Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Weronika Szkwarek
|
aktualizacja

Nad Bałtykiem cofnęli się o 30 lat. Nowy trend wśród Polaków

887
Podziel się:

Zdaniem wielu urlopowiczów tegoroczne ceny nad Bałtykiem są dużo wyższe niż w latach poprzednich. Na dowód przysyłają - w ich ocenie kosmiczne - rachunki. Część turystów, zamiast iść do restauracji, woli samodzielnie ugotować obiad. O ile bardziej ta opcja jest opłacalna? Sprawdziliśmy.

Nad Bałtykiem cofnęli się o 30 lat. Nowy trend wśród Polaków
Z rozmów z restauratorami wynika, że Polacy rzadziej chodzą do knajp nad morze. Stawiają na posiłki przygotowane samodzielnie (East News, Money.pl, Damian Klamka)

Restauratorzy w tym roku narzekają na słaby ruch w lokalach. Klienci składają mniejsze zamówienia, bez pierwszego dania i napojów. Nierzadko odpuszczają wyjście z rodziną do restauracji na rzecz posiłków przygotowanych na miejscu w pensjonatach czy wynajmowanych domach.

Ekonomiczny wariant wypoczynku

Potwierdzają nam to właściciele nadmorskich pensjonatów. Pani Aneta, która prowadzi własny obiekt, zwraca uwagę, że to pierwszy sezon, podczas którego gotuje dla gości. Z opcji obiadów na miejscu mało kto do tej pory korzystał.

Teraz nie wychodzę z kuchni. Z jednej strony się nie dziwię, bo kiedy sama tu jestem i mam iść na zupę czy coś zjeść, to widzę, że ceny zwariowały — przyznaje.

W podobnym tonie wypowiada się właściciel restauracji w centrum Krynicy Morskiej. – Jest mało klientów, coraz mniej osób wchodzi do restauracji. Przyjeżdżają nad morze, ale jedzenie kupują w sklepach. Nie ma co się dziwić. Pamiętam, jak trzy lata temu czteroosobowa rodzina płaciła 150 zł za cały rachunek. Teraz trzeba mieć co najmniej 300 zł – mówi restaurator.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Biorą nad morze własny prowiant i obiady w słoikach. Burmistrz Mielna: to nic nowego

Dariusz Wojtal, prezes Polskiej Izby Turystyki, w rozmowie z money.pl także potwierdza, że Polacy coraz częściej decydują się na wyjazd po kosztach.

Ten wariant ekonomiczny wakacji w Polsce to właśnie pokoje bez wyżywienia, więc trzeba je zabrać lub kupić. Przy obecnych cenach nie ma szans, by czteroosobowa rodzina mogła pozwolić sobie w rozsądnym budżecie na wypoczynek w fajnym obiekcie z wyżywieniem lub stołowanie się w restauracjach – uważa Wojtal.

Jego zdaniem cofnęliśmy się do lat 90., bo wtedy przywożenie na wakacje własnego prowiantu czy samodzielne gotowanie było powszechne. Wyjście na rybę lub szaszłyka miało rangę wydarzenia – odbywało się raz lub dwa w czasie całego pobytu.

"Paragony grozy" powracają. Przedsiębiorcy: my mamy rachunki grozy

Nasi czytelnicy i w tym roku nadsyłają tzw. paragony grozy i twierdzą, że ceny są zbyt wysokie oraz nieadekwatne do sytuacji rynkowej. Ostatnio rachunek pokazali nam klienci z Krynicy Morskiej, na którym widzimy, że za łososia z pieca, filety z dorsza, pieczone ziemniaki, zestaw surówek i napoje klienci zapłacili 318 zł.

Sprawdziliśmy, ile kosztowałoby przygotowanie takiego posiłku samodzielnie. Koszt policzyliśmy na podstawie cen zamieszczonych na stronie jednego z popularnych marketów. Pod uwagę wzięliśmy główne dania, czyli łososia, dorsza, pieczone ziemniaki i frytki. Do zestawu dołączyliśmy koszt zrobienia prostej lemoniady i mizerii.

Wynik? Koszt przedstawiony na "paragonie grozy" to 318 zł, a analogicznego posiłku przygotowanego samodzielnie – około 112 zł.

Inflacja drenuje portfele Polaków

Trzeba jednak pamiętać, że z wysokimi cenami mierzą się nie tylko klienci restauracji, ale i właściciele biznesów. Muszą płacić wyższe rachunki za prąd, ponoszą większe koszty związane z zatrudnieniem pracowników czy dzierżawą.

W ubiegłym roku za prąd zapłaciłam sześć razy więcej niż zwykle – podaje przykład jedna z restauratorek w rozmowie z Finanse WP.

Mówi, że koszty prowadzenia działalności gospodarczej rosną w zastraszającym tempie.

To jest jakiś koszmar. Moja restauracja jest na plaży, dosłownie 100 metrów od morza. Turyści jedzą posiłki w cudownej scenerii, za która ja płacę grube tysiące zł. Kwoty nie mogę zdradzić, ale oddaję do gminy dużą część tego, co zarobię – podkreśla.

Przyznaje, że tanio nie jest, ale ceny dań są precyzyjnie skalkulowane.

– Uwzględniają koszty związane z zaopatrzeniem, zatrudnieniem i dzierżawą terenu. Wszystko widać w karcie. Mam ryby najwyższej jakości. To jest produkt premium. Wysokie oceny klientów nie pozostawiają wątpliwości. Gdyby były skargi na jakość dań, smak, obsługę, zabolałaby mnie to. Jak słyszę o "paragonach grozy", mówię o swoich "rachunkach grozy" – przyznaje.

Polacy na wakacjach. Ile wydajemy?

Średnio na wakacje, w przeliczeniu na osobę, zamierzamy wydać w 2023 r. 1614 zł, podczas gdy w ubiegłym roku było to 1358 zł – wynika z raportu Związku Banków Polskich "Wakacyjny portfel Polaków".

"Z kolei w przeliczeniu na rodzinę w tym roku na letni wypoczynek planujemy przeznaczyć 4035 zł, podczas gdy rok wcześniej było to 3394 zł. To, w jednym i drugim przypadku, średnio o 19 proc. więcej niż przed rokiem" – podano w raporcie.

Przypomnijmy, że inflacja bazowa (z wyłączeniem cen energii i żywności) wyniosła w naszym kraju w maju 11,5 proc. wobec 12,2 proc. w kwietniu i rekordowych 12,3 proc. odnotowanych w marcu.

Weronika Szkwarek, dziennikarka money.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(887)
Realista
9 miesięcy temu
Czy w tej redakcji pracuja sami idioci? Kto z 1kg frytek zrobi 1kg frytek po smażeniu?Przy obróbce termicznej tracimy ok 40-45%. Pamiętam gdy 30 lat temu pracowałem w dobrej restauracji. mięso po obróbce ważyło 40-45% mniej a frytki z 1,7kg miało wyjść 1kg usmażonych!
Jojo
9 miesięcy temu
Zasada jest prosta nie stać cię na wakacje to nie jedziesz,a jak jedziesz dostosuj swoje zachcianki do finansow
Dan
9 miesięcy temu
Ceny mamy zachodnie, zarobki niekoniecznie...
Wczasowiczka
10 miesięcy temu
W Niechorzu można zjeść pysznego steka z ziemniaczkami i zestawem surówek za 16zl.DW Koral.DW Zacisze 130zl nocleg z całodziennym wyżywieniem.Albo pokoje u Daniela z aneksem kuchennym;)
Krowa+
11 miesięcy temu
Macie co chcecie wszystkie plusy i dodatki
...
Następna strona