Ostatnio chodząc za swoim M zauważyłem, że tupet handlowców trochę się zmniejszył. Oferują rodzinę na swoim z garażami po 20-25 tys. lub wiatami na samochód za 15tys. Cały czas licząc na dochody z poprzednich lat. Twierdząc że to super oferta. Ale miny coś smutne mają ci handlowcy.
Rozmawiałem wczoraj z przedstawicielem PK... (bank)- po zmianach w udzielaniu kredytów zdolność kredytowa jest maksymalnie liczona do 25lat a prowizji w wysokości 1,7% wartości kredytu należy zapłacić - nie wciągniemy jej już w kredyt hipoteki jak to było poprzednio. Przedstawiciel mówił że praktycznie nie udzielił żadnego kredytu po zmianach w ciągu pierwszych 2tygodniach stycznia, co w porównaniu do poprzedniego roku ma się ni jak...
Rok 2012 to ostatni rok programu rodzina na swoim oraz obostrzenia w udzielaniu kredytów. Nie każdemu kowalskiemu będzie się dało naciągnąć zdolność kredytowa oraz dać dofinansowanie - wiele mieszkań nie znajdzie właściciela, przez co nie będziemy skazani na ułańska fantazję cenową deweloperów. Myślę że do 2013-tego realny spadek cen ok20% więc ja się wstrzymuję do 2013r.
P.S. Liczcie swoje pieniądze - bo deweloperzy z bankiem wam je policzą :)