nbp
23.07.2020 13:54

Sprawozdanie z działalności NBP w 2019 r. 7,4 mld zysku dla skarbu państwa

Prezes NBP Adam Glapiński przedstawił w Sejmie sprawozdanie z działalności kierowanej przez siebie instytucji w 2019 r. Wynika z niego, że w 2019 r. bank centralny wypracował zysk w kwocie 7,8 mld zł. 90 proc. tej kwoty przekazał Skarbowi Państwa. Przede wszystkim prezes mówił jednak o działaniach NBP w 2020 r.

(PAP)
Prezes NBP przedstawił sprawozdanie z działalności banku centralnego w 2019 r.

- Pandemia okazała się zagrożeniem dla zdrowia ludzi, ale i całej gospodarki, która wpadła w globalną recesję. Pogorszyła się też sytuacja w Polsce. Konieczne było podjęcie zdecydowanych kroków. NBP odebrał tu ogromną rolę: zapewniliśmy niezakłócone działanie systemu płatniczego zaopatrywaliśmy Polaków w gotówkę, na którą było duże zapotrzebowanie – zaczął swoją wypowiedź.

Wśród działań NBP, które stabilizowały sytuację gospodarczą po wybuchu pandemii wymienił poluzowanie polityki pieniężnej.

Obejrzyj: Problemy z kredytem hipotecznym. Wiele osób się nie załapie

- Trzykrotnie obniżyliśmy stopy procentowe, co przełożyło się na istotne oszczędności dla gospodarstw domowych i przedsiębiorstw. Poprawiło to zdolność kredytową wszystkich podmiotów, a rata przeciętnego kredytu mieszkaniowego spadła średnio o ok. 120 zł – powiedział Glapiński.

Wspomniał, że w marcu o 24 proc. wzrosło zapotrzebowanie na gotówkę. - Mieliśmy run na bankomaty. Zaspokoiliśmy popyt na pieniądz materialny. W pewnym momencie, ze względu na brak banknotów stu i dwustuzłotowych, zapotrzebowanie zaspokajaliśmy banknotami 500-złotowymi – kontynuował prezes NBP.

Skup obligacji

Ponadto Adam Glapiński poinformował, że NBP dokonał w I połowie 2020 roku skupu obligacji emitowanych i gwarantowanych przez Skarb Państwa na kwotę 96,2 mld zł.

- Łącznie w I półroczu 2020 roku NBP dokonał skupu dłużnych papierów wartościowych o wartości nominalnej 96,2 mld zł, zasilając sektor bankowy kwotą 101,6 mld – powiedział Glapiński

Wyjaśnił, że dzięki temu wzmocniony został wpływ obniżki stóp procentowych na koszt finansowania wszystkich sektorów gospodarki .

- Celem skupu papierów wartościowych jest zmiana długoterminowej struktury płynności w sektorze bankowym oraz zachowanie płynności rynku wtórnego tych papierów. Skup aktywów skutecznie ograniczył też ryzyko wzrostu rentowności obligacji skarbowych oraz tych, gwarantowanych przez Skarb Państwa – dodał prezes.

Wracając do sprawozdania z działalności w 2019 r. Adam Glapiński poinformował, że NBP wypracował zysk w kwocie 7,8 mld zł. Zgodnie z przepisami, 90 proc. tej kwoty (7,4 mld zł) przekazane zostało do budżetu państwa.

Wątpliwości posłów w Komisji

Po prezesie NBP na mównicę sejmową wszedł poseł Henryk Kowalczyk. Przedstawił opinię komisji Finansów Publicznych, która ze sprawozdaniem z działalności NBP zapoznała się 21 lipca.

- Posłowie w trakcie dyskusji pytali przede wszystkim o system wynagrodzeń w NBP, kampanie edukacyjne, w szczególności kampanii dotyczącej wprowadzenia euro oraz metodologii naliczania zysku przez NBP. W 2018 r. bank centralny nie wypracował żadnego zysku, stąd posłowie byli ciekawi, co zmieniło się w kolejnym roku w metodologii, że do budżetu państwa trafiło ponad 7 mld zł – powiedział.

Na pytania te posłowie nie uzyskali dotąd odpowiedzi.

Tagi: nbp, adam glapiński, gospodarka, wiadomości, sejm