Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Produkcja żywności na małą skalę będzie łatwiejsza. Decyzja rządu

19
Podziel się:

Rząd przyjął projekt ustawy ułatwiającej produkowanie żywności na małą skalę. Przepisy przewidują m.in. zniesienie obowiązku przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego zakładu .

Będą ułatwienia dla producentów żywności na małą skalę
Będą ułatwienia dla producentów żywności na małą skalę (PAP/Rafał Guz)

Rząd przyjął projekt ustawy ułatwiającej produkowanie żywności na małą skalę. Przepisy przewidują m.in. zniesienie obowiązku przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego zakładu.

Jak podaje Centrum Informacyjne Rządu, nowe przepisy będą dotyczyły podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną, ograniczoną.

Przewidują też zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności.

Zobacz też: Żywność pod koniec roku potanieje. Głównie owoce i jajka

Sprawa dotyczy produkcji odbywającej się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do handlu.

Nowe rozwiązania mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

wiadomości
KOMENTARZE
(19)
WYRÓŻNIONE
Smakosz
7 lat temu
Co ma w sumie powiatowy lekarz weterynarii do sałatki cebulowo-kartoflanej z koperkiem?
z Polski
7 lat temu
Dlaczego tak późno? PO i inne potomki unii wolności zawsze promowały syf z hipermarketów, ale po dobrej zmianie spodziewaliśmy się szybszej reakcji na potrzeby rynku eko żywności.
Dziś
7 lat temu
Brawo eureka jeszcze trochę i każdy wolny człowiek mógłby wedle umiejętności pracować czy zdrowy czy kaleka ,i choć nie wiem co na to UE to właśnie jest narodowy kierunek decydowania o dobrym losie obywateli ,niczym w Ameryce