Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. RWP
|

Wiesz, co oznacza ten kod na opakowaniu? Mało kto rozpoznaje

1
Podziel się:

Kody na opakowaniach żywności mogą skrywać zaskakujące składniki, takie jak szelak czy koszenila. Te dodatki, pochodzące z owadów, są legalnie stosowane w produktach spożywczych. Warto zwracać uwagę na oznaczenia E, które wskazują na zgodność z normami unijnymi.

Wiesz, co oznacza ten kod na opakowaniu? Mało kto rozpoznaje
Zdj. ilustracyjne (Adobe Stock, malgo_walko)

Współczesna żywność często zawiera składniki, które mogą zaskoczyć konsumentów. Jednym z takich dodatków jest szelak (oznaczony kodem E 904), naturalna żywica pochodząca z wydzielin larw czerwca - czytamy na kobieta.wp.pl.

Nietypowe składniki produktów

Innym interesującym składnikiem jest koszenila (E 120), barwnik pozyskiwany z czerwców kaktusowych, który nadaje czerwony kolor słodyczom i napojom. Oprócz tego, w produktach spożywczych można znaleźć kastorium, pochodzące z gruczołów bobrów, które jest używane w perfumach i lodach waniliowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Impact'25 - Wojciech Balczun; Prezes Agencji Rozwoju Przemysłu S.A.

Dodatki z owadów, takie jak Acheta Domesticus (świerszcz domowy) czy Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka), są coraz częściej stosowane w różnych produktach.

Składniki z robaków mogą być dodawane do batoników zbożowych, chleba, bułek, czekolad, makronów, masła orzechowego, owsianek, płatków śniadaniowych, pizzy, chipsów, krakersów, paluszków, przetworów mięsnych, jogurtów, produktów wegetariańskich, półprodukty przeznaczone do wyrobów piekarniczych. Osoby, które chcą ich unikać, powinny uważnie wczytywać się w etykiety.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
wiadomości
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(1)
WYRÓŻNIONE
Maria
3 tyg. temu
Obrzydzenie bierze człowieka,gdy się zastanowić co zjada.