Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KRO
|
aktualizacja

Kuchnie-duchy zawitały do Polski. Klient nie wie, gdzie powstaje jego posiłek

32
Podziel się:

Nad Wisłą rozgaszczają się tzw. wirtualne restauracje. To lokale udostępniające swoją kuchnię, które gotują dla marek funkcjonujących w sieci. Nowy model biznesowy rozwija się, szczególnie w czasie, gdy gastronomia wciąż liże rany po lockdownach i podwyżkach kosztów prowadzenia firm.

Kuchnie-duchy zawitały do Polski. Klient nie wie, gdzie powstaje jego posiłek
Gastronomia. W Polsce pojawiają się kuchnie-duchy, czyli restauracje wirtualne bez fizycznego lokalu (zdj. ilustracyjne) (Adobe Stock, Friends Stock)

O sprawie pisze "Rzeczpospolita", która podaje, że tzw. wirtualnymi restauracjami staną się punkty Amic Energy, czyli dawne stacje Łukoila odkupione przez austriacki fundusz inwestycyjny. Zamawiający w sieci posiłek się nie dowiedzą, że powstał on na zapleczu stacji benzynowej.

Tak działają kuchnie-duchy

Amic Energy tym samym staną się tzw. kuchniami-duchami (z ang. ghost kitchen). To oznacza, że będą sprzedawać dania pod markami tzw. wirtualnych restauracji, czyli marek, które istnieją wyłącznie w sieci, lecz nie mają fizycznego lokalu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: W lutym inflacja wystrzeli, w grudniu możliwe 5 proc. "Nic w tym roku nie stanieje"

"Rz" zauważa, że za tym pomysłem stoi FoodBandits i podkreśla, że to pierwsza tego typu współpraca w Polsce. Współpraca ze stacjami paliw wypaliła w czasie sześciotygodniowych testów. Dlatego też obie strony zdecydowały się na rozszerzenie współpracy o kolejne lokalizacje.

Dziennik podkreśla, że poznański start-up korzysta z sieci różnych lokali gastronomicznych i sprzedaje dania w internecie pod takimi markami, jak m.in. Bastardo Pasta, Los Hombros czy Wok'n'Roll. Swoim partnerom zapewnia składniki i daje niezbędne instrukcje wraz z opakowaniami.

Trudna sytuacja gastronomii

Gazeta zaznacza, że nowa inicjatywa pojawia się w momencie, gdy gastronomia w Polsce mierzy się z kryzysem. Najpierw w sektor uderzyła pandemia koronawirusa i związane z nią lockdowny, a obecnie – inflacja, gospodarcze spowolnienie i rosnące koszty.

Z danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej wynika, że między 2019 a 2021 r. swoją działalność zlikwidowało lub przebranżowiło się ok. 20 tys. lokali. Z branży odeszło ok. 200 tys. pracowników.

W money.pl wielokrotnie poruszaliśmy problemy branży gastronomicznej. Pisaliśmy m.in. o tym, że restauracji jest najmniej od co najmniej 2005 r., jak również o tym, że dobija ich zerowa stawka podatku VAT na żywność.

Jeśli chcesz być na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami ekonomicznymi i biznesowymi, skorzystaj z naszego Chatbota, klikając tutaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(32)
Dziwny89
9 miesięcy temu
tylko że ja diabłu nie oddam Życia za darmo
Dziwny89
9 miesięcy temu
Przekazaliśmy go w ręce służb, sam się powiesił
Dziwny89
9 miesięcy temu
Nikt nie przeżył 2 ludzi zostawiliśmy by się przed Trybunałem wyspowiadali. Bo już poczuli się bezpieczni co mi zrobisz mi powiedział złapany. Rozciął bym ci brzuch przywiązał flaki do drzewa i kazał gonić w około. Oni tak robili z ludnością cywilną
Dziwny89
9 miesięcy temu
Do ostatniej Kropli Krwi Podzieliliśmy się
Dziwny89
9 miesięcy temu
wtedy nauczyłem się nie słuchać rozkazów wyłączyłem radiotelefon. ścigaliśmy ich 30 km do ostatniego człowieka maszynami i w rozproszeniu pieszo. Nie Było litości
...
Następna strona