Szczerze mówiąc Arkę odradzam. Sam mam konto w bzwbk, ale założyłem dodatkowe w mbanku, aby mieć dostęp do większej ilości funduszy. Dlaczego? Arka ma bardzo dobre fundusze akcji, ale gdyby trzeba było uciec w bezpieczne to nie ma gdzie, bo ten Arka Ochrony kapitału wcale nie jest taki bezpieczny. Pamiętam, jak spadł o kilka % w październiku 2008. A fundusze obligacji i ten ochrony kapitału, który też w portfelu ma obligacje, czasami spadają przy niestabilnej sytuacji z PLN. Właśnie dlatego odszedłem od Arki, a jej brak w mbanku zastępują mi inne dobre fundusze. Jeżeli chcesz koniecznie inwestować w Arce to osobiście uważam, że ceny akcji są na wysokim poziomie i można się niedługo spodziewać korekty. Dopiero po niej możesz systematycznie ( tak jak na raty w równych kwotach) kupować jednostki funduszy Arki, czyli akcji, akcji środkowej i wsch. europy, rozwoju nowej europy. To są te 3 warte uwagi. Ale myślę, że powinno się jeszcze poczekać i radziłbym unikać tego ochrony kapitału przy niepewnej sytuacji na rynku, lepiej umorzyć. Bo chroniąc w ochronie kapitału też można stracić, jak ja rok temu. Życzę udanych inwestycji.