Warzywa importowane sÄ gorsze od naszych rodzimych? Okazuje siÄ, Ĺźe nie zawsze i nie wszystkie. - Pomidor przykĹadowo ma kilka faz dojrzaĹoĹci. Zrywa siÄ go wtedy, kiedy jest duĹźy, ale nie w peĹni dojrzaĹy. Inaczej dostalibyĹmy taki "rozklapciaĹy", nienadajÄ cy siÄ do spoĹźycia - mĂłwiĹa w programie "Money. To siÄ liczy" dr hab. Ewelina Hallmann, technolog ĹźywnoĹci z SGGW.
Co teraz moĹźemy kupowaÄ z pierwszych pojawiajÄ cych siÄ w sklepach i na bazarach warzyw i owocĂłw? - SaĹatÄ i rzodkiewki, czyli te szybko rosnÄ ce nowalijki. Jednak teĹź uwaĹźajmy, bo te szybko rosnÄ ce warzywa teĹź mogÄ kumulowaÄ w sobie zanieczyszczenia. SzczegĂłlnie azotany i azotyny mogÄ byÄ problemem - mĂłwi w programie "Money. To siÄ liczy" dr hab. Ewelina Hallmann, technolog ĹźywnoĹci z SGGW.