Co to za jakieś durne sofizmaty. Zaraz mi wyskoczysz jeszcze ze strzałą Zenona
Problem polega na tym, że Zenon z Elei układał swoje sofizmaty tylko po to, żeby zmusić innych do logicznego myślenia i nie akceptowania pozornych i uproszonych analiz - sam zdawał sobie doskonale sprawę z błędów w rozumowaniach. Ty natomiast, usiłujesz wszystkie problemy przeskoczyć i starasz się nie zauważać, że to co dla jednych jest konieczną regulacją - w obronie wolności innych (w przypadku monopolistów - klientów), dla drugich jest nieakceptowalną ingerencją w gospodarkę; oraz że bezkrytyczne przyjmowanie przez Ciebie zasady - "każda własność jest świętością", jest przykładem takiego rozumowania, które Zenon z Elei zwalczał.
Przypisywanie wyłącznie PiSowi działań posiadających znamiona programu - jak to nazywasz - "narodowego socjalizmu" (jeżeli świadomie używasz tego terminu, to wystawiasz sobie nie najlepsze świadectwo) i którego cechy dalej wymieniasz, świadczy nie tylko o nieznajomości historii, ale również każe mi "zamarkować" Ciebie jako zwykłego ideologa. Krótko na ten temat:
zwiększenie redystrybucji PKB
Własnie PO chce zwiększyć redystrybujcję PKB, poprzez podniesienie podatków. PiS - przypomnę - podatki obniżył
zatrzymanie prywatyzacji i obsadzanie aktywu gdzie się da
Obecnie prywatyzacja jest całkowicie zatrzymana, za wyjątkiem prywatyzacji stoczni, której efekty dopiero zobaczymy. Aktyw natomiast został wymieniony błyskawicznie.
wzmacnianie i centralizowanie władzy
Jak słyszę o ostatnich pomysłach dot. rejestracji domen gazet internetowych, o działaniach w TVP, o niechęci zmiany ordynacji wyborczej (okręgi jednomandatowe) czy o dzisiejszej sprawie pana Grasia, to mam poważne wątpliwości czy PO tak bardzo władzę "liberalizuje":)