W 2021 roku ceny detaliczne wzrosły średnio o 5,1 proc. r./r. Dane pochodzą z "Indeksu cen w sklepach detalicznych w 2021". Z analizy wynika, że z 12 kategorii produktów w ubiegłym roku podrożało aż 10.
- Powagę sytuacji podkreśla liczba drożejących kategorii. Wprawdzie w ub. roku były miesiące, w których ceny w porównaniu do stycznia malały (w marcu o 0,5 proc., w kwietniu o 2,2 proc., w czerwcu o 5,9 proc., a w sierpniu o 3,6 proc.), były to jednak spadki niewielkie, wynikające głównie z sezonowości — komentuje badanie Karol Kamiński z Centrum Analiz Grupy AdRetail
Najbardziej w 2021 roku podrożały produkty tłuszczowe
Komański zwraca uwagę, że z zebranych danych wynika, że w ub. roku najbardziej w stosunku do 2020 roku podrożały produkty tłuszczowe — o 23,9 proc. (olej o 32,3 proc., margaryny do pieczenia o 14,6 proc., a masła o 8,9 proc).
Zdaniem Komańskiego za wzrost odpowiadały głównie drożejące oleje pochodzenia roślinnego na światowych rynkach. Dodatkowo wypływ na ceny mieli konsumenci, którzy kupowali np. oleje na zapas.
Karma dla psów ostro w górę
Z raportu wynika, że inną najszybciej drożejącą kategorią w 2021 było tzw. inne artykuły, które zaliczyły średni wzrost cen r/r na poziomie 12 proc.
W tej kategorii najszybciej drożały karmy dla kotów i psów – odpowiednio o 17,7 proc. i 6,8 pro. Zdaniem Katarzyny Grochowskiej z Hiper-Com Poland, sieci handlowe długo nie podnosiły cen żywności dla kotów i psów.
Mięso drożeje, ale Polacy jedzą go coraz mniej
Odczuwalny był w 2021 również wzrost cen mięsa. Średnio produkty w tej kategorii podrożały r/r o 5,9 proc. Wołowina podrożała o 11,4 proc., cielęcina o 7,6 proc., drób zdrożał o 7,5 proc., za to wieprzowina staniała o 8,8 proc. r/r. Wzrosty miały miejsce przy jednoczesnym spadku spożycia mięsa w Polsce.
Nabiał podrożał o 4,9 proc. r/r. W tym jogurty o 10 proc., ser żółty o 6,4 proc., mleko o 5,5 proc. Zdaniem UCE Research w 2021 r. produkcja nie nadążała za popytem. Głównym odbiorcą tego rodzaju produktów na świecie są Chiny.
Z raportu wynika, że najmniejsze podwyżki zaliczyły takie kategorie, jak dodatki spożywcze – 0,6 proc. r/r, napoje – 0,7 proc. r/r, pieczywo – 0,9 proc., warzywa – 2 proc., a także produkty chemii gospodarczej, które zdrożały w 2021 o 2,8 proc. r/r.
W grupie produktów, które średnio staniały w 2021 r. są owoce (spadek o 3,7 proc. r/r) i produkty sypkie o 0,7 proc.
W 2021 r. w stosunku do stycznia owoce taniały głównie w lipcu, we wrześniu i w październiku – odpowiednio: o 6,5 proc., 6,1 proc. i 8,5 proc. - podano w Indeksie. Produkty sypkie podrożały mocno w lutym o 24,4 m/m.