Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Marcin Łukasik
Marcin Łukasik
|
aktualizacja

Polski schabowy? Raczej niemiecki lub duński. Krajowa wieprzowina to przeszłość

46
Podziel się:

Trudno wyobrazić sobie bardziej polską potrawę niż kotlet schabowy. W rzeczywistości mięso, z którego powstaje, na ogół pochodzi z Niemiec, Hiszpanii lub Holandii. – To, co najlepsze eksportujemy – wyjaśnia money.pl Michał Kołodziejczak z AGROUnii.

W ubiegłym roku do USA wyeksportowaliśmy ok. 60 tys. ton mięsa wieprzowego z Polski.
W ubiegłym roku do USA wyeksportowaliśmy ok. 60 tys. ton mięsa wieprzowego z Polski. (East News)
bECTRaXV

W sieciach handlowych coraz rzadziej można trafić na polską wieprzowinę. W niektórych sklepach nie ma jej wcale. Zdaniem ekspertów, na krajowym rynku co najmniej połowa wieprzowiny pochodzi z zagranicy. A i tak są to bardzo ostrożne szacunki.

Dlaczego się tak dzieje? Przez chów. W Polsce nie ma bowiem pełnego cyklu hodowlanego prosiąt. Zwierzęta się sprowadza, a następnie tuczy.

- Dziś przetwórstwo jest w rękach zagranicznych koncernów. Najczęściej jest tak, że rolnik podpisuje kontrakt na sam chów trzody. Następnie dostaje prosiaki z Danii, Holandii lub Niemiec oraz worki z karmą. W zamian ma gwarancję zapłaty, jak dostarczy wyrośnięte tuczniki – powiedział money.pl Michał Kołodziejczak, prezes AGROunii.

bECTRaXX
Zobacz także: Obejrzyj: Anna Streżyńska: „Trzeba doceniać firmy inwestujące w technologie”

Drugi powód to import. W ubiegłym roku do Polski przywieziono 763 tys. ton mięsa wieprzowego (o 6,5 proc. więcej niż przed rokiem) oraz ponad 8 mln sztuk żywych świń (wzrost w ciągu roku o 17 proc.). Na polskie stoły trafia wieprzowina z Niemiec czy Hiszpanii.

Z kolei krajowe mięso trafia do Włoch, Czech czy na Słowację. Popularnym kierunkiem są Stany Zjednoczone. W ubiegłym roku za ocean wyeksportowaliśmy ok. 60 tys. ton mięsa wieprzowego z Polski.

bECTRaYd

- Najlepsza świeża wieprzowina jest eksportowana za granicę, a na polski rynek trafiają importowane tusze, nawet po kilku latach przechowywania w chłodni. Taki biznes wspierają wielkie sieci handlowe, którym zależy na tanich kiełbasach i parówkach – komentuje Kołodziejczak.

Jeszcze cztery lata temu liczba stad trzody chlewnej w Polsce wynosiła 244 tys. Dziś to 154 tys. (dane Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa). Pogłowie trzody nie zmieniło się i nadal wynosi ok. 11 mln sztuk. Średnia liczba świń przypadających na jedno gospodarstwo to 71. Dla porównania u hodowcy z Danii to 3 tys. sztuk, a z Niemiec – 1 tys. sztuk.

Tymczasem wielu rolników odchodzi z biznesu. Szacuje, że w ostatnich latach nawet 90 tys. gospodarstw zrezygnowało z chowu trzody chlewnej, a wiele z nich zbankrutowało.

bECTRaYe

Mimo że krajowa produkcja wystarczy na zaledwie 65 proc. zapotrzebowania wieprzowiny, okazuje się, że hodowcy mają też problem ze sprzedażą swoich tuczników. Zwierzęta są mocno przerośnięte, a fermy wielkopowierzchniowe nie chcą takich sztuk.

- Polski hodowca starannie liczy, co ile kosztuje. Gdy pojawia się ryzyko dla produkcji, np. spowodowane wirusem Afrykańskiego Pomoru Świń, to łatwiej jest zrezygnować z produkcji i przenieść do innego działu – wyjaśnia prof. prof. Tomasz Twardowski, przewodniczący Komitetu Biotechnologii PAN.

I dodaje: - Importujemy nie tylko więcej żywności, ale też więcej pasz, od których zależy to, ile jedzenia wyprodukujemy. Taka sytuacja ma wpływ na bezpieczeństwo żywieniowe.

bECTRaYf

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bECTRaYy
KOMENTARZE
(46)
Mst
2 lata temu
Mam pytanie do was ,, Kto kupuje w markecie mięso" ? Jak zadaję to pytanie znajomym nikt nie przyznaje się do tego. Każdy twierdzi, że kupuję małe ilości w pożądanym sklepie. Nie wspomnę o imprezach rodzinnych. Każdy twierdzi, kupił u lojalnego rzeźnika na tą okazję....Same pszysznosci i zachwala żeby wcinać! A tu słyszę, że aż tyle sprzedaje sieć a pojedynczy non stop bankrutują. To jeszcze raz pytam , kto tam kupuje???
iza
2 lata temu
i co pan ardanowski nie wie-suweren kaczor tez nie-robia ns w jajo- a np limity miesa drobiowego sprowadzanego z ukrainy-w rmach pomocy uni europejskiej-gdzie wyladowalo-niech ardanowsko pokaze statystyki ile go dotrlo do nas a ile do zachodnich krajow-albo etykieta-proukt z polski-lub innych krajow uni i to ma byc produkt polski niby
iza
2 lata temu
zgadza sie polskie mieso to neliczne gorsze gatunki miesa w sklepach w polsce-potwierdzam jak konsument-nasze dobre jedzie za granice a nam sprowadzaja gorszej jakosci z innych kajow -z niemiec -zerknijcie na etykiety mesia paxczkowanego sprzedawanego w kauflabdzie -lidllu-kraj prosdukjci niemcy- hodowli niemcy-zparaszzam do czytania etykiet a co z miesem w ladach-zero informacji-lub ogolne tabliczki mieso od olskich producentow-ale czy tez polskich hodowcow-a gdzie miliony ton konserw gdxie m nie ma oznaczen skad pochodzi mieso uzyte do produkcji-pomyslcie zastanocie sie jak nas robia w jajo
bECTRaYz
Staś T
2 lata temu
Kupiłem piękne kotlety w Lidlu. Były kompletnie pozbawione smaku mięsa. Jak namoczoną tektura. W Lewiatanie są droższe, mniejsze,z ubojni NewTarg ale pyszne.
Rolnik
2 lata temu
To wszystko zawdzięczamy działaczom PSL. To oni na tym obrocie najwięcej korzystają.
...
Następna strona