Na skróty
Forum Forum ubezpieczeńInneUbezpieczenie KRUS domownika

Ubezpieczenie KRUS domownika

skomentuj
Alonso / 2009-02-24 08:45
Witam!
Jestem absolwentem studiów magisterskich. Ojciec poprosił, żebym pomógł mu w gospodarstwie
przez pewien czas. Dodam że mieszkam w tym gospodarstwie i już wcześniej w miarę możliwości
mu pomagałem. Kończąc edukację kończy mi się ubezpieczenie. Myślimy o ubezpieczyć mnie w
KRUS-ie jako domownika i tu moje pytanie- Co to poza ubezpieczeniem mi daje? Czy to jest
równoznaczne z tym jakbym miał zatrudnienie? Co w momencie gdy chciałbym wziąć coś na raty,
dostane zaświadczenie o zarobkach z tego tytułu?
Z góry dzięki za odpowiedź!
Wyświetlaj:
Margareth / 2010-12-26 20:49 / Bywalec forum
Zapytajcie na jakiubezpieczenie.pl - tam jest ekspert i z pewnością rzetelnie odpowie
Niunia92 / 83.7.26.* / 2010-12-21 18:25
Mam pytanie odnosnie ubezpieczenia w KRUS-ie skończyłam 18 lat i jednocześnie skonczyło mi się ubezpiecznie z ktorego korzystałam dlatego że moja mama jest na rencie. Jakie mam teraz ubezpiecznie? Mam go w ogole czy musze iśc do KRUS-u albo gdzięs indziej żeby się ubezpieczyc? Z góry dziękuje za pomoc:)
wiwan / 2010-12-28 12:03 / Tysiącznik na forum
1.Jeśli byłaś ubezpieczona jako członek rodziny- rzeczywiście ubezpieczenie zdrowotne wygasło. Mam może Cię zgłosić do tego ubezpieczenia jeśli się uczysz. Może to też zrobić szkoła, albo ...urząd pracy- jeśli się zarejestrujesz.
Możesz też być przez mamę zgłoszona jako domownik- ale wiąże się to z opłacaniem składek społecznych KRUS- wtedy zdrowotne jest już z mocy ustawy.
Jeśli wcześniej ( już od 16 roku życia) byłaś ubezpieczona jako domownik- nic się nie zmienia- jesteś ubezpieczona zdrowotnie z mocy ustawy.
I na koniec- na skutek przepisania gospodarstwa możesz zostać po prostu rolnikiem, płacić społeczne składki KRUS i jak wyżej z mocy ustawy podlegać wtedy ubezpieczeniu zdrowotnemu.
elik / 95.48.176.* / 2010-02-15 10:51
Moja mama ma ponad 2h pola i chce ubezpieczyć mnie na Krusie,a ja znowu nie wiem jakie papiery trzeba złożyć w Krusie ,aby się starać o to ubezpieczenie.Mama jest na emeryturze a ojciec ma rentę,pole stoi na mamę.Pomocy wybieramy się za dwa dni i chce być przygotowana,.z góry dziękuję!
tosia2310 / 89.238.33.* / 2009-02-25 20:16
Ojciec może cię "wciągnąc" do krusu ale niestety zaswiadczenia i na raty nic nie dostaniesz, a ponadto moge dodać, że jesli ty lub ktorys z domownikow posiada jakikolwiek stopien niepelnosprawnosci to mozecie starac się o refundacje tych skladek z pfronu (wiecej info na stronie pfron - refundacje)
Rolnik:)) / 83.28.93.* / 2009-02-24 17:44
Boże !!!!!!
A chroń nas przed takimi magistrami !!!!!!!
Na miłość boską !!!! coś ty studiował? chłopie?
Kto dał ci ten tytuł?
Łyżwiński ?
Taaaaaaaak!!!!!! dostaniesz kredyt , dostaniesz zaświadczenie o zarobkach , na praktykach u powyższego .
P.S.
Mam nadzieję , że to prowokacja :(
Lech3 / 2009-02-24 18:31 / Bywalec forum
No jeśli to nie prowokacja?????
To czarno widzę :(
Naszą przyszłość :(
mgr / 217.98.39.* / 2009-05-13 21:57
odezwali sie wszystko wiedzący technicy!!!! nie ucza o takich rzeczy w szkloach to skad ma chlopak wiedziec ?
skomentuj
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy