Współczesna żywność często zawiera składniki, które mogą zaskoczyć konsumentów. Jednym z takich dodatków jest szelak (oznaczony kodem E 904), naturalna żywica pochodząca z wydzielin larw czerwca - czytamy na kobieta.wp.pl.
Nietypowe składniki produktów
Innym interesującym składnikiem jest koszenila (E 120), barwnik pozyskiwany z czerwców kaktusowych, który nadaje czerwony kolor słodyczom i napojom. Oprócz tego, w produktach spożywczych można znaleźć kastorium, pochodzące z gruczołów bobrów, które jest używane w perfumach i lodach waniliowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dodatki z owadów, takie jak Acheta Domesticus (świerszcz domowy) czy Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka), są coraz częściej stosowane w różnych produktach.
Składniki z robaków mogą być dodawane do batoników zbożowych, chleba, bułek, czekolad, makronów, masła orzechowego, owsianek, płatków śniadaniowych, pizzy, chipsów, krakersów, paluszków, przetworów mięsnych, jogurtów, produktów wegetariańskich, półprodukty przeznaczone do wyrobów piekarniczych. Osoby, które chcą ich unikać, powinny uważnie wczytywać się w etykiety.