Detaliczne ceny żywności mogą być w grudniu tego roku średnio o 3-4 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2011 r. - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
_ Czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen żywności w II kwartale br. będzie spodziewane wzmożenie popytu, związane z organizowaniem przez Polskę mistrzostw piłkarskich Euro 2012. Z tego względu sezonowy spadek cen żywności w br. może być mniejszy niż przed rokiem _ - czytamy w najnowszym raporcie Instytutu na temat popytu na rynku żywności.
W opinii ekspertów, w końcu pierwszego półrocza 2012 r. ceny żywności mogą być o 4-5 proc. wyższe niż w grudniu 2011 r. W IV kwartale 2012 r. prawdopodobnie będą one rosły dużo wolniej niż rok wcześniej z powodu mniejszego popytu wewnętrznego, mocniejszego złotego oraz spodziewanego słabszego wzrostu cen surowców rolnych na rynkach światowych.
Czy taka prognoza się spełni, w dużym stopniu zależy to od warunków pogodowych, ale także od tempa wzrostu gospodarki światowej, sytuacji finansowej w krajach strefy euro, kursu złotego oraz światowych cen surowców energetycznych - zaznacza IERIGŻ.
_ W przypadku zaostrzenia kryzysu zadłużeniowego i pogorszenia perspektyw wzrostu za granicą oraz znaczącego wzrostu awersji do ryzyka na światowych rynkach finansowych, możliwe jest osłabienie złotego i przyspieszenie dynamiki wzrostu cen żywności powyżej prognozowanego wskaźnika _ - napisano w raporcie.
Tak zmieniała się inflacja w ciągu ostatnich 3 lat src="http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=1242196270&de=1336860000&sdx=1&i=&ty=1&ug=1&s%5B0%5D=inflacja&colors%5B0%5D=%231f5bac&st=1&w=460&h=250&cm=0&lp=1"/>
Eksperci przewidują, że w tym roku spadnie w Polsce konsumpcja żywności. Przede wszystkim dotyczy to produktów zbożowych, a także ziemniaków. A spodziewany spadek produkcji żywca wieprzowego spowoduje zmniejszenie spożycia wieprzowiny i tłuszczów zwierzęcych. Obniży się spożycie ryb i jaj. Mniej zjemy wołowiny.
Możliwy jest niewielki wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych, rekompensujący spadek konsumpcji masła i pozostałych tłuszczów zwierzęcych. Zwiększy się konsumpcja mięsa drobiowego. Pogorszenie sytuacji na rynku mięsa czerwonego i spodziewany wzrost produkcji mleka będą sprzyjać wzrostowi spożycia artykułów mleczarskich. Wzrośnie spożycie cukru. Większa niż w 2011 r. będzie przypuszczalnie konsumpcja owoców i warzyw, przy założeniu, że tegoroczne zbiory nie będą mniejsze od ubiegłorocznych.
Czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Inflacja w strefie euro wyżej od oczekiwań Eurostat podał dane za kwiecień. To wstępne wyliczenia. | |
Drożyzna? Zobacz jak bije nas po kieszeni Znamy najnowsze dane o inflacji, ceny poszły w górę o... | |
Ceny świątecznego koszyka przygniatają Polaków stać na coraz mniej. Sprawdź, ile w tym roku zapłacisz za wielkanocną święconkę. |