Zeus52
/ 2009-08-27 23:15
/
10-sięciotysiącznik na forum
Aż musiałem się do literatury zmusić. W średnio-długim terminie mamy trójkąt symetryczny po wzrostach...to kończy się wybiciem(przeważnie)w górę. Natomiast w krótkim,faktycznie,jak zauważyłeś(bo to było Twoje spostrzeżenie) mamy trójkąt zniżkujący...ponieważ jednak przy wybiciu w dół z tego"krótkiego" trójkąta,biorąc pod uwagę minimalny nawet zasięg z niego wynikający,mielibyśmy jednocześnie wybicie w dół z tego trójkąta symetrycznego("dużego"). To się trochę kłóci ze sobą...sięgnąłem więc do literatury. Też to mnie zaskoczyło i tak od razu nie mogłem odpowiedzieć.I co znalazłem? Ano,w/g teorii Eliota ważny jest trend,a mniej istotny rodzaj trójkąta. Jeśli jesteśmy w hossie(dla danego waloru),to trójkąt oznacza przystanek-nieistotne jaki ma kształt-tu ekstremalnym przykładem mogłaby być formacja"klina". To też,jakby nie było rodzaj trójkąta...i to baa...ardzo zniżkującego,bo oba boki idą w dół. Niedawno na indeksach europejskich(także GPW)wybiliśmy się z klina,a efekt był piorunujący...dlatego teraz jesteśmy na tak wysokim. poziomie. Do tego,jak mi się wydaje,długoterminowa formacja jest bardziej istotna niż lokalna i nawet,gdyby wybicie z trójkąta nastąpiło w dół,to pewnie ruch zostanie zatrzymany(w tym wypadku prawie natychmiast) przez geometrię wyższego rzędu,czyli bok długoterminowego trójkąta. Pzdr.