Panie Ptasiński,
gdzie Pan wyczytał, że IKE dotyka podatek Belki? Jeśli oczywiście klient który odkłada na emeryturę zamierza z tych srodków korzystać nie wcześniej niż po osiągnięciu wieku emerytalnego.
Ja rozumiem, że zakładając klientowi IKE dostaniesz najmniejszą prowizję z usług finansowych albo wogóle. A w innym przypadku otrzymasz dożo większą.
IKE jest dla ludzi którzy nie chcą korzystać z pieniędzy gromadzonych przed emeryturą, i jesli osoba która pyta o zainwestowanie swoich środków tak zamierza jest dla niego optymalnym rozwiązaniem.
Pod warunkiem, że otwiera IKE w stabilnej instytucjhi finansowej i ma możliwość lokowania swoich środków w różne fundusze wg ryzyka inwestycyjnego.
Jeśli natomiast ktoś chce inwestować i wybierać z większej gamy funduszy może sobie wybrać np, fundusze inwestycyjne lub jeden z programów emerytalnych ING dających możliwość lokowania swoich składek na emeryturę.
Ja mogę powiedzieć, że zarówno IKE jak i program emerytalny ma swoje wady i zalety godne uwagi.
Ale od razu muszę dodać, że to co dla jednego klienta będzie wadą dla drugiego będzie zaletą.
Np. w Emeryturze Premium już po 6 latach można wybrać wszystkie srodki i "przejeść" a w IKE się to wogóle nie opłaca. Jest wiele niuansów.
Więc ja powiem szczerze nie powiem co się bardziej opłaca czy IKE, czy program emerytalny czy lokata. Określiłbym to dopiero wted\y gdybym wiedział jakim zyskiem jest zainteresowany klient, czy chce mieć możliwość korzystania z gromadzonych środków, czy chce mieć możliwość wyboru funduszy kapitałowych w trakcie odkładania, itd.
Co do podatkuy Belki nie jest to istotne przy oszczędzaniu gdyż nie wiadomo nawet czy za 8,10 lat w ogóle ten podatek będzie obowiązywał.
Stąd też aby cokolwiek doradzić nalezy wiedzieć więcej o preferencjach kienta.
Natomiast doradca Jan zdaje się, chce bardzo szybko "zgarnąć klienta" strasząc IKE i naciągając go w rozwiązania - wg mnie - korzystne zwłaszcza dla doradcy niż płatnika.
Pozdrawiam.
p.s.
Panie Marcinie. Jeśli Pan jest zainteresowny ofertą w różnych wariantach w ING proszę się odezwać na maila: poldek34@gmail.com. Przygotuję Panu warant zgodny z Pana preferencjami.