sv
/ 2008-05-10 16:13
/
Bywalec forum
Informacja za Salonem 24
Fragmenty stenogramu rozmowy funkcjonariusza CBA z poseł Sawicką
Beata Sawicka: Natomiast w momencie, kiedy ruszy nowy parlament, on ruszy od grudnia podejrzewam, że przez pierwsze pół roku, gdzieś koło maja, czerwca, można spodziewać się, że machina ruszy.
Agent CBA: Mhm.
Beata Sawicka: Biznes na służbie zdrowia będzie robiony
…
Agent CBA: No dobra, a gdzie tu jest dla mnie interes? Ja zawsze muszę od… od końca, że tak powiem,
…
Agent CBA: to mówimy teraz o gołych przepisach, które będą regulowały coś takiego, natomiast gdzie wcisnąć nas, jak wcisnąć nas?
Beata Sawicka: No, wy byście byli właścicielami.
Nowy parlament ruszył i mamy dokładnie ten zapowiadany przez posłankę Sawicką okres „gdzieś koło maja, czerwca”
Kontrwywiad RMF. 8 maj 2008r.
Aleksander Grad: Uważam, że samorządy powinny mieć prawo do prywatyzacji szpitali. Są bardzo pozytywne przykłady w Polsce prywatyzacji szpitali. Samorządy muszą ustalić reguły gry dla tych szpitali i nowych inwestorów.
Konrad Piasecki: Panie ministrze, ale przysięgaliście, że tego nie będzie. W kampanii wyborczej – pamięta pan – był to bardzo ważki temat i wtedy Platforma mówiła nie.
Aleksander Grad: Nie wiem, kto przysięgał, a kto nie. Uważam, że należy się kierować zdrowym rozsądkiem, a dziś zdrowy rozsądek nakazuje, żeby również w całej gamie publicznej opieki zdrowotnej była niepubliczna, prywatna, która dobrze też funkcjonuje, która ma kontrakty.
Konrad Piasecki: Ale marszałek Sejmu Bronisław Komorowski mówił, że oskarżenia Platformy o chęć prywatyzacji to skandal i faryzeizm.
Aleksander Grad: To nie jest tak, że Platforma prywatyzuje. Prywatyzują samorządy, lokalna władza.
Za takie kłamstwa jeszcze nie tak dawno TVN, Agora, Polsat czy Dziennik wsparte niekwestionowanymi autorytetami rozniosłyby w pył rządzących.
Dzisiaj jest inaczej.