Fundusze w świetle sytuacji na GPW ?
czytam raz po raz komentarze patrzę na wyniki fundów i włos mi się jeży :/ po sprzedaży bph ds stwierdzilam ze reszta zostaje ze nie mozna panikowac.. moj wypracowany zysk zmalał już odczuwalnie i narazie nie wieje optymizmem a jak u Was?
jakie planujecie działania ?
Ja PZU MIS trzymam twardo od poczatku marca - zysk spadl kilka procent ale nie panikuje, przeczekam i odrobi szybko z nawiazka. Jezeli chodzi o strikte akcyjne to tydzien temu sprzedalem AIG i w tym tygodniu dodalem do kasy z niego troche oszczednosci i wpakowalem od nowa w Akcyjne i troche poszedlem na wschod do Arki srodkowej europy - tam nie ma takiej rzezi poki co. Z akcyjnymi troche za wczesnie wszedlem, W misie jeszcze poczekam kilka dni i wejdze w DWS TOP 25 bo otworzyl zbywanie jednostek na nowo ;)
"Wznowienie zbywania Jednostek Uczestnictwa
DWS Polska FIO Top 25 Małych Spółek
Zarząd DWS Polska TFI S.A. uprzejmie informuje, że w dniu 24 lipca 2007 r. w wyniku wejścia w życie zmian Statutu DWS Polska FIO Top 25 Małych Spółek wystąpiła przesłanka wznowienia zbywania Jednostek Uczestnictwa ww. Funduszu.
ę
A jak sądzicie mam 20 tyś na legg masonie akcji i po 5 na skarbcu i ing miś i teraz myśle żeby właśnie dać na arke środkowej europy czy może coś innego?? jak myślicie
Jeszcze dodam, ze od 30 lipca bedzie mozliwy zakup jednostek DWS TOP 25
nowy jestem ale nie polecam dwstop 25 on podobnie jaki i moj dws top 50 +/- 17% kladziew budownictwo a nie jest to na topie obecnie i sam sie zastanawiam nad wycofaniem kasy z dws :/
hmmm wiem ze dws otworzyl ale jakos mnie tam nie ciagnie
sama nie wiem raczej trzymam się mocno krzesła żeby nie nacisnąć "enter" i nie odsprzedać tego co mam (nabyłam jednostki w marcu-dokupiłam również po drodze np legg akcyjny)
staram się uspokoić powtarzając sobie jak mantrę "inwestycja długoterminowa"
ale czytajac subiektywne komentarze i prognozy ... :/
Autsajder39
/ 2007-07-25 13:09
/
Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
po pierwsze - nie podchodź do inwestowania tak emocjonalnie - to tylko pieniądze
po drugie - nie sprawdzaj nerwowo codziennie notowań funduszy z palcem na enterze gotowym do sprzedaży jednostek bo to nie ma sensu; jeśli chcesz się emocjonować codziennymi ruchami to graj na kontraktach terminowych albo opcjach
sprawdzam codziennie to fakt ale jakos łyso się robi jak w szybkim tempie topnieje a jak wspomnialam z komentarzy nie wieje optymizmem
a co do dokupienia to mam zamiar alen ie wiem czy wlasnie TERAZ i w co ?
Autsajder39
/ 2007-07-25 13:49
/
tak jak już kiedyś Ci pisałem i poniżej pisze kolega Sebastian, zadbaj o bardziej zrównoważony portfel - o ile pamiętam miałaś 70-80% w akcyjnych
więc teraz zainteresuj się bardziej zrównoważonymi, stabilnego wzrostu czy papierów dłużnych
a jeśli inwestujesz na długi termin to moment zakupu nie ma większego znaczenia, o ile oczywiście nie zapakujesz się na samym szczycie tuż prze korektą
Szanowna Pani to jest niestety "urok" inwestowania w większości w fundusze akcyjne. Można bardzo dużo zyskać, ale i straty też mogą być konkretne. Dlatego ja niezależnie od kwoty i czasu inwestycji zawsze jestem zwolennikiem portfela zrównoważonego. Zyski są może trochę mniejsze, ale zapewniam, że i śpi się spokojniej. I jeszcze jedno... nie trzeba siedzieć w pogotowiu z przyciskiem enter pod ręką :))))).
absolutnie nie siedzę w pogotowiu :)
ale więcej spokoju by przydało się
to fakt mimo iż sprzedałam bph mis to i tak moj portfel to w 70 akcyjne fundy, totez dokupilam jakies 2,5 tyg temu zrownowazony i jak narazie ciagle u niego czerwono grr
Autsajder39
/ 2007-07-25 14:14
/
jeśli w Twoim portfelu są prawdziwe dane to na tym zrównoważonym (Legg Mason) masz bardzo niewielki minus... więc nie ma się czym przejmować:)
pociesz się, że gdybyś wtedy wyposażyła się w jakiegoś miśka to traciłabyś teraz 5-10%...
tak - portfel przedstawia rzeczywiste dane teraz w globalnym rozrachunku jest 9,65% a było wiecej i stad ta nostalgia/pazernosc (wlasciwe skresl) :)
Autsajder39
/ 2007-07-25 15:17
/
a zauważyłaś, że Unikorona Zrównoważona daje Ci teraz po korekcie procentowo większy zysk niż AIG Akcji i Legg Mason Akcji?
hm unikorone mam najdluzej a w legg najnizszy zysk bo tam ostatnio dwukrotnie doplacalam jak wroce do domu to siądę na spokojnie porównam przyrosty kwotowe i procentowe i pójdę spać :)
Autsajder39
/ 2007-07-26 08:42
/
no widzisz:) z tego wynika, że opłaca się trzymać dłużej i nie wykonywać zbyt dużo ruchów:) więc cierpliwości Ci życzę i... jak najmniejszej liczby transakcji na funduszach:)))
heh co do transakcji to zdecydowanie przewaza nabywanie nad zbywaniem
ale patrzac na wczorajsze indeksy na gieldzie łapię małego nerwa? to jeszcze nie koniec korekty? ile jeszcze dupnie w dół
mysle ze nie ja jedna kierujac sie po trosze emocjami rozważam ucieczkę (chwilową? czasową?) co by ochronić to co się zdążyło zgromadzić..
Autsajder39
/ 2007-07-27 09:01
/
a Ty ciągle swoje...
no cóż, musisz się jeszcze sporo nauczyć
wiem ze musze sie sporo nauczyc ale jak z dnia na dzien spada to co naroslo przez te miesiace to ??
ale z tego co cczytam to na forum wiecej osob ktore tak jak ja trzęsie tyłkiem i spogląda nieśmiało przez palce :)
Autsajder39
/ 2007-07-27 10:15
/
bo dużo osób dołączyło do funduszy w ciągu kilku ostatnich miesięcy, zarobili 10-20% i teraz wpadają w panikę gdy im to ucieka,
ale nie tędy droga
hehe pierwszy krok do nie wpadania w panikę - wczoraj po powrocie z pracy nie zagladalam do fundow heh i po wczorajszych spadkach zeby miec mily wekend moze dzis tez nie zajrzę
pobawić sie w: mam na imię X, od 6ciu dni nie ślędzę obsesyjnie kasy w fundach
Autsajder39
/ 2007-07-27 11:37
/
hehe :) czyli leczenie uzależnienia :))
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i
poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie
odpowiedzialności.