Rząd przyjął projekt ustawy ułatwiającej produkowanie żywności na małą skalę. Przepisy przewidują m.in. zniesienie obowiązku przygotowania i zatwierdzenia przez powiatowego lekarza weterynarii projektu technologicznego zakładu.
Jak podaje Centrum Informacyjne Rządu, nowe przepisy będą dotyczyły podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią lub działalność marginalną, lokalną, ograniczoną.
Przewidują też zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności.
Zobacz też: Żywność pod koniec roku potanieje. Głównie owoce i jajka
Sprawa dotyczy produkcji odbywającej się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do handlu.
Nowe rozwiązania mają wejść w życie 1 stycznia 2019 r.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl