WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

Sprzedaż mięsa i nabiału w Europie maleje. Nadchodzi era zamienników?

W ostatnich dwóch latach sprzedaż mięsa i nabiału w 13 europejskich państwach spadła o blisko 10 proc. Jednocześnie na znaczeniu zyskują zamienniki, które zdaniem ekspertów już za kilkanaście lat mogą być popularniejsze niż tradycyjne produkty odzwierzęce.

Mięso
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | FLPA/John Eveson

LabFarm to pierwsza i jedyna firma w Polsce, która chce produkować mięso w laboratorium. Od powodzenia trwającej obecnie fazy badawczo-rozwojowej zależy, czy do produkcji przemysłowej dojdzie zgodnie z przyjętym harmonogramem, czyli w 2025 roku.

Choć mięso metodą in vitro może dla wielu być szokujące, wyścig w rozwoju tej technologii trwa już od dobrych kilku lat. I zaczyna przynosić wymierne efekty.

Na zdjęciu poniżej widać fragmenty nagrania od firmy GOOD Meat. Osoby siedzące na ławkach jedzą mięso kurczaka o imieniu Ian. Tego samego, który... siedzi obok nich i jest jak najbardziej żywy.

Eating With Ian: A vision of cultivated meat

Mięso stworzono w laboratorium z komórek, które pobrano z pióra kurczaka. Dzięki dostarczaniu im odpowiednich składników urosło znacznie szybciej oraz osiągnęło odpowiednią konsystencję i gęstość. Jest też pozbawione niektórych negatywnych cech typowego mięsa – choćby dlatego, że do jego produkcji nie użyto antybiotyków, które w przemyśle mięsnym stosowane są na potęgę.

Przyszłością mięso bez zwierzęcia?

Niedawny raport firmy konsultingowej GovGrant przewiduje, że w 2040 roku 60 proc. mięsa nie będzie pochodzić od zwierząt. Zamiast tego w 35 proc. pochodzić ma właśnie z laboratorium, a w 25 proc. będą to roślinne zamienniki.

Na całym świecie można znaleźć coraz więcej tzw. zamienników: od kurczaka i burgera, przez mleka i sery o smaku jak te krowie, po krwisty stek, kraba, tuńczyka i krewetki. Powstają nie tylko na bazie roślin, lecz także na drukarce 3D czy właśnie w laboratorium.

Pod koniec 2022 r. Agencja Żywności i Leków w USA po raz pierwszy uznała za bezpieczne do spożycia mięso z probówki - to mięso kurczaka od Upside Foods. W marcu zielone światło dostało zaś wspomniane mięso kurczaka od GOOD Meat, które taką zgodę ma już od 2020 r. w Singapurze. Jest to zatem pierwszy tego typu produkt dopuszczony do jedzenia w dwóch krajach.

Zmiany w podejściu

Zmianę w podejściu ludzi do mięsa widać szerzej. Przykładem może być kilka niedawnych historii z Wielkiej Brytanii. W ostatnich tygodniach i miesiącach:

·       studenci uniwersytetów w Cambridge (Anglia) i Stirling (Szkocja) zagłosowali za w 100 proc. wegańskim menu,

·       Pałac Buckingham poinformował, że szuka szefa kuchni do przygotowywania roślinnych posiłków,

·       rada miejska w Oksfordzie zadecydowała o serwowaniu na swoich wydarzeniach wyłącznie roślinnego menu,

·       Norwich, Edynburg i Hayward’s Heath to trzy pierwsze miasta, które włączyły się do międzynarodowej akcji i przyjęły Traktat Roślinny (Plant Based Treaty),

·       z kolei rynek wegański na Wyspach urósł w ciągu roku o 10 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żółte robaki na talerzu. To doskonałe źródło białka

Mniej mięsa i mleka, więcej zamienników

Niedawno ciekawy raport wydała też organizacja The Good Food Institute Europe (GFI Europe). Przyjrzano się w nim rynkowi roślinnych zamienników w 13 europejskich krajach, w tym Polsce. Analiza objęła lata 2020-22.

Wnioski? W okresie tym sprzedaż niemal wszystkich kategorii konwencjonalnych produktów spadła: mięsa o 8 proc., mleka o 9 proc., a jogurtów i serów o 4 proc. W tym samym czasie sprzedaż roślinnych zamienników znacząco wzrosła. W przypadku roślinnego mięsa odnotowano wzrost o 21 proc, w przypadku mleka o 20 proc., w przypadku jogurtów o 16 proc., a w przypadku sera – aż o 153 proc.

Przy wyborze konsumentów jednym z ważniejszych kryteriów jest cena. Jeśli kupowanie alternatyw ma oznaczać wydawanie znacznie większych pieniędzy, trudno oczekiwać, by rzucały się na to miliony ludzi. W tym przypadku raport GFI również przynosi ciekawe dane.

