inny
/ 194.106.193.* / 2008-04-04 20:26
Gratuluję, jak na takie opóźnienia konwersji w aegonie i taką nieprzewidywalnośc giełdy obecnie to bardzo dobry wynik.
Ja sam spekuluję w mbanku w SFI. Jak czytałeś tamto forum lub bankiera to pewno wiesz. Wynik mam nieco lepszy, dokładnie za I kwartał 16,44% (jednak jest to mój rekordowy kwartał i zwykle w miesiącu mam ok. 3-4% zysku podobnie jak ty), ale w mbanku jest dużo łatwiej, bo są szybsze konwersje i nie ma żadnych kosztów operacji. No i ja dlatego mam zupełnie inną strategię, robię dużo więcej konwersji, mogę wskakiwac w akcyjne nawet na 1 dzień i na drugi z powrotem do FRP. A w aegonie chyba jest to niemożliwe, więc tym bardziej twój rezultat musi budzic uznanie.
Ale zarówno twój , jak i mój wynik pokazuje, że jeśli ktoś zna trochę AT, pozna zasady działania systemu (w mbanku każdy fundusz ma inne dni i godziny wycen) i przede wszystkim poskromi chciwośc i umie "ciąć zyski", to może pokonac rynek i zarabiac nawet w bessie. Ale IMHO nie jest to łatwe, wymaga sporo pracy i jak pokazuje doświadczenie większosc na takich spekulacjach traci, tak samo zresztą jak na forexie, futach i GWP gdy nie ma hossy.
Pozdrawiam
inny - starszy spekulant ;-)