Trwa ładowanie...
bEiqakER

Notowania

Otwarcie Restauracji – Wszystkie wiadomości

Otwarcie restauracji. Prof. Simon sceptyczny: Może być bardzo dużo zakażeń
24
28.05.2021 14:34

WIDEO
 / 
Otwarcie restauracji. Prof. Simon sceptyczny: Może być bardzo dużo zakażeń

Od 28 maja w restauracji można zjeść także wewnątrz, obowiązuje limit do 50 proc. miejsc. To bezpieczne? - Z przyjemnością bym poszedł, ale oczywiście na zewnątrz. Nie bardzo odpowiada mi siedzenie w za gęstych pomieszczeniach. Nawet w okresie maksymalnych obostrzeń byłem zwolennikiem otwartych ogródków, bo restauracje i kawiarnie muszą jakoś funkcjonować, według mnie zakazywanie tego było zbyt skrajne. Teraz trzeba trochę poluzowywać, ale delikatnie - powiedział w programie "Newsroom" prof. Krzysztof Simon. - Przez dwa tygodnie mieliśmy trochę spokoju z pacjentami, ale już od kliku dni znowu zaczyna przychodzić po 2-3 pacjentów dziennie. Głównie starszych, którzy się nie zaszczepili. Jest to przykre, bo wiadomo, że 20 proc. z nich umrze. Każda decyzja o luzowaniu obostrzeń wymaga dwutygodniowej obserwacji, bo taki jest naturalny cykl rozwoju wirusa. Jeśli w restauracji jest 10 stolików, jest przewiew, wentylacja i dystans, to jest w miarę rozsądne. Ale jeśli w zamkniętym klubie siedzi 40 osób, po alkoholu, całują się i ściskają, chuchają sobie w nos, to zakażeń będzie bardzo dużo - dodał.

Drastyczny wzrost cen w knajpach. Oto dowody
502
22.05.2021 9:46

GASTRONOMIA
 / 
Drastyczny wzrost cen w knajpach. Oto dowody

Nie ma darmowych obiadów - brzmi stare ekonomiczne powiedzenie. W polockdownowych czasach sprawdza się jak nigdy. Zgłodnieni wizyt w restauracjach muszą przygotować się na drożyznę. Te podniosły bowiem ceny.

Odmrożenie gastronomii. Robert Sowa dla money.pl: Cieszę się, ale to nie koniec problemów
110
28.04.2021 13:42

OTWARCIE RESTAURACJI
 / 
Odmrożenie gastronomii. Robert Sowa dla money.pl: Cieszę się, ale to nie koniec problemów

- Wielu moich kolegów restauratorów już się nie otworzy. To był ostatni moment, aby odmrozić branżę gastronomiczną i ratować tych, którzy jeszcze trwają - komentuje środową decyzję rządu o planie otwarcia restauracji, kawiarni i barów Robert Sowa, mistrz kulinarny i właściciel N31 Restaurant&Bar.

Kiedy koniec obostrzeń? Nie 9 kwietnia. Ekonomiści prognozują inną datę
86
22.03.2021 16:40

LOCKDOWN
 / 
Kiedy koniec obostrzeń? Nie 9 kwietnia. Ekonomiści prognozują inną datę

Doświadczenia z poprzednich fal każą oczekiwać, że odmrażanie gospodarki rozpocznie się nie 9, a raczej 15-20 kwietnia. Wtedy hotele zostałyby otwarte na początku, a restauracje w drugiej dekadzie maja - szacują ekonomiści Banku Pekao.

Apele nie pomogły. Polacy rzadko zamawiają jedzenie z restauracji
51
09.03.2021 9:15

GASTRONOMIA
 / 
Apele nie pomogły. Polacy rzadko zamawiają jedzenie z restauracji

Co dziesiąta restauracja upadła, co czwarta zawiesiła działalność. Polacy zamawiają jedzenie częściej, niż przez pandemią, ale to i tak za mało, by ocalić branżę. Statystyczny Polak zamawia jedzenie z dostawą raz na półtora miesiąca.

bEiqakET
Burza po spocie reklamującym tarczę dla gastronomii. Menadżerka oskarża o brak pomocy. PFR pokazuje liczby
137
01.03.2021 21:10

GASTRONOMIA
 / 
Burza po spocie reklamującym tarczę dla gastronomii. Menadżerka oskarża o brak pomocy. PFR pokazuje liczby

Polski Fundusz Rozwoju kilka dni temu wypuścił spot reklamowy, w którym chwali się, że ratuje polską gastronomię. W sieci wybuchła burza – przedstawiciele branży zarzucają PFR-owi mijanie się z prawdą, lokal, w którym kręcono spot, odcina się od treści reklamy.

