Wiceminister spraw zagranicznych Bogusław Winid podczas rozmowy z czeskimi senatorami zwrócił uwagę na potrzebę dialogu służb obu krajów na temat nagłośnionego w Czechach tzw. problemu polskiej żywności.
Około 30 procent nadwyżki żywności musimy wyeksportować na zewnątrz, żeby polski rolnik dostał odpowiedniej wysokości środki finansowe za swoje produkty - wyjaśnił wiceminister rolnictwa.
To jest duży problem. Widzimy więc już efekty tej działalności wobec polskiej żywności.
Minister rolnictwa Stanisław Kalemba zapowiedział, że do bólu wyjaśni ze słowackim ministrem podejrzenia dot. zanieczyszczenia mleka w proszku wyprodukowanego w Polsce.
W ocenie Instytutu ceny żywności w tym roku wzrosły o około 4 proc.
Polską alternatywę dla międzynarodowego hamburgera chce wprowadzić na nasz rynek konsorcjum producentów z Górnego i Dolnego Śląska.
Do tego kraju z Polski wywieziono ponad 16 tysięcy ton boczku, żeberek i świńskich nóżek.
Ponad 30 firm z branży spożywczej promuje swoje produkty na międzynarodowych targach żywności Fancy Food Show w Waszyngtonie.