Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

Rząd szykuje kolejną podwyżkę płac. Wiadomo, kto skorzysta

267
Podziel się:

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej pracuje nad projektem rozporządzenia, który wprowadza podwyżkę płacy minimalnej dla pracowników samorządowych. Po zmianach płace miałyby wynieść od 4 tys. do 6,2 tys. zł brutto.

Rząd szykuje kolejną podwyżkę płac. Wiadomo, kto skorzysta
Minister rodziny, pracy i polityki społecznej Agnieszka Dziemianowicz-Bąk (PAP, PAP/Tomasz Gzell)

W wykazie prac legislacyjnych rządu w czwartek opublikowano informację o projekcie zmian w rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych.

Pracownicy samorządowi zarobią więcej

Celem projektu jest dostosowanie płac do obowiązującej wysokości minimalnego wynagrodzenia. Od 1 stycznia 2024 r. wynosi ono 4242 zł brutto, a od 1 lipca 2024 r. będzie to 4300 zł brutto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Najważniejsza obietnica Tuska. Mamy problem. Ekspert: nie stać nas

W zależności od tzw. kategorii zaszeregowania pracownika obecna wysokość pensji zasadniczej wynosi od 3300 zł (I kat. zaszeregowania) do 5200 zł (ostatnia kategoria). Projekt przewiduje, że po podniesieniu płacy widełki - w zależności od kategorii - będą wynosić od 4000 do 6200 zł brutto.

W opisie rozporządzenia poinformowano, że poziom minimalnego wynagrodzenia w kategoriach I–VI będzie od 1 lipca 2024 r. niższy od wskazanych przepisami 4300 zł. W tych przypadkach pracodawca może sam ustalić taką wysokość wynagrodzenia, aby jego wysokość nie była niższa od tej kwoty.

Projekt rozporządzenia ma też skorygować listę stanowisk. To po propozycjach zgłaszanych przez niektóre pracowników samorządowych.

Dokument opracowało Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Planowany termin wejścia w życie to 1 lipca 2024 r.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(267)
rhsrth
3 tyg. temu
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, żółtko oraz kwaśną śmietanę i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i gładkie (na początku może się nieco kruszyć). Gotowe owijamy folią i zostawiamy na ok. 2 godziny w lodówce lub całą noc. Schłodzone ciasto dzielimy na małe kuleczki wielkości orzecha laskowego (mają wypełnić ok. 1/2 wgłębienia) i pieczemy z obu stron na złoty kolor na specjalnej patelni do orzeszków. Zmielone orzechy włoskie zalewamy gorącym (nawet wrzącym) mlekiem i zostawiamy na ok. 30 minut do napęcznienia. Nadmiar mleka możemy odsączyć na drobnym sitku. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem pudrem przez kilka minut na tzw. puch. Następnie dodajemy po łyżce orzechy oraz przesiane mleko w proszku. Kremem napełniamy skorupkę i zlepiamy drugą. Gotowe orzeszki przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce.
Walny
3 tyg. temu
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto majonezowe powinny być w temp. pokojowej. Do miseczki przesiewamy mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem i kakao. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy majonez oraz wodę o temp. pokojowej i miksujemy tylko do połączenia mikserem lub mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części. Identyczną formę wykładamy ponownie papierem do pieczenia. Białka o temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę miksujemy. Wykładamy masę bezową do formy tworząc fikuśne kształty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Bezę studzimy w zamkniętym piekarniku. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, zmielone ciasteczka, cynamon oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Gotowy krem wykładamy na blat ciasta czekoladowego. Przykrywamy drugą częścią i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy powidłami i nakładamy warstwę bezy.
bebzon
3 tyg. temu
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dalej dodajemy jajko, żółtko oraz szczyptę soli i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wylepiamy po kawałku dno formy i wyrównujemy wierzch np. szklanką lub małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez kilka minut razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce twaróg. Przesiewamy do masy proszek budyniowy oraz wlewamy śmietankę. Białka miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy. Wykładamy na podpieczony spód i ścieramy drugą część ciasta na wierzch. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylamy i zostawiamy do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony wkładamy do lodówki na całą noc.
Uganda
3 tyg. temu
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na spód, równomiernie rozprowadzamy i lekko dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania warstwy serowej. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Twaróg przekładamy do miseczki i mieszamy razem z cukrem, jajkami i przesianym proszkiem budyniowym. Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy do masy serowej i chwilkę mieszamy. Masę wylewamy do formy. Na dół piekarnika wkładamy formę do połowy wypełnioną wrzątkiem. Na średnim poziomie układamy formę z sernikiem i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Po upieczeniu zostawiamy w gorącym piekarniku przez ok. 30 minut, następnie wyciągamy i studzimy. Wkładamy na całą noc do lodówki. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia i następnie smarujemy wierzch jeszcze płynną polewą. Zostawiamy na ok. 30 minut do stężenia.
Julita
3 tyg. temu
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy jajko, żółtko oraz kwaśną śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Dno formy wykładamy 3/4 ciasta i wyrównujemy. Z pozostałego wykonujemy cienkie wałeczki i układamy na bokach formy, lekko dociskając do formy łyżką, aby stworzyć nieco wyższe boki. Ciasto owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przed pieczeniem spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. W międzyczasie wykonujemy krem.Zmielone orzechy laskowe podprażamy przez kilka minut na suchej patelni. Kawałki czekolady przekładamy do rondelka razem ze śmietanką i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie mieszamy razem z nutellą oraz zmielonymi orzeszkami. Gotowy krem wykładamy na podpieczony spód. Dekorujemy boki zmielonymi orzeszkami (można podprażyć), roztopioną czekoladę wykładamy w kilku miejscach i układamy na niej batoniki kinder. Obsypujemy zmielonymi orzeszkami i gdzieniegdzie układamy całe orzechy laskowe.
...
Następna strona