Marcin Walków

Sebastian Mikosz odchodzi ze stanowiska wiceprezesa IATA

Sebastian Mikosz odchodzi ze stanowiska starszego wiceprezesa Międzynarodowego Zrzeszenia Przewoźników Powietrznych IATA - dowiedział się money.pl. Polak pełnił tę funkcję od czerwca 2020 r. i odpowiadał za kwestie dotyczące zrównoważonego rozwoju oraz ochrony środowiska. Wcześniej był CEO w Kenya Airways oraz dwukrotnie prezesem Polskich Linii Lotniczych LOT.

Sebastian Mikosz odchodzi ze stanowiska wiceprezesa IATA
Sebastian Mikosz od czerwca 2020 r. był starszym wiceprezesem IATA. Odpowiadał za kwestie środowiska i zrównoważonego rozwoju (Getty Images, Nadine Hutton)

- Rozstaliśmy się za obopólnym porozumieniem. Na razie nie zdradzam moich dalszych planów zawodowych - potwierdził w rozmowie z money.pl Sebastian Mikosz. Międzynarodowe Zrzeszenie Przewoźników Powietrznych IATA to organizacja, do której należy ponad 290 linii lotniczych z całego świata. Uznawana jest za wiodący głos branży lotniczej.

Sebastian Mikosz dołączył do IATA w czerwcu 2020 r., obejmując stanowisko starszego wiceprezesa ds. środowiska i zrównoważonego rozwoju. Odpowiadał przede wszystkim za sprawy neutralności klimatycznej linii lotniczych, zrównoważonych paliw lotniczych (SAF).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo