Walka o kluczowe stanowisko w UE. Von der Leyen obiecuje nowy podatek i praworządność

Walka o stanowisko przewodniczącej Komisji Europejskiej zmusiła Ursulę von der Leyen do składania obietnic socjalistom, zielonym i liberałom. Pojawiły się zatem pomysły obowiązkowej płacy minimalnej w całej Europie czy walki ze zmianami klimatycznymi.

(PAP/EPA)
Ursula von der Leyen obiecuje na zasadzie "dla każdego coś miłego" (Fot: EPA/CLEMENS BILAN)

Zarówno socjaliści, Zieloni, jak i frakcja Odnówmy Europę (powstała po przyłączeniu się członków partii Emmanuela Macrona do Porozumienia Liberałów i Demokratów – red.) nie są zwolennikami Niemki jako kandydatki na szefową KE.

Teresa Czerwińska podczas spotkania ECOFIN przypomniała, że Polska od początku wspierała pomysł digital tax
Podatek cyfrowy ma przynieść pieniądze na nowe obietnice PiS. Rząd musi przygotować projekt

Socjaliści czują się zdradzeni – von der Leyen zastąpiła ich kandydata. Z kolei liberałowie żądają jak najmocniejszej pozycji dla ich kandydatki na wiceprzewodniczącą KE Margrethe Vestager. Natomiast Zieloni oskarżają Niemkę o wymijające i "rozczarowujące" odpowiedzi podczas otwartego przesłuchania.

Dlatego też Ursula von der Leyen na ostatniej prostej postanowiła zagrać "va banque" i złożyć frakcjom konkretne obietnice. Do socjalistów i liberałów wysłała listy z wyliczanką pomysłów. W każdym z nich znajdą coś dla siebie.

Zielonych i liberałów przekonać ma obietnica powrotu do planu neutralności klimatycznej, którą blok miałby osiągnąć w 2050 r. Von der Leyen gotowa jest także zaostrzyć politykę ws. ograniczenia emisji dwutlenku węgla. Obecny poziom to 35 proc. mniej emisji CO2 niż w 1990 r. Niemka sugeruje możliwość podniesienia wskaźnika do 50 lub 55 proc. Pomocny ma w tym być… nowy podatek węglowy nakładany na towary importowane z regionów świata, gdzie regulacje klimatyczne są mniej restrykcyjne niż w UE.

Prezes WWF. "Jest jeszcze czas aby powstrzymać katastrofę ekologiczną"

Z zebranych w ten sposób pieniędzy powstać miałby specjalny fundusz przeznaczony dla państw, które ze względu na neutralność klimatyczną będą musiały ponieść największe koszty – choćby poprzez likwidację górnictwa węgla kamiennego.

Wiceminister energii Tomasz Dąbrowski szacuje, że transformacja energetyczna będzie kosztować Polskę 900 mld euro
Transformacja energetyczna to koszt 900 mld euro. Minister szacuje

Dla liberałów istotna będzie obietnica wzmocnienie ochrony praworządności. Dlatego też von der Leyen poparła doroczny mechanizm monitorowania rządów prawa w każdym z unijnych państw.

Z kolei socjaliści ucieszą się z zapowiedzi wprowadzenia obowiązku wprowadzenia pensji minimalnej w każdym unijnym państwie.

Ursula von der Leyen rzuciła także coś każdemu z europosłów – zasugerowała możliwość przyznania Parlamentowi Europejskiemu inicjatywy ustawodawczej, która dziś przysługuje jedynie Komisji Europejskiej.