKiK. - W połowie placówek wystąpiły nieprawidłowości związane z odmierzaniem produktów, związane z zawyżaniem rachunków poprzez wydawanie mniejszych potraw lub naliczaniem dodatkowych opłat - dodał.

Paragon z pizzerii. Jedna pozycja ją zaskoczyła
183
05.07.2021 10:03

WIADOMOŚCI
 / 
Paragon z pizzerii. Jedna pozycja ją zaskoczyła

Trudno wziąć pizzę na wynos bez pudełka. Pytanie tylko czy przedsiębiorca musi nam do rachunku doliczać koszt opakowania. Zapewne nie kosztuje to więcej niż obsługa w lokalu.

Knajpa chciała zaprotestować przeciwko szczepieniom. Teraz sama ma problem
433
03.07.2021 19:34

RESTAURACJE
 / 
Knajpa chciała zaprotestować przeciwko szczepieniom. Teraz sama ma problem

Restauracja w Płocku zaoferowała zniżki na drinki dla osób nieszczepionych. Pomysł jednak nie spodobał się większości internautów - posypały się negatywne recenzje, a średnia ocen restauracji na Google szybko poszła w dół.

Hotele i branża gastronomiczna szukają rąk do pracy. Wzrosnąć mogą też stawki
27
29.06.2021 11:13

RYNEK PRACOWNIKA
 / 
Hotele i branża gastronomiczna szukają rąk do pracy. Wzrosnąć mogą też stawki

Blisko co piąta firma z sektora restauracji i hoteli zamierza w najbliższych kwartale szukać nowych pracowników - wynika z badania "Barometr ManpowerGroup Perspektyw Zatrudnienia". Brak rąk do pracy to z kolei argument przy negocjowaniu wyższych stawek.

Restauracja to ludzie - trzeba umieć dostrzec ich potencjał
28.06.2021 12:11

PRACA
 / 
Restauracja to ludzie - trzeba umieć dostrzec ich potencjał

Obcokrajowcy, studenci, seniorzy, niesłyszący, osoby transpłciowe, z kolorowymi włosami, z tatuażami, innego wyznania czy innej kultury – a jednak wszyscy oni, na pozór różni, odnaleźli swoje miejsce w McDonald’s. – Od samego początku działalności w Polsce zależało nam na tym, by tworzyć zgraną drużynę – zapewnia Renata Prys, szefowa działu People McDonald’s Polska.