I tak od 2021 do 2022 r. ceny zamienników mięsa, mleka i jogurtów wzrosły o 1-2 proc., podczas gdy ceny roślinnych serów nawet spadły (o 3 proc.). W tym samym czasie ceny tradycyjnych produktów z tych samych kategorii wzrosły o od 10 do 17 proc.

Rynek zamienników rośnie też w Polsce

Polscy konsumenci zaczynają odgrywać coraz większą rolę w zmianach na rynku. W poprzednim roku wartość sprzedanych roślinnych alternatyw wyniosła 782,4 mln zł – to o 125 proc. więcej niż w 2020 i o 50 proc. więcej niż w 2021 r. Co więcej, 50-procentowy wzrost to najszybszy wzrost spośród wszystkich 13 przeanalizowanych państw w Europie. Dzięki temu Polska ucieka w rankingu Danii, Austrii, Portugalii i Rumunii, wyprzedziła Belgię i goni Szwecję, gdzie sprzedaż roślinnych zamienników w poprzednim roku spadła o kilka procent.

Należy przy tym zaznaczyć, że roślinne zamienniki wciąż są w mniejszości. Zdecydowanie największy udział w polskim rynku mają alternatywy dla mięsa pakowanego (15 proc.) i mleka (10 proc). W przypadku roślinnych jogurtów i serów udział ten wynosi odpowiednio 3 i 1 proc.

Droga przed roślinnymi zamiennikami nabiału i mięsa jest więc jeszcze dość długa. Można już chyba jednak uznać, że nie tylko w Polsce została wytyczona.

Włoski sprzeciw, unijne wsparcie

Przemysłowa hodowla zwierząt zajmuje mniej więcej trzy czwarte wszystkich gruntów rolnych na świecie i odpowiada za blisko 20 proc. wszystkich emisji gazów cieplarnianych. Mimo to produkty takie dostarczają około 20-30 proc. kalorii oraz białka. Resztę zapewniają rośliny.

Choć ograniczenie spożycia mięsa i nabiału byłoby korzystne dla klimatu, środowiska i samych zwierząt, nie każdy cieszy się na zmiany w tym kierunku. Kilka tygodni temu włoski rząd przyjął projekt ustawy zakazującej produkcji i komercjalizacji mięsa z in vitro. Jak tłumaczą inicjatorzy, stawa ma na celu "zachowanie włoskiego dziedzictwa żywnościowego i kulinarnego", a także ochronę zdrowia ludzkiego i krajowego przemysłu rolno-spożywczego.

Naukowcy w artykule opublikowanym na łamach prestiżowego magazynu "Nature" sprzeciwiają się tym planom. Ich zdaniem zakaz będzie miał negatywny wpływ na badania i innowacje we Włoszech, a rozwój technologii wytwarzania mięsa z probówki może przynieść wiele korzyści. Na rozwój tzw. białek alternatywnych liczy też sama Unia Europejska, która powołała już odpowiednie grupy w celu zatwierdzania nowej żywności, gdy któraś z firm będzie się o to ubiegać.

Na razie takiego zgłoszenia w UE jeszcze nie było.

Wybrane dla Ciebie
Tak zacznie się nowy rok na rynku. Pracodawcy zabrali głos
Tak zacznie się nowy rok na rynku. Pracodawcy zabrali głos
Bunt w NBP: zarząd kontra Glapiński. Prezes przerwał posiedzenie
Bunt w NBP: zarząd kontra Glapiński. Prezes przerwał posiedzenie
Rozpętał wojnę na cła, teraz gasi pożar. Trump ogłasza wielki pakiet pomocowy
Rozpętał wojnę na cła, teraz gasi pożar. Trump ogłasza wielki pakiet pomocowy
Ważny dokument. Ogranicza możliwość wycofania sił USA z Europy
Ważny dokument. Ogranicza możliwość wycofania sił USA z Europy
Rosyjskie drewno zalewa Polskę i UE mimo sankcji. Ujawnili skalę procederu
Rosyjskie drewno zalewa Polskę i UE mimo sankcji. Ujawnili skalę procederu
Andrzej Duda pochwalił się przelewem. Politycy już komentują
Andrzej Duda pochwalił się przelewem. Politycy już komentują
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 8.12.2025
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 8.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 8.12.2025
"Musimy wprowadzić korektę opłat". Podwyższają stawki za śmieci o ok. 25 proc.
"Musimy wprowadzić korektę opłat". Podwyższają stawki za śmieci o ok. 25 proc.
Dobre wieści z Brukseli dla Polski ws. Mercosur
Dobre wieści z Brukseli dla Polski ws. Mercosur