Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na

Pierwszy serek homogenizowany, który doczekał się pomnika. W sumie nie ma się czemu dziwić

33
Podziel się

Kiedy ogłoszono, że w Radomiu powstaną małe pomniki symboli miasta, wiele osób zastanawiało się, który z nich zdobędzie największą popularność. Może legendarne buty marki Sofix? A może papierosy Radomskie lub produkowane tam przez dekady telefony, które stały w każdym domu i biurze? Zwycięzcą okazał się serek homogenizowany.

Taki oto pomnik serka Rolmlecz mozna znaleźć w Radomiu
Taki oto pomnik serka Rolmlecz mozna znaleźć w Radomiu (Piotr Polak/PAP)
bDXQDpEB

Ale to nie byle jaki serek i nie byle jaki symbol Radomia. Przede wszystkim to nie jest jakiś produkt z zamierzchłej historii, tylko żywa legenda. Można ją kupić w każdym sklepie w Polsce i - statystycznie rzecz ujmując - każdy Polak w ciągu życia zjadł przynajmniej jedno opakowanie serka waniliowego z Rolmleczu.

Współtwórcą technologii produkcji serków homogenizowanych był śp. pan Roman Pytliński wraz z grupą pracowników Rolmleczu w Radomiu. Był absolwentem Zasadniczej Szkoły Mleczarskiej w Rzeszowie i Technikum Przemysłu Spożywczego w Warszawie ze specjalnością przetwórstwo mleczarskie.

Pierwsze kroki w biznesie mleczarskim stawiał w latach 60. jako maślarz. W radomskich składach pracował nieprzerwanie od 1972 do 2008 roku, przez 20 lat był kierownikiem wydziału produkcji. I to jemu zawdzięczamy serek waniliowy z wesołą krówką namalowaną na etykiecie.

bDXQDpED

Money.pl

Jego przepis okazał się długofalowym sukcesem. Od 1973 r. do dziś serek produkowany jest w praktycznie niezmienionej recepturze. I przez cały ten czas cieszy się sporym uznaniem konsumentów. Ba, z roku na rok sprzedaż w całej Polsce dynamicznie rośnie. W 2017 r. wyprodukowano ponad 32 mln sztuk opakowań, a wstępne prognozy handlowe przewidują, że w 2018 r. produkcja przekroczy 40 mln sztuk.

Zobacz także: Zobacz też: Polskie firmy podbijają świat usługami i sklepami internetowymi
bDXQDpEJ

– Serek homogenizowany waniliowy Rolmlecz, można rzec, króluje na polskim rynku od ponad 45 lat. Od 1974 r. cieszy się uznaniem konsumentów. Wszystko za sprawą doskonałego smaku i niepowtarzalnej jakości. Powstaje z najwyższej jakości polskiego mleka uzyskanego w gospodarstwach członków Spółdzielni Mlekpol. Dzięki unikalnej wręcz technologii bez sztucznych dodatków i konserwantów jest zdrową i pełnowartościowa przekąską bardzo cenioną przez dzieci, młodzież i dorosłych – twierdzą przedstawiciele Rolmleczu.

– Kiedy spojrzymy na skład serka, to nie ma tam nic zbędnego. To uwielbiany przez dietetyków krótki skład, bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Bez syropu glukozowo-fruktozowego, barwników i na dodatek zawiera wanilię, a nie wanilinę – mówi nam dietetyk Marcin Zaborski.

Dodaje, że w składzie wielu innych serków można znaleźć takie substancje, jak guma ksantanowa, zagęszczacze, mączki, cukier i syropy, sztuczne słodziki. Na tym tle produkt, który zawiera dokładnie to, co powinien i nic poza tym, jawi się jako gwiazda rynku.

bDXQDpEK

Warto zauważyć, że Rolmlecz już od kilku lat eliminuje syrop glukozowo-fruktozowy ze swoich produktów. A stosunkowo niedawno rozszerzył ofertę serków z krówką o smaki waniliowy z laską wanilii i poznański waniliowy. Konsumenci bardzo często podkreślają, że na tym serku wychowało się wiele pokoleń Polaków, ale pierwszy przepis nie zawierał w składzie wanilii. O nią w latach 70. było trudno...

– Serek waniliowy jest produktem naturalnym o wyjątkowym smaku uzyskanym dzięki odpowiednio dobranym kulturom bakteryjnym i jogurtowym, które w połączeniu z wysoką jakością surowca i nowoczesnej technologii wyróżniają go na tle podobnych produktów konkurencji. Wszystko to sprawia, że serek z krówką ma znaczące miejsce wśród mleczarskich produktów – mówią nam w Rolmleczu.

W serku z krówką zmieniają się w zasadzie tylko opakowania. Można go dostać w niemal identycznych, jakie rządziły w latach 80.

bDXQDpEL

– Znany od kilku pokoleń serek z krówką zawsze był hitem sprzedaży w swojej kategorii. Od kilkunastu miesięcy zainteresowanie konsumentów tym produktem jeszcze wzrosło. Bardzo nas to cieszy. Konsumenci w uwagach do nas zwykle prosili, abyśmy nic w ich ulubionym serku nie zmieniali. Pojawiła się jednak prośba o wielopak. Spełniliśmy ją, i już w sprzedaży pojawiły się pierwsze czteropaki serka homogenizowanego Rolmlecz o smaku waniliowym – mówi Ewa Gromadzka, kierownik marketingu SM Mlekpol w Grajewie (ta spółdzielnia połączyła się z Rolmleczem i firma oficjalnie przyjęła nazwę Mlekpol).

W lipcu 2018 r. produkt zakwalifikowano do krajowego konkursu Good Cheese, w którym przedstawiciele Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni przyznali SM Mlekpol srebrny medal za Serek Homogenizowany Rolmlecz Waniliowy (w kategorii "serek na deser"). Podobnych wyróżnień na przestrzeni czasu było sporo.

Co z tym pomnikiem

W listopadzie w centrum Radomia pojawiły się małe rzeźby z brązu. To symbole, z których słynie miasto. Rzeźb jest 14, a jedna z nich przedstawia pudełko serka Rolmlecz. Miejski projekt z rzeźbami realizowany był ze środków Budżetu Obywatelskiego Radomia w 2018 r. Jego twórcy pragnęli przypomnieć, że "serek z krówką", produkowany przez Zakład Produkcji Mleczarskiej Rolmlecz, jest znany na polskim rynku od 45 lat.

bDXQDpEM

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDXQDpFe
wiadomości
gospodarka
gospodarka polska
KOMENTARZE
(33)
Piotr
9 miesięcy temu
Ogromna ilość cukru w przeliczeniu na łyżeczki. I to ma być takie zdrowe i smaczne? No, nie jest, ludzie obudźcie się .
Megan Fox
2 lata temu
Gratulacje! jesteście najlepsi! Tylko się nie zepsujcie!
To się wie
2 lata temu
Pyszne i zdrowe narodowe jedzonko pochodzące od krów oddychających smogiem, żrących przenawożoną karmę pakowane z plastik :)
bDXQDpFf
rycho
2 lata temu
Serek z laska wymiata. Szczegolnie gdy jest wybor gabarytow i wieku.
Krówka
2 lata temu
Bardzo dobry serek . Lepszy od bakomy, Danone.
...
Następna strona