od mamy dostałem darowiznę w postaci działki po jakim czasie mogę podarować część tej działki żonie i czy wiążą sie z tym takie same opłaty jak wcześniej w formie akyu notarialnego. razem chcemy wybudować dom na tej działce zaciągając kredyt hipoteczny
Haś.
/ 79.188.53.* / 2008-06-21 08:56
Macie rozdzielność majątkową ?
Babcia chce podarowac mi mieszkanie. Jaki podatek bede musiala zaplacic? Mieszkanie jest warte ok 400.000 zl. EEEeee pomozcie !!
STAŻYSTKA US
/ 145.237.106.* / 2008-09-03 14:58
BABCIA TO PIERWSZA GRUPA WIEC PODATKU OD PRZYJECIA DAROWIZNY NIEMA TAK JEST W NAJBLIŻSZEJ RODZINIE, TRZEBA TYLKO ZŁOŻYĆ WNIOSEK W URZĘDZIE SKARBOWYM
Haś.
/ 79.188.53.* / 2008-06-21 09:06
18.10.2006 r. Sejm uchwalił nowelizację ustaw o podatku od spadków i darowizn oraz o podatku od czynności cywilnoprawnych. Nowelizacja wprowadziła radykalną zmianę, z chwilą bowiem jej wejścia w życie, tj. z dniem 1.1.2007 r., spadki i darowizny - przy spełnieniu warunków ustawowych - nie są opodatkowane. Zwolnieniem tym są objęte darowizny i spadki na rzecz małżonka, dzieci, rodzeństwa, wnuków i prawnuków, rodziców i dziadków oraz pasierba, ojczyma i macochy. Warunkiem zwolnienia jest także, aby łączna wartość darowizny lub spadku nie przekraczała 1 miliona złotych. Kolejnym niezbędnym warunkiem zwolnienia jest zgłoszenie darowizny w urzędzie skarbowym w terminie miesiąca od jej uzyskania, Zgłoszeniu nie będzie podlegać darowizna zawarta w formie aktu notarialnego. / cheba że cóś się zmieniło/
witam mam pytanie mój tesc 1996r przepisał dom w darowiznie jednemu z synów czy możemy z reszta rodzenistwa upomiec sie o zachowek przepis był zrobiony w tajemnicy przed reszta rodzenstwa prosze o porade i dziekuje z góry
Haś.
/ 83.3.176.* / 2008-09-16 06:22
w razie dziedziczenia ustawowego / dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem /, spadkobiercy są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadkodawcy darowizn – chyba że z oświadczenia spadkodawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna została dokonana ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia na tzw. schedę spadkową;
Jeżeli wartość darowizny podlegającej zaliczeniu na schedę przewyższa wartość schedy spadkowej danego spadkobiercy, spadkobierca ten nie jest zobowiązany do zwrotu nadwyżki – przy czym w takim przypadku nie uwzględnia się przy dziale spadku ani darowizny, ani spadkobiercy zobowiązanego do jej zaliczenia;
akmak
/ 77.112.4.* / 2008-06-30 21:42
a co jeśli dostałem darowiznę przed wejściem w życie ww. ustawy?
akmak
/ 83.25.243.* / 2008-07-01 22:35
No to żeś mnie nie pocieszył :( Miałem nadzieję, że jednak jakoś się podczepię pod to nowe prawodawstwo. Szkoda
raf73
/ 89.171.138.* / 2008-07-09 10:22
Możesz się zwrócić do właściwego Urzędu Skarbowego z prośbą o anulowanie należnego podatku ze względu na Twoją szczególną sytuację czy inne nadzwyczajne okoliczności. Oczywiście US nie musi się zgodzić. Niestety, szczegółów nie znam.
Czyli rozumiem, ze przez notariusza nie moge tego zalatwic? To wtedy jak ??
Haś.
/ 79.188.53.* / 2008-06-21 14:03
Łe jery. Czytaj co się pisze. Zgłoszeniu do US nie będzie podlegać darowizna zawarta w formie aktu notarialnego !!! Taka forma zazwyczaj jest preferowana zwłaszcza u notariusza i jest obowiązująca w przypadku nieruchomości, między innymi mieszkań.
Trza iść z babką do notariusza i to wszystko. On załatwi resztę. Podatku nie będziesz płaciła, ale koszty związane z przeniesieniem własności tak / notariusz, księga wieczysta/
olos
/ 87.206.99.* / 2008-06-26 15:03
Hej mam pytanie ...
A co w przypadku gdy moja żona z siostrą sprzedają wspólny dom za powiedzmy 3 mln i chcą np połowę pieniędzy ze sprzedaży oddać rodzicom ... czy również nie płacą podatku od darowizny?
Haś.
/ 79.188.53.* / 2008-06-26 15:44
a czy w przypadku darowizny ma jakieś znaczenie fakt że już posiadam jedno mieszkanie, a rodzice chcą mi przepisać swoje?