Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

GUS: Pogłowie świń wzrosło o 6,5% r/r w marcu 2018 r.

0
Podziel się:

Pogłowie świń wzrosło 6,5% r/r do 11 992,2 tys. sztuk w marcu 2018 r., podał Główny Urząd Statystyczny (GUS). 

GUS: Pogłowie świń wzrosło o 6,5% r/r w marcu 2018 r.

"Na początku marca 2018 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11 992,2 tys. sztuk i było wyższe o 730,3 tys. sztuk (o 6,5%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2017 r., a w porównaniu z liczebnością stada świń w grudniu 2017 r. - wyższe o 84 tys. sztuk, tj. o 0,7%" - czytamy w komunikacie.

Stado loch na chów zwiększyło się w porównaniu z marcem 2017 r. o 19 tys. sztuk (o 2,2%) do poziomu 903,0 tys. sztuk, w tym pogłowie loch prośnych wzrosło o 5 tys. sztuk (o 0,8%) do 604,8 tys. sztuk. W stosunku do grudnia 2017 r. liczba loch na chów zmniejszyła się o 5,1 tys. sztuk (o 0,6%), w tym macior prośnych o 12,3 tys. sztuk, tj. o 2,0%.

W marcu 2018 r. za 1 kg żywca wieprzowego płacono rolnikom 4,63 zł w skupie, a na targowiskach 4,94 zł, tj. odpowiednio o 7,25% mniej i o 2,5 % więcej niż w marcu 2017 r.

"W I kwartale 2018 r. przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego wynosiła w skupie 4,44 zł i była o 9,6 % niższa od rejestrowanej w I kwartale 2017 r., a w obrotach targowiskowych wynosiła 4,82 zł i była na tym samym poziomie jak przed rokiem" - czytamy także.

W porównaniu ze strukturą pogłowia trzody chlewnej rejestrowaną na początku marca 2017 r. w 2018 r. zwiększył się udział trzody chlewnej przeznaczonej na ubój (o 1 pkt proc.), a zmniejszył się udział pozostałych grup, w tym prosiąt (o 0,3 pkt proc.), warchlaków (o 0,5 pkt proc.) i trzody chlewnej przeznaczonej na chów (o 0,3 pkt proc.), podano także.

Jak podaje GUS, w okresie styczeń-luty 2018 r. (wg danych wstępnych) import żywej trzody chlewnej wyniósł 1 054,1 tys. szt. i był o 5,7% większy niż w analogicznym okresie przed rokiem, w tym import prosiąt i warchlaków zwiększył się o 10,4%, a świń hodowlanych czystorasowych i macior zmniejszył się o 18,6%.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)