tesa1959
/ 2011-11-20 17:00
/
Tysiącznik na forum i pełna kultura
A co do remontów to z jakiej racji mam płacić za remont twojego kościoła? To może
ty zapłacisz za remont mojego domu? A jeśli kościół jest zabytkowy to remont
finansuje państwo,
Ależ wcale nie finansujesz remontu mojego kościoła, bo robię to sama wraz z innymi należącymi do tej parafii. Nie pleć bzdur, że państwo remontuje zabytkowe kościoły. Te na szlakach turystycznych tak, ale inne??? Cała reszta jest finansowana przez wiernych. Wielu księży nie korzysta ze środków unijnych przeznaczonych na remont zabytków, bo nie chce wpaść w długi, gdyż aby starać się o taką dotację, musieliby zaciągnąć kredyt w banku, a więc remontują w ramach środków jakie mają w parafii.
Za wszystko muszę płacić sam i
jeszcze uzgadniać prace z konserwatorem zabytków.
Dokładnie tak samo jak proboszcz parafii, w której uczę.
nie mam szans na zwrot ziemii mojego dziadka,
którą zabrała komuna i nie ma dla mnie żadnego funduszu emerytalnego, ktory by to
rekompensował.
A starałeś się o to? Masz dokumenty potwierdzające? Nie znam tu przepisów, ale dlaczego uważasz, że skoro Tobie nie zwrócono, to inny też nie ma do tego prawa?
Tu chodzi o mamonę, którą kościół katolicki od wieków mocno kocha.
Dlaczego czepiasz się tylko Kościoła Katolickiego? Z funduszu kościelnego korzystają wszystkie kościoły i związki wyznaniowe, chociaż nie utraciły dóbr za komuny.
A co do remontów to z jakiej racji mam płacić za remont twojego kościoła?
W takim razie powiedz, z jakiej racji ja muszę finansować wszystkie partie polityczne ze swoich podatków? Do żadnej z nich nie należę i nawet nie jestem sympatykiem.
A tak na marginesie, to bardzo chciałabym, aby sprawa tego nieszczęsnego funduszu czy też innego sposobu finansowania kościoła została rozstrzygnięta po myśli większości, bo dość mam już tej niesprawiedliwej nagonki na jeden Kościół.