MAG

Polski kandydat na unijne stanowisko z problemami. PE zapalił czerwone światło

Europosłowie odmówili Markowi Opiole poparcia na nową kadencję w Europejskim Trybunale Obrachunkowym. I chociaż to nie powoduje automatycznie wstrzymania jego kandydatury, to stanowi poważną przeszkodę.

Polski kandydat na unijne stanowisko z problemami. PE zapalił czerwone światło
Marek Opioła jest członkiem Trybunału Obrachunkowego od lutego 2021 r. Zastąpił na tym stanowisku Janusza Wojcechowskiego (East News, Tomasz Jastrzebowski/REPORTER)

Parlament Europejski głosował w środę za częściowym odnowieniem składu Europejskiego Trybunału Obrachunkowego. Kadencje członków z Czech, Łotwy, Polski i Słowenii wygasają bowiem 6 maja 2022 r.

Europosłowie zarekomendowali Radzie Unii Europejskiej, aby ta nie przedłużała kadencji polskiego członka ETO. 534 posłów zagłosowało przeciwko kandydaturze Marka Opioły, 151 za, a 9 wstrzymało się od głosu.

Przypomnijmy, że Parlament Europejski odrzucił już kandydaturę Marka Opioły w 2020 roku. Został jednak mianowany przez Radę, ponieważ nie ma ona obowiązku stosować się do rekomendacji parlamentu.