Sondaż: prawie połowa Polaków poszłoby do restauracji otwartej wbrew obostrzeniom
12
07.02.2021 8:36

GOSPODARKA
 / 
Sondaż: prawie połowa Polaków poszłoby do restauracji otwartej wbrew obostrzeniom

Z sondażu przeprowadzonego dla rp.pl wynika, że 47 procent Polaków skorzystałoby z usług restauracji, hotelu lub siłowni otwartych wbrew obostrzeniom. Takie deklaracje częściej składali ludzie młodzi.

Polacy bez maseczek na ulicach, sklepy bez limitów klientów. Tymczasem statystyki wirusa w Polsce nie chcą spadać
586
27.05.2020 20:54

ODMRAŻANIE GOSPODARKI
 / 
Polacy bez maseczek na ulicach, sklepy bez limitów klientów. Tymczasem statystyki wirusa w Polsce nie chcą spadać

Życie wraca do normalności a… liczba nowych zakażeń koronawirusa wciąż taka sama. W dniu ogłoszenia obowiązku noszenia maseczek dzienna liczba nowych zakażeń była mniejsza niż w dniu ogłoszenia zmiany zasad. Statystyki w górę ciągną pojedyncze ogniska choroby - ripostuje w rozmowie z money.pl Łukasz Szumowski. I podkreśla, że w przyszłym tygodniu sytuacja na Śląsku ulegnie poprawie. Tymczasem problem rośnie na Mazowszu.

"Money. To się liczy". Gastronomia odmrożona. Gościem prezes Green Cafe Nero
5
19.05.2020 8:58

MTSL
 / 
"Money. To się liczy". Gastronomia odmrożona. Gościem prezes Green Cafe Nero

Dziś w "Money. To się liczy" pytamy o otwarcie restauracji i kawiarni - jak sobie radzą w nowej rzeczywistości i czy odrabiają straty? Gościem będzie Adam Ringer, prezes sieci Green Cafe Nero. W drugiej części o długofalowym planie ratowania gospodarki od skutków epidemii mówi dr Maciej Bukowski, prezes WiseEuropa. Zapraszamy od 9.15.

bEiqakEZ
Odmrażania gospodarki. Restauracje, bary i kawiarnie znów otwarte
1
18.05.2020 6:24

GASTRONOMIA
 / 
Odmrażania gospodarki. Restauracje, bary i kawiarnie znów otwarte

Odmrażanie gospodarki weszło w trzeci etap. Od poniedziałku 18 maja restauracje i bary od znów mogą przyjmować gości, ale pod rygorem sanitarnym.

Otwarcie restauracji. Będzie drożej? "Martwimy się, czy ludzie przyjdą"
3
13.05.2020 17:40

CHARLOTTE
 / 
Otwarcie restauracji. Będzie drożej? "Martwimy się, czy ludzie przyjdą"

- Podjęliśmy decyzję, że nie będziemy tego absolutnie robić - mówiła o podnoszeniu cen po odmrożeniu restauracji właścicielka sieci Charlotte Justyna Kosmala. - Liczymy, że teraz będzie tylko lepiej i wydaje nam się to nie fair w stosunku do naszych gości. Chodzi o to, żeby pobudzić gospodarkę, żeby ludzi było stać na wyjście do restauracji. Może obniżki są teraz jakimś pomysłem. To co jest najważniejsze, i jest zagadką, to czy ludzie przyjdą - wyjaśniała w programie specjalnym Newsroom WP restauratorka.

"Money. To się liczy". Odmrażanie gastronomii. Gościem prezes Green Cafe Nero
04.05.2020 7:42

MTSL
 / 
"Money. To się liczy". Odmrażanie gastronomii. Gościem prezes Green Cafe Nero

Dziś w "Money. To się liczy" tematem problemy gastronomii, która musi jeszcze poczekać na odmrożenie swojej branży. Gościem będzie Adam Ringer, prezes sieci kawiarni Green Cafe Nero. Zapraszamy od 9.15.