Pogubiona
/ 91.193.84.* / 2008-03-16 11:56
- Co to jest "dochód w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku"?
Witam,
Moja studiująca córka w 2007 r. uzyskała przychód w wysokości 3.950,00 zł, przy kosztach jego uzyskania w wysokości 434,00 zl, a więc dochód córki jest wyższy ponad wszędzie rozgłaszaną kwotę 3015 zł.
Jednoczesnie dochód córki po odliczeniu składek na ubezpieczenie społeczne wynosi 2.850 zł, a więc stanowiący podstawę obliczenia podatku wynosi 2.850zł, co powoduje, że jest ona zwolniona z obowiązku zapłaty podatku, a pobrane zaliczki na podatek zostaną córce zwrócone.
Czy słusznie więc rozumiem, że córka osiągnęła dochód w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku? A jeżeli tak – to czy przysługuje mi odliczenie w zeznaniu podatkowym za rok 2007 ulgi na córkę?
Według opinii Urzędu Skarbowego oraz Krajowej Informacji Podatkowej dla wyliczenia dochodów córki przyjmuje się dochód pomniejszony jedynie o koszty jego uzyskania, w związku z czym ulga na córkę mi nie przysługuje.
Ponieważ bardzo się pogubiłam w interpretacji dochodu, z uwagi na umieszczenie w przepisie o uldze rodzinnej sformulowania, iż ulga ta przysługuje "jeżeli dzieci te nie uzyskały dochodów, z wyjątkiem (...) dochodów do wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku" - chciałabym prosić o wyjaśnienie pojęcia "dochód w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku”. Pozdrawiam
- Małgorzata