Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Oscypek i parmezan mogą zablokować TTIP

1
Podziel się:

Oscypek i parmezan zablokują umowę o wolnym handlu między USA a UE? W Brukseli trwa kolejna runda negocjacji porozumienia TTIP. Jedną z większych kontrowersje budzi kwestia oznaczeń geograficznych, które nadają chroniony status europejskim spożywczym produktom regionalnym. Z perspektywy amerykańskiej stanowią one barierę dla handlu.

Oscypek i parmezan mogą zablokować TTIP

Wojciech Talko, koordynator polityczny ds. negocjacji TTIP w Dyrekcji Generalnej ds. handlu Komisji Europejskiej, przyznaje, że trudno w tej chwili rozmawia się o zabezpieczeniu sytuacji regionalnych produktów spożywczych.

O to zabiegają przede wszystkim Francuzi i Włosi, którzy starają się zabezpieczyć swoich producentów alkoholi i serów. Stefano Feltri, dziennikarz włoskiej gazety "Il Fatto Quotidiano" przyznaje, że o kompromis będzie bardzo trudno.

- W Ameryce parmezan to tylko marka, taka jak Coca Cola czy Nike, w Europie taka nazwa to zupełnie coś innego. To gwarancja, że ser pochodzi z danego regionu i produkowany jest zgodnie z tradycyjną recepturą - stwierdza Stefano Feltri.

W piątek 15 lipca w Brukseli zamyka się kolejna tura negocjacji między UE a USA. Komisja Europejska chciałaby zakończyć rozmowy przed końcem kadencji Baracka Obamy. Zarówno Donald Trump jak i Hilary Clinton w czasie trwającej kampanii wyborczej w USA krytykowali negocjowane porozumienie handlowe z UE.

wiadomości
gospodarka
unia
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(1)
kp
8 lat temu
Zaplaca i przejdzie