Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KKG
|
aktualizacja

Niemiecki gigant płaci Polakom 15 tys. zł na rękę. Szuka pracowników

653
Podziel się:

Mercedes-Benz Group AG, jeden z największych koncernów motoryzacyjnych na świecie, szuka w Polsce pracowników do swoich fabryk w Niemczech. Firma oferuje atrakcyjne warunki zatrudnienia, w tym wynagrodzenie rzędu około 15 tys. złotych miesięcznie.

Niemiecki gigant płaci Polakom 15 tys. zł na rękę. Szuka pracowników
Mercedes-Benz Group AG szuka w Polsce pracowników do swoich fabryk w Niemczech (East News)

Przez lata wyjazd na saksy był dla Polaków szansą na podreperowanie stanu domowego budżetu. Niemcy są jednym z głównych kierunków emigracji zarobkowej Polaków, obok takich krajów jak kraje skandynawskie, Holandia czy Wielka Brytania. I ten trend wcale nie słabnie. Wysokie koszty życia i spowolnienie gospodarcze sprawiają, że Polacy znów szukają pracy za granicą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dealer Rolls-Royce, McLaren, Aston Martina "Sprzedaję 2,5 tys aut rocznie" Piotr Fus w Biznes Klasie

Jest kolejna okazja, by zarobić więcej niż w Polsce, bo pracowników intensywnie poszukuje jeden z najwiekszych koncernów motoryzacyjnych na świecie: Mercedes-Benz Group AG - informuje "Fakt". Potrzebni są mechanicy pojazdów dostawczych do pracy w okolicach Frankfurtu nad Menem. Firma oferuje wynagrodzenie netto w wysokości około 3,3-3,4 tys. euro miesięcznie, a także zapewnia zakwaterowanie w pobliżu miejsca pracy oraz roczną premię w wysokości 1000 euro.

Ale w ogłoszeniach zamieszczonych przez firmę pojawiają się także wyższe stawki, siegające do 3,5 tys. euro, co w przeliczeniu na złote daje od około 12,8 tys. do blisko 15 tys. zł - czytamy w dzienniku.

Premie świąteczne i roczne od zysków

Wynagrodzenia pracowników koncernu w Niemczech są regulowane układem zbiorowym zawartym ze związkiem zawodowym IG Metall, chyba że obowiązuje układ poza zbiorowy. Istnieją różne grupy płacowe, do których pracownik jest zaliczany na podstawie swoich obowiązków i stażu pracy - informuje "Fakt".

W Polsce średnia pensja w 2023 roku według danych Głównego Urzędu Statystycznego wyniosła około 7150 zł brutto. Tymczasem minimalna pensja za naszą zachodnią granicą w tym samym czasie wyniosła prawie 2 tys. euro. To oznacza, że za naszą zachodnią granicą najniżej opłacani pracownicy zarabiają jedną trzecią więcej niż polscy średniacy.

W ubiegłym roku średnie miesięczne wynagrodzenie brutto Polaków pracujących w Wielkiej Brytanii, Niemczech i Holandii było ponad dwukrotnie wyższe niż w Polsce - tak wynika z raportu Narodowy Bank Polski.

Chcesz mieć wpływ na rozwój serwisu money.pl? Weź udział w badaniu

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(653)
Patrick Kowal...
3 dni temu
Duma narodowa i pamięć o poległych w bitwie pod Cedynią nie pozwala mi na te szparagi.
Ccvx
3 dni temu
I o to chodzi, konkret Tuska
Bratku
4 dni temu
Drożdże pokrusz i przełóż do miseczki. Wlej mleko, wsyp 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka wbij do miseczki i lekko roztrzep widelcem. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę przesiej do miski. Wsyp sól, cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową, masło i dodaj zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno łatwo odchodzić od miski. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj ręcznie ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przełóż do z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto ponownie przełóż na stolnicę i wyrabiaj 3-4 minuty. Ciasto przełóż do formy, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z papieru do pieczenia zrób kołnierz, który powinien wystawać ponad formę ok. 20 cm. Babka jest wysoka i urośnie ponad tortownicę. Możesz też użyć gotowej papierowej formy do panettone. Wierzch ciasta polej roztopionym masłem. Formę wstaw do piekarnika i piecz przez 30 - 35 minut. Wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i ostudź. Babkę wyjmij z formy, posyp kakao i pokrój na wysokie porcje. Podawaj na święta Bożego Narodzenia i inne okazje :)
Bantustan
4 dni temu
Wybrane owoce pokrój na małe kawałki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Kwadratową formę wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz sól. Wbij jajka i ubij mikserem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując, wąskim strumieniem wlej olej. Miksuj do połączenia składników. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej i mieszaj łyżką, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż kawałki owoców. Formę wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut do suchego patyczka. Kiedy ciasto się upiecze, lekko uchyl drzwiczki piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem pokrój na porcje. Podawaj na deser na różne okazje lub bez okazji.
Rafalski
4 dni temu
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, dodajemy cukier, wsypujemy orzechy. Cały czas mieszając smażymy przez 2-3 minuty, aż cukier zacznie zmieniać kolor. Wtedy wszystko będzie się dziać szybko, bo trzeba uważać, by nie przypalić orzechów. Kiedy cukier zamieni się w brązowy karmel, zawartość patelni przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozkładamy orzechy w jednej warstwie. Odstawiamy do wystygnięcia. Czas na kapustę. Kroimy ją na cienkie paski. Najlepiej nożem, by potem kawałki przyjemnie chrupały. Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, dodajemy sól i dłońmi przez dłuższą chwilę je miętoliły, by nieco zmiękły. Odstawiamy na bok. Jabłka, najlepiej twarde i kwaskowane, kroimy na cienki plastry, następnie na długie i cienkie kawałki. Przekładamy do miski i spryskujemy sokiem cytrynowym. Czas na sos. Do naczynia wlewamy olej, sok cytrynowy, dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Nie zapominamy o musztardzie - polecam Ci miodową. Wszystko mieszamy na jednolitą emulsję. Wystudzone orzechy rozdzielamy na pojedyncze kawałki. Do kapusty dodajemy pokrojone jabłka. Wlewamy sos. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy orzechy i krótko ponownie mieszamy. Surówkę przekładamy do miski do serwowania. Tak, oczywiście, surówkę posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
...
Następna strona