Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Mateusz Madejski
Mateusz Madejski
|

Warszawa wśród wegańskich stolic świata. Wegetarianie czują się nieswojo

71
Podziel się:

Warszawa awansowała do grona wegańskich stolic świata. Lokale z takimi potrawami powstają jak grzyby po deszczu, a weganizm stał się doskonałym biznesem. - Zostałem dziwakiem, bo jestem tylko wegetarianinem - śmieje się znany ekolog.

60 proc. Polaków chce ograniczyć spożycie mięsa. Wegańskie bary na tym zarabiają
60 proc. Polaków chce ograniczyć spożycie mięsa. Wegańskie bary na tym zarabiają (Krowarzywa/Facebook)

Jest pora lunchu, a w barze Krowarzywa ustawiają się kolejki do wegańskich dań. I to w stolicy kraju, który kojarzy się głównie ze schabowym z kapustą - nie dowierza prestiżowy brytyjski "The Economist". Jednak dodaje, że liczby nie kłamią - w Warszawie jest już 50 wegańskich restauracji.
Jak zauważa jednak serwis HappyCow, światowa biblia weganizmu, wegańskie jedzenie można już dostać w 112 punktach w mieście. Ten sam serwis uznaje polską stolicę za siódme najbardziej przyjazne weganom miasto na globie. Na liście Warszawa konkuruje więc z Londynem, Berlinem czy Nowym Jorkiem, ale zdecydowanie wyprzedza Paryż czy Toronto. - Wegańska scena w Warszawie rozkwita - pisze serwis.

"Dochodowi od pierwszego dnia"

Marcin Suski, menedżer sieci Krowarzywa, opowiada money.pl, że pierwsza restauracja ruszyła w marcu 2013 roku na ulicy Hożej w Warszawie. - Pod tym budynkiem, w którym nagrywają "Dzień Dobry TVN" - mówi. Zapewnia, że sukces pojawił się właściwie od razu, a sieć szybko zaczęła się rozwijać. Teraz firma ma cztery lokale w Warszawie i jeden w Krakowie, kolejne jednak działają na zasadzie franczyzy - są w Gdańsku, Wrocławiu, Białymstoku, Toruniu i Rzeszowie. - Chcemy być w każdym dużym mieście. Rozmowy w sprawie kolejnych lokali trwają - opowiada Suski.

Zobacz także: Dieta wegańska u dzieci i kobiet w ciąży. Zobacz wideo:

Zaznacza, że rozwój weganizmu w Polsce jest niesamowity, więc koncept wegańskich burgerów po prostu musiał się przyjąć. Pytam, czy biznes jest dochodowy. - Odpowiem tak: pierwszy lokal zaczął na siebie zarabiać już pierwszego dnia, po samym otwarciu - mówi Suski.

Szef kuchni innej wegańskiej restauracji przyznaje, że wegebiznes to dziś świetny interes. Nie jest jednak wcale pewien, ile to się utrzyma. - Najpierw mieliśmy boom na sushi, potem na burgery. Teraz mamy bary wege. Burgerów czy sushi barów ciągle jest mnóstwo. Może więc i bary bezmięsne przetrwają swoją własną modę? - zastanawia się kucharz.

- Tak, to jest moda - przyznaje Jacek Bożek z Klubu Gaja. - Ale to nie jest tak, że ta moda musi minąć. Pamiętam, jak 25 lat temu byłem w Australii i pośrodku autostrady trafiłem na wegańską restaurację. Mimo więc tej warszawskiej mody, weganizm ma jeszcze naprawdę w Polsce ogromne pole do rozwoju. Ale to się dzieje. Na przykład to, że nawet na stajach Orlenu można dostać wegetariańskie hot dogi, jest, szczerze mówiąc, zupełnie niesamowite - dodaje ekolog.

To samo podkreśla "The Economist". Przypomina, że 60 proc. Polaków chce ograniczyć mięso w swojej diecie. - Wegetariańskie dania pomagają Polakom w dotrzymaniu tych postanowień - czytamy w tygodniku z Londynu.

Wegetarianin - od "jak tak można?" po "tylko"

Bożek nie ma wątpliwości - popyt na wegetariańskie jedzenie bierze się z rosnącej świadomości ludzi. - Ta zmiana jest naprawdę kolosalna. Ale proszę zauważyć, że ten boom wcale na Warszawie się nie kończy. Na przykład Bielsku-Białej, moim rodzinnym mieście, też można już zjeść doskonałe wege-dania - mówi ekolog.

Po chwili dodaje, że warszawska moda na weganizm ma też humorystyczne akcenty. - Nie jem mięsa już od 30 lat. Gdy przestawiłem się na wegetarianizm, każdy traktował mnie jak dziwaka. To bo jak to można nie jeść mięsa! No i teraz też mnie traktują jak dziwaka. No bo jak to można być tylko wegetarianinem! - śmieje się Jacek Bożek.

* Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl *

KOMENTARZE
(71)
WYRÓŻNIONE
odyn11
7 lat temu
weganizm -każdy robi co uważa za stosowne,dla mnie weganizm to moda wyniszczająca organizm,wolno mi tak myśleć? wolno tak samo jak weganom pozbawiać organizm potrzebnych organizmowi substancji,których żadne kiełki i trawka nie zastąpią
krzysiek
7 lat temu
gdyby jeszcze tak nie było na świecie pisu i ich wyborców...
Bartek
7 lat temu
Taa minie jak okaże się że w tym było więcej chemii niż witamin.
...
Następna strona

© 2025 WIRTUALNA POLSKA MEDIA S.A.

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.