Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
HTO
|
aktualizacja

Rewolucja w branży mleczarskiej. Powstanie syntetyczne mleko

39
Podziel się:

Jesteśmy o krok do produkowania syntetycznego mleka na masową skalę. To nie tylko dobra wiadomość dla wegan, ale także dla wszystkich tych, którym leży na sercu kondycja środowiska i przyszłość planety. Oczywiście, mleko powstałe w laboratorium nie wyprze w całości tego tradycyjnego, ale będzie jego uzupełnieniem w diecie.

Rewolucja w branży mleczarskiej. Powstanie syntetyczne mleko
W przyszłości syntetyczne mleko będzie uzupełnieniem tego tradycyjnego (Getty Images, Oscar Wong)

Weganie i wegetarianie, którzy nie włączają do diety mleka, sięgają zwykle po napoje roślinne. Tzw. mleka sojowe, kokosowe, owsiane czy orzechowe są ważnym składnikiem żywienia, ale nie zawsze są źródłem pełnowartościowego białka, choć mogą zawierać niektóre witaminy czy minerały.

Stworzenie pełnowartościowego mleka syntetycznego i jego produkcja na masową skalę pozwoli rozwinąć się całej branży mleczarskiej - na jego bazie powstaną np. sery, które będą miały takie same właściwości, jak te produkowane z tradycyjnego mleka - zauważa "The Guardian".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Alarmujące wyniki. Fatalna wiadomość dla wszystkich mężczyzn

Jak powstaje syntetyczne mleko?

Syntetyczne mleko bazuje na dwóch białkach - kazeinie i serwatce. Są one oczywiście obecne w pełnowartościowym produkcie pochodzącym od krowy, ale jest także możliwość stworzenia ich w laboratorium.

Marite Cardenas, badaczka z Uniwersytetu w Malmö stwierdza, że produkcja kazeiny, czyli białka naturalnie występującego w krowim mleku, w warunkach laboratoryjnych jest "wyzwaniem biotechnologicznym" - podaje "The Guardian".

Produkcja mleka w syntetyczny sposób nie została jeszcze wprawdzie zainicjowana na skalę przemysłową, ale do "wyścigu" o to, kto jako pierwszy przedstawi światu swój produkt, stanęły już różne firmy. A jest o co walczyć.

Biznes jest wart miliony

Rynek produktów, które stanowią alternatywę dla krowiego mleka, jest bardzo dynamiczny. Tylko w Europie Zachodniej jego wartość w latach 2020-2021 wynosiła 2,5 mld funtów - zaznacza "The Guardian".

Do tej pory tylko jedna firma w Stanach Zjednoczonych wprowadziła produkty oparte na syntetycznych białkach mleka. Amerykanie mogą kupić już lody, sery do smarowania oraz mleko w proszku wyprodukowane przez Perfect Day. Ale, jak podaje "The Sydney Morning Herald", w Australii już rośnie realna konkurencja dla przedsiębiorstwa.

Syntetyczne mleko będzie dostępne już za dwa lata

Eden Brew, startup z Australii opracował sposób warzenia mleka w sposób syntetyczny, ale jeszcze nie na skalę masową. Założyciele przedsiębiorstwa szacują, że uprzemysłowienie procesu pozwoli na wprowadzenie alternatywy dla naturalnego produktu do sklepów już w 2024 r. - podaje "The Sydney Morning Herald".

Jim Fader, założyciel i dyrektor generalny Eden Brew, opisuje przyszły model działania firmy, który bazuje na tym opracowanym przez koncern Coca-Cola. Syntetyczne białka mleka będą produkowane centralnie, a następnie dystrybuowane do zakładów przemysłowych zlokalizowanych na całym świecie.

Spodziewamy się, że do około 2028 do 2030 r. będziemy w tej samej cenie detalicznej dla konsumenta co mleko. Głównie dlatego, że schodzimy z ceną, ale częściowo też dlatego, że jest prognozowana stała inflacja w nabiale - powiedział Fader w wywiadzie dla "The Sydney Morning Herald".

Eden Brew chce wyrosnąć na giganta

Eden Brew jest jedną z wielu nowych firm, które ścigają się w dostarczaniu konsumentom nabiału bez udziału zwierząt. Ten sposób produkcji jest bardziej etyczny oraz przyjazny dla środowiska. Powoływany przez "The Sydney Morning Herald" Fader przyznaje, że rozwijający się biznes pomoże zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na mleko, które według prognoz ONZ wzrośnie o 74 proc. do 2050 r., gdy światowa populacja zbliży się do 10 miliardów.

Fader zaważa także, że wyprodukowane w ten sposób mleko będzie uzupełniać, ale nie całkowicie zastępować nabiał.

Thomas Sanders, emerytowany profesor żywienia w King's College London, ostrzegł, że wszelkie przyszłe alternatywy mleka muszą unikać powielania "przetworzonego jedzenia" dostępnego obecnie na rynku. Jego zdaniem należy starać się odtworzyć wartość odżywczą mleka krowiego, dodając do niego B12, ryboflawinę i wapń - przyznaje na łamach "The Guardian".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(39)
Vege
1 tyg. temu
Ja czekam z niecierpliwością <3 i na mleko, i na mięso bez okrucieństwa wobec zwierząt <3
Mama
6 miesięcy temu
Nic i nikt nie zastąpi naturalnego produktu. Niektórym się wydaje, że są mądrzejsi od Pana Boga. Ciekawa jestem jak ekologiczne są te kombinaty, co będą ten syf produkować. Jeszcze chwila i na tej planecie wymrą konie, krowy, świnie, barany, bo komu one będą potrzebne? . Za to powinni pomyśleć o zwiększeniu ilości szpitali onkologicznych...
Ela
2 lata temu
Mięso też z probówki będzie? Głupota ludzka nie zna granic. Weganie mogą jeść sobie sałatę nic mi do tego ale ja mleka syntetycznego się nie napije bo to syf a nie natura i basta
Ret
2 lata temu
Te wege mleka mają tyle cukru, że szkoda słów.
Thai
2 lata temu
Syf i tyle....co będzie w składzie ....antybiotyki,grafen,pestycydy wszystko co ktoś wymyślił ......
...
Następna strona