Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
oprac. oprac. Krystian Rosiński
|

Brakuje miodu na rynku. Coraz częściej pojawia się na nim fałszywka

70
Podziel się

Produkcja miodu w Europie jest niewystarczająca, aby zaspokoić wymagania wszystkich konsumentów. Problem ten dotyka także Polski, chociaż jesteśmy jednym z największych dostawców. Zamiast tego coraz częściej na półkach sklepowych klienci otrzymują miód importowany z Ukrainy i Chin.

Na stoły Polaków coraz częściej trafia fałszywy miód.
Na stoły Polaków coraz częściej trafia fałszywy miód. (iStock.com)
bDnbwZvp

- Obecnie 60 proc. miodu używanego w Unii Europejskiej pochodzi spoza Unii - mówi Biznes Wojciech Janek z Honey Revolution w rozmowie z agencją Newseria. - Mimo że nie chcielibyśmy go importować, to nie mamy wyjścia, bo kraje unijne nie produkują wystarczającej ilości miodu, a powodem jest wymieranie pszczół. Przyczyn jest wiele - pestycydy, ograniczenie naturalnego habitatu oraz monokultura rolnicza - tłumaczy.

Habitatem nazywany jest zestaw specyficznych warunków siedliska właściwych dla określonych gatunków. Naturalny habitat pszczół jest ograniczany przez cywilizację.

Europejscy producenci nie są w stanie zaspokoić potrzeb konsumentów. Polska, chociaż jest jednym z największych producentów miodu (obok Niemiec i Szwecji), także nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości produktu.

bDnbwZvr

Zobacz też: Podatek cukrowy. Szumowski: specjalny zakaz dot. energetyków byłby wyłomem

Rynkową pustkę zwietrzyli oszuści, którzy na półki sklepowe dostarczają fałszywy produkt. Fałszowanie miodu może mieć miejsce np. w momencie jego produkcji. Jak? Jeżeli pszczelarz dokarmia pszczoły sacharozą, a do gotowego wyrobu dodawane są syropy glukozowo-fruktozowe.

Zdarzają się także nieprawdziwe informacje na etykietach - nieuczciwi producenci i sprzedawcy mogą np. zmienić kraj pochodzenia miodu.

bDnbwZvx

- Można zaryzykować stwierdzenie, że fałszowanie miodu jest obecnie większym biznesem niż handel kokainą. W dodatku jest to również biznes w niewielkim stopniu penalizowany w porównaniu z narkotykami - mówi rozmówca Newserii.

- Nawet jeśli mówi się w mediach o tym, że złapano fałszerzy miodu, to policja nie wyprowadza ich w kajdankach. Dlatego ten problem jest ogromny, bo na stoły trafia miód importowany, który nie spełnia żadnych norm, a ponadto spożywamy produkt, który tak naprawdę nie jest miodem - dodaje.
Wojciech Janek przekonuje, że świadomość konsumentów się zmienia. Klienci są gotowi zapłacić więcej za miód, byleby tylko mieć pewność, że nabyty wyrób jest wysokiej jakości.

bDnbwZvy

Instytut Ogrodnictwa Zakład Pszczelnictwa w Puławach w opracowaniu za 2018 rok podaje, że w Polsce jest około 1,63 mln rodzin pszczelich. To o ok. 5,2 proc. więcej niż rok wcześniej. Przeciętnie na 1 km kw. przypada 5,2 rodzin pszczelich.

- Pszczelarze są bardzo rozproszeni. Średnia wielkość pasieki w Polsce to 22 ule, w Niemczech jest nawet gorzej, bo tylko siedem uli. To są małe przychody, taki side business, jak mówią Amerykanie. Przez to nie jest to gałąź rolnictwa, w którą się inwestuje, jest to raczej branża hobbystyczna i skrajnie nieefektywna - tłumaczy Janek.

W Polsce działa ponad 76 tys. pszczelarzy. Przeciętnie w jednej pasiece znajdują się 22 rodziny pszczele. Tylko ok. 470 pasiek nad Wisłą posiada obsadę powyżej 150 rodzin pszczelich.

bDnbwZvz

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDnbwZvS
KOMENTARZE
(70)
wers
9 miesięcy temu
Na półkach w sklepach stoją produkty, które nie powinny nazywać się miodami. Jest to zwykłe, bezczelne oszustwo i ktoś kto sprzedaje taki produkt powinien za to ponieść konsekwencje prawne. Druga sprawa - gdzie są służby powołane do takich kontroli? Dlaczego nikt tego nie kontroluje co sprzedawane jest w sklepach?
marek11
9 miesięcy temu
Służby sanitarne niedługo będą sprawdzać jakość pampersów dla miłościwie nam panującego
anonim
9 miesięcy temu
na polkach jest miod plynny. dobry miod po nawet już po 2 tygodniach krystalizuje, najpozniej kilka miesiecy. widział ktoś w sklepie miód skrystalizowany. mozna miod przez obrókę termiczną rozpuscic i wtedy pozostanie płynny, prz czym w temperaturze pow 42 stopni traci swoje wlaściwości i jest to po prostu cukier
bDnbwZvT
Art
9 miesięcy temu
Pytam się rządzących gdzie są instytucje które to kontrolują !!!! Pierdzą w stołki!!!!
Polka
9 miesięcy temu
PRZECIEZ PODOBNO MAMA DO TEGO SŁUŻBY SANITARNE? JESLI NIE WYWIAZUJA SIE TO ZWOLNIC
...
Następna strona