wojtekketjow
/ 78.105.231.* / 2010-01-07 22:25
Dokładnie zdaję sobie z tego sprawę OFE/IKE i mówię, że docelowy plan reformowania emerytur miał być taki, że każdy może wybrać w co chce inwestować na OFE, dokładnie tak jak w IKE, jedyna różnica to OFE jest obowiązkowy.
Tak działają systemy emerytalne na zachodzie, a nawet idą dalej, np.: Anglia: nie ma OFE i jest tylko odpowiednik IKE. Więc każdy sam sobie odkłada ile uzna za słuszne, a jeśli ma wiek emerytalny i nic nie odlożył to dostanie od państwa grosze, aktualnie State Pension wynosi 380 GBP miesięcznie co na tamte warunki jest tragedią taką samą jak u nas. Polecam: http://www.direct.gov.uk/en/Pensionsandretirementplanning/index.htm
Wiadomo, że Polska to nie Anglia i nasz system emerytalny jest dopiero tworzony, ale dlatego właśnie finansownie dziury w ZUSie przez państwo, a nie bezpośrednio z mojego konta jest takie ważne. Zabranie składek z OFE to krok wstecz z reformą emerytur, bo raz finanusjemy tych którzy nie mieli szansy inwestowania, a teraz dokładamy nowych beneficjentów ZUSu, tych którym szansę na inwestowanie się odbiera.
Pozatym ZUS potrzebuje te pieniądze teraz na wypłatę emerytur, więc co będzie inwestował ? Jeśli powstaną konta wewnątrz ZUS, te pieniądze będą fikcyjne, bo zostaną teraz wypłacone i w przyszłości kolejny rząd czego by nie obiecywał, będzie musiał znowu wpompować kolejne pieniądze, żeby wypłacic to co każdy wpłacił plus odsetki z papierów skarbowych, bo nie wierzę, że pozwoliłby inwestować w cokolwiek innego. Tak naprawdę nawet nie może bo wtedy pieniądze musiałyby wyjść z pętli państwo-ZUS i trafić na rynek, a skoro zostały wypłacone no to jak?
Natomiast jeśli odetniemy się od ZUS i powiemy w porządku pompujemy, ale tylko dla aktualnych emerytów, bo ludziom trzeba wypłacać emerytury, to przynajmniej nie tworzymy następnych problemów. Mówiąc o odcięciu mam na myśli czas powiedzmy 10 lat. Przypominam, że reforma emerytur, była wprowadzona dokładnie 10 lat temu, więc możemy przyjąć, że to co planuje rząd (obciecie składek do OFE o połowę) to cofnięcie się o 5 lat.
Elendir mam nadzieję, że ciebie i może kilka innych osób przekonałem do czego służy aktualny zabieg rządu i jak może być jeśli tylko będziemy chcieli.