Żywność na Wielkanoc może być nawet o 15-20 procent droższa niż przed rokiem - powiedział dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski.
Zdaniem Kowalskiego, na wzrost cen składają się co najmniej dwie przyczyny. Pierwsza jest taka, że w ubiegłym roku przed świętami wielkanocnymi ceny żywności spadły i tegoroczne ceny odnoszone są do niskiej podstawy.
Drugą przyczyną jest naturalny wzrost cen, gdyż rosą koszty produkcji i spożycie. Jak zaznaczył Kowalski, wzrosły ceny produktów, które powszechnie zużywane są w tym okresie - przede wszystkim jajek, które w ubiegłym roku były wyjątkowo tanie ze względu na dużą podaż.
W tym roku ceny jajek gwałtownie wzrosły z powodu konieczności dostosowania się do przepisów unijnych - wymiany klatek dla kur na większe. Część hodowców zrezygnowała więc z produkcji, co spowodowało mniejszą podaż jaj. Ne wzrost cen miała wpływ także mroźna zima i konieczność ogrzewania kurników.
Podrożało też mięso na skutek wysokich kosztów produkcji, a zwłaszcza pasz. Spadło pogłowie trzody i zmniejszyła się podaż wieprzowiny. Jeżeli chodzi o drób, o wzroście cen zadecydowały również koszty pasz, jak również wysoki eksport.
Dodatkowo wysokie ceny zboża przełożyły się na ceny mąki, która jest droższa niż w 2011 r. Natomiast za warzywa zapłacimy tyle samo, co przed rokiem lub nieco mniej. Kowalski ocenił, że w tym roku żywność nie powinna podrożeć więcej niż o 6 proc. W ubiegłym roku podrożała o ok. 4 procent.
Czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Wydaliśmy tyle samo, ale zjemy mniej Świąteczne stoły Polaków nie są tak obfite jak rok temu. Za serniki, mazurki i szynki zapłaciliśmy więcej. | |
Tak drogo jeszcze nie było. Przez unijne prawo Średnio w Unii w lutym były o 42 proc. droższe niż rok wcześniej. | |
U nich żywność podrożała o ponad 150 proc. W 2011 r. na Białorusi najbardziej podrożały konserwy rybne - aż o 185 proc. - wynika z danych głównego urzędu statystycznego (Biełstatu). |