Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|

Woda serwowana jak wino. Nowy zawód w restauracjach: hydrosommelier

20
Podziel się:

W dobie, kiedy woda staje się zasobem coraz droższym i deficytowym, w najbardziej ekskluzywnych hiszpańskich restauracjach jest traktowana i serwowana jak wino. Różne rodzaje wody proponują i serwują nieliczni dotąd specjaliści - hydrosommelierzy. To zawód znajdujący miejsce w najdroższych restauracjach - ocenił "El Pais".

Woda serwowana jak wino. Nowy zawód w restauracjach: hydrosommelier
Najlepsze restauracje na świecie zatrudniają hydrosommelierów, którzy polecają i serwują różne gatunki wody (East News, Bartosz Krupa)

Na świecie istnieje tylko pięć szkół oferujących tę specjalizację. Hiszpańskie szkoły hotelarskie w Geronie i Leridzie mają ją w swojej ofercie edukacyjnej, a sporadyczne kursy organizowane są także w Madrycie i Kraju Basków.

Według specjalistów, woda nie jest płynem bezbarwnym, bezwonnym i bez smaku. Na smak wody wpływa m.in. stopień jej zmineralizowania. Nieliczne jeszcze restauracje oferują całą gamę wód, kilkanaście lub kilkadziesiąt marek krajowych i zagranicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przez 7 dni piła tylko wodę

"Woda staje się luksusem"

"Mapa wodna" przyciąga do restauracji zwłaszcza klientów, którzy nie chcą pić alkoholu i nie mają ochoty na napoje gazowane. Sommelier może doradzić im w kwestii wody. Woda ma swoje słownictwo: jej smak może być "aksamitny", "gładki w podniebieniu", "kwaśny" lub "gorzki". Najlepiej pić ją między daniami i w temperaturze 10 stopni - rekomendują hydrosommelierzy.

- Kiedy idziesz do dobrej restauracji, oczekujesz czegoś nowego. Przedstawienie karty z wodami może być doświadczeniem bogatym w odkrycia - powiedzial jeden z hiszpańskich sommelierów, cytowanych przez dziennik. - Woda staje się luksusem, a my nadajemy jej wartość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(20)
Yachu
rok temu
Tak, tak 😂🤣😅 a my mamy swoich świeżoznawców w Lidlu !!!!! Zakopane i pepsi 0.2 za 10zł nie może otwierać byle kto !!!!! Bo jak wytłumaczyć taką chciwość? A tak to wszyscy wiedzą że koleś musiał studia skończyć z otwierania kapsli buahajajajaj
ityle
rok temu
ci goście ze zdjęcia nie zasługują na obsługę, dla nich tylko samoobsługa. chyba zbyt niski pułap cenowy zastosowali w tym lokalu i zamienili restaurację w bar
Adler
rok temu
Unici do spółki z ONZetowcami już kombinują jak położyć łapy na światowych zasobach wody Niedługo w eurokołchozie będziecie płacić za wodę jak za drogie wino ale przeca tak kochacie ue
Loki
rok temu
No i co z tego? I tak prym wiodą polskie lotniska. Tam wodę sprzedaje się w cenie dobrej Wiskey
asdasdas
rok temu
Propaganda proinflacyjna