Straty polskich producentów wynikają ze zmniejszonego spożycia warzyw i embarga na ich import, nałożonego przez Rosję.
Podejrzane są kiełki z gospodarstwa ekologicznego w regionie Uelzen między Hamburgiem a Hanowerem.
Europejskie Centrum Prewencji i Kontroli Chorób (ECDC) podało, że powiększyła się lista ofiar bakterii EHEC. Nadal najwięcej przypadków zarażenia występuje w Niemczech. Źródłem mogą być kiełki fasoli.
17 osób, które jadły w jednej z restauracji w Lubece miało ciężkie zatrucia, a jedna zmarła. Niemcy sprawdzają czy lokal nie jest źródłem zakażeń bakteria E. coli.
Antybiotyki mogą według WHO zwiększyć ryzyko, że bakterie uodpornią się na leki.
Roczne obroty między Rosją a Unią Europejską związane z handlem warzywami sięgają 7 miliardów dolarów.
Potwierdzono dwa przypadki zatruć pokarmowych spowodowanych EHEC - oba u niemieckich turystów.
Mikrobiolodzy z Hamburskiego Instytutu Higieny wykryli EHEC w trzech próbkach tych warzyw.