Na skróty
Forum Forum podatkoweInneKarta podatkowa

Karta podatkowa

skomentuj
Money.pl / 83.20.136.* / 2011-12-15 19:53
Komentarze do wiadomości: Karta podatkowa.
Wyświetlaj:
Cezary P. / 89.73.242.* / 2012-04-09 16:55
Witam,
interesuje mnie część tekstu:

"Stawki karty podatkowej określone są kwotowo i podlegają corocznie podwyższeniu w stopniu odpowiadającym wskaźnikowi wzrostu cen konsumpcyjnych towarów i usług w okresie pierwszych trzech kwartałów roku poprzedzającego rok podatkowy w stosunku do tego samego okresu roku ubiegłego."

przeczytałem pobieżnie ustawę o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne i nie dopatrzyłem się żadnego art. dotyczącego wielkości corocznego wzrostu odnoszącego się do wskaźnika wzrostu cen konsumpcyjnych. Prosiłbym o wskazanie źródeł tych informacji
Pozdrawiam
Cezary P. / 89.73.242.* / 2012-04-09 16:59
Dziękuje, sam znalazłem juz odpowiedź.
Dla ciekawskich Rozdział 5 przepisy wspólne art. 54
Kikuci / 78.88.248.* / 2012-02-20 15:30
Ile będę płacił podatku do Urzędu Skarbowego prowadząc działalność na podstawie karty podatkowej polegającej na nadzorowaniu budowy- budownictwo wodne. Działalność będę prowadzi sam . Nadmieniam że jestem na emeryturze
belladonna / 2012-02-20 21:00 / Tysiącznik na forum
PKD 71.12.Z (mieści się nadzór budowlany) co na ryczałcie być nie może... na karcie raczej też tego nie widzę :)
Nidi / 83.20.136.* / 2011-12-15 19:53
Witam serdecznie.Niedługo otwieram własną działalność gospodarczą. Będzie to handel obwoźny (warzywa, owoce), do pracy będę używał jednego auta dostawczego. Będę pracował sam. Towar zamierzam brać od pobliskich rolników. Mam pytanie czy karta podatkowa do tego typu działalności będzie odpowiednia, czy też ryczałt od przychodów ewidencjonowanych będzie tutaj lepszym rozwiązaniem, Chodzi mi o opłacalność opodatkowania oraz jego prostote. Chciałbym również wiedzieć w jaki sposób przy takim opodatkowaniu jak karta podatkowa rozlicza się z Urzędem Skarbwym?
belladonna / 2011-12-16 17:13 / Tysiącznik na forum
335 zł... od tego zaczyna się stawka karty... część druga tabeli ustawy zpdof.
Sama prostota to nie wszystko... pytania dalsze, to czy jest niepracująca zona, dzieci... bo na skali, jeśli zapłacimy w konsekwencji przy rocznym PIT możemy mieć dużo do zwrotu...
skomentuj
Reklama
Chcesz zamieszkać na swoim?

Najnowsze wpisy