W 2021 roku podrożały prawie wszystkie kategorie produktowe. Najbardziej oleje i karma dla psów
Ceny detaliczne w Polsce wzrosły w 2021 roku średnio o 5,1 proc. Z danych pochodzących z "Indeksu cen w sklepach detalicznych w 2021" wynika, że najbardziej wzrosły ceny produktów tłuszczowych. Za wzrost cen w tej kategorii produktowej odpowiadały głównie drożejące oleje pochodzenia roślinnego na światowych rynkach.
W 2021 roku ceny detaliczne wzrosły średnio o 5,1 proc. r./r. Dane pochodzą z "Indeksu cen w sklepach detalicznych w 2021". Z analizy wynika, że z 12 kategorii produktów w ubiegłym roku podrożało aż 10.
- Powagę sytuacji podkreśla liczba drożejących kategorii. Wprawdzie w ub. roku były miesiące, w których ceny w porównaniu do stycznia malały (w marcu o 0,5 proc., w kwietniu o 2,2 proc., w czerwcu o 5,9 proc., a w sierpniu o 3,6 proc.), były to jednak spadki niewielkie, wynikające głównie z sezonowości — komentuje badanie Karol Kamiński z Centrum Analiz Grupy AdRetail
Najbardziej w 2021 roku podrożały produkty tłuszczowe
Komański zwraca uwagę, że z zebranych danych wynika, że w ub. roku najbardziej w stosunku do 2020 roku podrożały produkty tłuszczowe — o 23,9 proc. (olej o 32,3 proc., margaryny do pieczenia o 14,6 proc., a masła o 8,9 proc).
Czas inwestować w cyberbezpieczeństwo. "Nie wyprzedzimy grup hakerskich"
Zdaniem Komańskiego za wzrost odpowiadały głównie drożejące oleje pochodzenia roślinnego na światowych rynkach. Dodatkowo wypływ na ceny mieli konsumenci, którzy kupowali np. oleje na zapas.
Karma dla psów ostro w górę
Z raportu wynika, że inną najszybciej drożejącą kategorią w 2021 było tzw. inne artykuły, które zaliczyły średni wzrost cen r/r na poziomie 12 proc.
W tej kategorii najszybciej drożały karmy dla kotów i psów – odpowiednio o 17,7 proc. i 6,8 pro. Zdaniem Katarzyny Grochowskiej z Hiper-Com Poland, sieci handlowe długo nie podnosiły cen żywności dla kotów i psów.
Mięso drożeje, ale Polacy jedzą go coraz mniej
Odczuwalny był w 2021 również wzrost cen mięsa. Średnio produkty w tej kategorii podrożały r/r o 5,9 proc. Wołowina podrożała o 11,4 proc., cielęcina o 7,6 proc., drób zdrożał o 7,5 proc., za to wieprzowina staniała o 8,8 proc. r/r. Wzrosty miały miejsce przy jednoczesnym spadku spożycia mięsa w Polsce.
Nabiał podrożał o 4,9 proc. r/r. W tym jogurty o 10 proc., ser żółty o 6,4 proc., mleko o 5,5 proc. Zdaniem UCE Research w 2021 r. produkcja nie nadążała za popytem. Głównym odbiorcą tego rodzaju produktów na świecie są Chiny.
Z raportu wynika, że najmniejsze podwyżki zaliczyły takie kategorie, jak dodatki spożywcze – 0,6 proc. r/r, napoje – 0,7 proc. r/r, pieczywo – 0,9 proc., warzywa – 2 proc., a także produkty chemii gospodarczej, które zdrożały w 2021 o 2,8 proc. r/r.
W grupie produktów, które średnio staniały w 2021 r. są owoce (spadek o 3,7 proc. r/r) i produkty sypkie o 0,7 proc.
W 2021 r. w stosunku do stycznia owoce taniały głównie w lipcu, we wrześniu i w październiku – odpowiednio: o 6,5 proc., 6,1 proc. i 8,5 proc. - podano w Indeksie. Produkty sypkie podrożały mocno w lutym o 24,4 m/m.