hej,
Ja mam podobny problem tyle ze w Szkocji. Odkladam na pension scheme od niecalych 2 lat, a ze do 2 lat od momentu pierwszej skladki moge sie z tego 'wypisac' i oddadza mi zgromadzone pieniadze (minus podatek oczywiscie) to mocno zastanawiam sie co zrobic. Zaznaczam ze mysle o powrocie do Polski w ciagu najblizszych 2 lat.
Przeprowadzilem male sledztwo i dotarlem do tych samych informacji co ty. Zaden Polski fundusz nie znajduje sie na liscie QROPS wiec wynika z tego ze nie ma narazie szans zeby przetransferowac pieniadze do Poslki.
Co ciekawe na liscie znajduje sie kilka funduszy np z Czech a miedzy innym ING. Probowalem sie skontaktowac z ING w tej sprwaie ale nikt nie raczyl mi odpisac na maila wiec nie bardzo wiem co robic dalej.
Wydawalo by sie ze Polskie Fundusze Emerytalne powinny byc zainteresowane przyjeciem srodkow od Polakow wracajacych z emigracji. Jakby nie bylo im wiecej srodkow w danym funduszu tym lepiej.
Dziwie sie ze jeszcze nikt z zarzadzajacych Funduszami nie wpadl na to zeby sprawe zbadac a jesli nawet wpadl to nie udalo mi sie takiej informacji znalezc. Domyslam sie ze problem dotyczy nie tylko nas wiekszej liczby mieszkajacych w UK Polakow.
Nie wiem za bardzo co robic bo nie chce stracic 'mozliwosci' zabezpieczenia przyszlosci ktora proponuje moj pracodawca a z drugiej strony jesli nie ma mozliwosci przelania srodkow to chyba nie ma sensu ich tu zostawiac i czekac 40 lat na ich wyplate.
Chyba pozostaje czekac az ktos wpadnie na pomysl zeby postarac sie o zakwalifikowanie jednego z Polskich funduszy do QROPS......
a moze ktos jeszcze ma jakis pomysl?