Notowania

Pierwszy serek homogenizowany, który doczekał się pomnika. W sumie nie ma się czemu dziwić

Kiedy ogłoszono, że w Radomiu powstaną małe pomniki symboli miasta, wiele osób zastanawiało się, który z nich zdobędzie największą popularność. Może legendarne buty marki Sofix? A może papierosy Radomskie lub produkowane tam przez dekady telefony, które stały w każdym domu i biurze? Zwycięzcą okazał się serek homogenizowany.

Podziel się
Dodaj komentarz
(Piotr Polak/PAP)
Taki oto pomnik serka Rolmlecz mozna znaleźć w Radomiu

Ale to nie byle jaki serek i nie byle jaki symbol Radomia. Przede wszystkim to nie jest jakiś produkt z zamierzchłej historii, tylko żywa legenda. Można ją kupić w każdym sklepie w Polsce i - statystycznie rzecz ujmując - każdy Polak w ciągu życia zjadł przynajmniej jedno opakowanie serka waniliowego z Rolmleczu.

Współtwórcą technologii produkcji serków homogenizowanych był śp. pan Roman Pytliński wraz z grupą pracowników Rolmleczu w Radomiu. Był absolwentem Zasadniczej Szkoły Mleczarskiej w Rzeszowie i Technikum Przemysłu Spożywczego w Warszawie ze specjalnością przetwórstwo mleczarskie.

Pierwsze kroki w biznesie mleczarskim stawiał w latach 60. jako maślarz. W radomskich składach pracował nieprzerwanie od 1972 do 2008 roku, przez 20 lat był kierownikiem wydziału produkcji. I to jemu zawdzięczamy serek waniliowy z wesołą krówką namalowaną na etykiecie.

Money.pl

Jego przepis okazał się długofalowym sukcesem. Od 1973 r. do dziś serek produkowany jest w praktycznie niezmienionej recepturze. I przez cały ten czas cieszy się sporym uznaniem konsumentów. Ba, z roku na rok sprzedaż w całej Polsce dynamicznie rośnie. W 2017 r. wyprodukowano ponad 32 mln sztuk opakowań, a wstępne prognozy handlowe przewidują, że w 2018 r. produkcja przekroczy 40 mln sztuk.

Zobacz też: Polskie firmy podbijają świat usługami i sklepami internetowymi

– Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz, można rzec, króluje na polskim rynku od ponad 45 lat. Od 1974 r. cieszy się uznaniem konsumentów. Wszystko za sprawą doskonałego smaku i niepowtarzalnej jakości. Powstaje z najwyższej jakości polskiego mleka uzyskanego w gospodarstwach członków Spółdzielni Mlekpol. Dzięki unikalnej wręcz technologii bez sztucznych dodatków i konserwantów jest zdrową i pełnowartościowa przekąską bardzo cenioną przez dzieci, młodzież i dorosłych – twierdzą przedstawiciele Rolmleczu.

– Kiedy spojrzymy na skład serka, to nie ma tam nic zbędnego. To uwielbiany przez dietetyków krótki skład, bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Bez syropu glukozowo-fruktozowego, barwników i na dodatek zawiera wanilię, a nie wanilinę – mówi nam dietetyk Marcin Zaborski.

Dodaje, że w składzie wielu innych serków można znaleźć takie substancje, jak guma ksantanowa, zagęszczacze, mączki, cukier i syropy, sztuczne słodziki. Na tym tle produkt, który zawiera dokładnie to, co powinien i nic poza tym, jawi się jako gwiazda rynku.

Warto zauważyć, że Rolmlecz już od kilku lat eliminuje syrop glukozowo-fruktozowy ze swoich produktów. A stosunkowo niedawno rozszerzył ofertę serków z krówką o smaki waniliowy z laską wanilii i poznański waniliowy. Konsumenci bardzo często podkreślają, że na tym serku wychowało się wiele pokoleń Polaków, ale pierwszy przepis nie zawierał w składzie wanilii. O nią w latach 70. było trudno...

– Serek waniliowy jest produktem naturalnym o wyjątkowym smaku uzyskanym dzięki odpowiednio dobranym kulturom bakteryjnym i jogurtowym, które w połączeniu z wysoką jakością surowca i nowoczesnej technologii wyróżniają go na tle podobnych produktów konkurencji. Wszystko to sprawia, że serek z krówką ma znaczące miejsce wśród mleczarskich produktów – mówią nam w Rolmleczu.

W serku z krówką zmieniają się w zasadzie tylko opakowania. Można go dostać w niemal identycznych, jakie rządziły w latach 80.

– Znany od kilku pokoleń serek z krówką zawsze był hitem sprzedaży w swojej kategorii. Od kilkunastu miesięcy zainteresowanie konsumentów tym produktem jeszcze wzrosło. Bardzo nas to cieszy. Konsumenci w uwagach do nas zwykle prosili, abyśmy nic w ich ulubionym serku nie zmieniali. Pojawiła się jednak prośba o wielopak. Spełniliśmy ją, i już w sprzedaży pojawiły się pierwsze czteropaki serka homogenizowanego Rolmlecz o smaku waniliowym – mówi Ewa Gromadzka, kierownik marketingu SM Mlekpol w Grajewie (ta spółdzielnia połączyła się z Rolmleczem i firma oficjalnie przyjęła nazwę Mlekpol).

W lipcu 2018 r. produkt zakwalifikowano do krajowego konkursu Good Cheese, w którym przedstawiciele Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przyznali SM Mlekpol srebrny medal za Serek Homogenizowany Rolmlecz Waniliowy (w kategorii "serek na deser"). Podobnych wyróżnień na przestrzeni czasu było sporo.

Co z tym pomnikiem

W listopadzie w centrum Radomia pojawiły się małe rzeźby z brązu. To symbole, z których słynie miasto. Rzeźb jest 14, a jedna z nich przedstawia pudełko serka Rolmlecz. Miejski projekt z rzeźbami realizowany był ze środków Budżetu Obywatelskiego Radomia w 2018 r. Jego twórcy pragnęli przypomnieć, że "serek z krówką", produkowany przez Zakład Produkcji Mleczarskiej Rolmlecz, jest znany na polskim rynku od 45 lat.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tagi: przemysł spożywczy, wiadomości, gospodarka, gospodarka polska
komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
09-12-2018

Tak Trzymać!Dzięki za ten pyszny naturalny serek bez gum, mączek i konserwantów. Serek z naturalną wanilią jest mega. Zróbcie trochę mniej słodkie wersje/mnie … Czytaj całość

09-12-2018

MartaUwielbiam ten serek!!! Jedyny, niepowtarzalny!!! Smak mojego dzieciństwa:)

09-12-2018

Wolę pomnik serka czy nawetjogurtu od pomnika Lecha!

Rozwiń komentarze (31)