Nad czym tu się zastanawiać? To jest jedyny sposób, by w wieku emerytalnym mieć choćby małą część z pieniędzy, które i tak poszły do ZUS. Pieniądze z OFE są dziedziczone, a z ZUS - nie! Od lat ZUS ma problemy z wypłatą bieżących rent i emerytur, bierze kredyty!
Celowy zakaz reklamowania się OFE przyczynił się do tak niskiej liczby osób, które już zdecydowały. Czas jest tylko do końca lipca br. Sama musiałam przystąpić do OFE, więc już w kwietniu br. złożyłam stosowne oświadczenie. Co za problem pójść do placówki ZUS, poczty czy wysłać przez internet. Chodzi o TWOJE pieniądze! na czas, kiedy nie będziesz aktywny/a zawodowo. Jeśli już masz odpowiednie środki na ten czas, to odpuść, ale jeżeli ich nie masz...
Przez kilkanaście lat ZUS systematycznie z opóźnieniem przekazywał składki do OFE (wbrew ustawie), a zdecydowana większość uczestników OFE nie potrafiła tego zweryfikować. W mojej pracy przyczyniłam się do nadpłacenia tych składek, łącznie z odsetkami.
Liczysz na ZUS? Zastanów się dlaczego zakazano w tym czasie reklamowania się OFE?
[...]
### Post edytowany z powodu złamania regulaminu Forum Money.pl ###